Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Το σκάκι αφοπλισμού της Ουκρανίας

Ρωσία: Το σκάκι αφοπλισμού της Ουκρανίας

Η Ρωσία κατά σειρά μπλοκάρει την χορηγία των ΗΠΑ, ακύρωσε κακήν κακώς τους Γερμανικούς Taurus, η Ελλάδα απαντά «ποια αντιαεροπορικά» και τώρα το Αζερμπαϊτζάν διαψεύδει την πώληση οπλισμού.

Η Ρωσία έχει καταφέρει να στερήσει από την Ουκρανία τα αναγκαία εφόδια αλλά και τους στρατιώτες που χρειάζονται, για να αντέξουν την επίθεση που έρχεται στο ενεργό μέτωπο των 1.000 χιλιομέτρων.

Μετά τις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Ελλάδα ήρθε πλέον η σειρά του Αζερμπαϊτζάν να διαψεύσει πως θα προβεί σε οποιαδήποτε παράδοση οπλισμού στην Ουκρανία. Το Αζερμπαϊτζάν προέβη στην διάψευση μετά από «φιλικό τηλεφώνημα» με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Είτε πρόκειται για την πραγματικότητα, είτε για φήμες, η Ρωσία είναι ένα βήμα μπροστά και μόνο το ΝΑΤΟ τολμά ευθαρσώς να αντιταχθεί στην Ρωσία. Αλλά ακόμα και τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν δείχνουν καμία ιδιαίτερη βιασύνη να καλύψουν την Ουκρανία την οποία ουσιαστικά έβαλαν σε αυτή την θέση οι ΗΠΑ, με την κοινή δήλωση Αμερικανοουκρανικής Στρατηγικής Συνεργασίας του 2021. 

Από την Κοινή Δήλωση Αμερικανοουκρανικής Στρατηγικής Συνεργασίας του 2021, όπου αναφέρονται οι «ευρωατλαντικές βλέψεις» της Ουκρανίας .

Όχι απλά οι Ρώσοι παίζουν σκάκι, αλλά συνεχώς βγάζουν πιόνια εκτός της σκακιέρας

Αρχικά η Ρωσία «κατάφερε», «επηρέασε» ή απλά ήταν πολύ τυχεροί να μπλοκάρουν οι Ρεπουμπλικάνοι την οικονομική βοήθεια ύψους 60 δισ, δολαρίων. Μέσα από δημοσιεύματα που σχολίαζαν το φερόμενο «φαγοπότι» στο Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, με την διαφθορά της ουκρανικής πολιτικής ζωής να είναι φανερή, αλλά και τις φημολογούμενες πολύ καλές σχέσεις των Ρεπουμπλικανών με την Ρωσία, εν τέλει οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν τα 60 δισ. στην Ουκρανία.

Για την ακρίβεια από την δήλωση Μπάιντεν έχουν περάσει 8 μήνες και από την ανακοίνωση του ποσού των περίπου 60 δισ. περίπου 5 μήνες. Εδώ και δύο μήνες το νομοσχέδιο για τα 60 δισ. έχει εγκριθεί στην Γερουσία (σ.σ. επίσης χρήματα σε Ισραήλ και Ταιβάν για όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους) και πλέον το νομοσχέδιο κολλάει στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Με Πρόεδρο της Βουλής τον Μάικ Τζόνσον (σ.σ. Speaker of the House ονομάζεται ο τίτλος), Ρεπουμπλικανό, ο οποίος είτε θα καθυστερήσει την διαδικασία μέχρι να απειληθεί με καθαίρεση, είτε μέχρι να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης.

Για να μπορέσουν να καταφέρουν την αμερικανική κοινή γνώμη που αντιδρούν λέγοντας «Γιατί να δώσουμε 60 δισ. των φορολογουμένων στην Ουκρανία;», στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κατάσχεση ρωσικών κατεσχεθέντων χρημάτων ή περιουσιών, που όμως η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 5 δισ. Αυτό είναι ένα ακόμα επιχείρημα στα χέρια των Ρεπουμπλικανών αντιδρώντων.

Μπλοκάροντας τις ΗΠΑ, σειρά έχει η Ευρώπη και η Ασία

Στην συνέχεια η Ρωσία πίεσε για την καθυστέρηση της προσφοράς ιταλικών πολεμοφοδίων στην προσφορά οπλισμού, οχημάτων και προμηθειών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες -καθότι είναι μυστική η σύμβαση- δεν περιλαμβάνει αντιαεροπορικά συστήματα, αντι-drone και βλήματα αντιαεροπορικών. Ενώ σταμάτησε η μεταφορά Πολωνικού οπλισμού, αλλά υπήρξαν απαγορεύσεις της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία στην Πολωνία, καθώς οι τιμές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές και ανταγωνίζονταν τα πολωνικά σιτηρά.

Μετά ήταν η σειρά της Γερμανίας, όπου η Ρωσία με το σκάνδαλο των υποκλοπών συνομιλιών Γερμανών ανώτατων αξιωματούχων, κατάφερε να ακυρώσει οποιαδήποτε συζήτηση για την πώληση ή χορήγηση των βαλλιστικών πυραύλων Taurus μεσαίου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν την Γερμανία.

Πλέον φτάνουμε λίγες μέρες πριν, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε την οποιαδήποτε προσφορά αντιαεροπορικών όπλων στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως συμφώνησαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού. Δεν είναι γνωστό αν έφταιξε ο πύραυλος που κατέπεσε μισό χιλιόμετρο από την αυτοκινητοπομπή ή αν οποιαδήποτε οπλικά συστήματα θα μεταφέρονταν όπως και τα BMP-1 στην Ουκρανία, δηλαδή κατόπιν ανταλλαγής με τρίτη ευρωπαϊκή χώρα.

«Tο ζήτημα των παραδόσεων όπλων είναι θεμελιώδους σημασίας», καθώς τέτοιες ενέργειες «αποτελούν απειλή για τη Ρωσία και το λαό της» είπε σήμερα η Μαρία Ζαχάροβα.

Τελευταία περίπτωση ήταν του Αζερμπαϊτζάν

Όπως μεταφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS, «η Ρωσία ελέγχει ενδελεχώς και συζητά με το Αζερμπαϊτζάν τις φήμες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με υποτιθέμενες προμήθειες όπλων στο Κίεβο», επικαλούμενο την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Όλες οι πληροφορίες σχετικά με πιθανές παραδόσεις όπλων στο καθεστώς του Κιέβου ελέγχονται διεξοδικά από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες ασφαλείας μας», δήλωσε η ίδια όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με υποτιθέμενες παραδόσεις όπλων του Αζερμπαϊτζάν στο Κίεβο.

«Ό,τι προκύπτει στον δημόσιο χώρο, και όχι μόνο στον δημόσιο χώρο, συζητείται με απόλυτη προσοχή με όλες τις χώρες», επισήμανε η Ζαχάροβα. «Θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι βρισκόμαστε σε στενή επαφή για το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων και με την αζέρικη πλευρά, καθώς και με όλες τις άλλες χώρες, εκτός φυσικά από τις δυτικές χώρες, οι οποίες όχι μόνο δηλώνουν ανοιχτά τις παραδόσεις όπλων, αλλά και υπερηφανεύονται γι’ αυτές».

Παράλληλα, η Ζαχάροβα επεσήμανε ότι το Αζερμπαϊτζάν διέψευσε επισήμως τις αναφορές για παραδόσεις όπλων στο Κίεβο. Για τη Ρωσία, είπε, «το ζήτημα των παραδόσεων όπλων είναι θεμελιώδους σημασίας», καθώς τέτοιες ενέργειες «αποτελούν απειλή για τη Ρωσία και το λαό της».

To υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει αναλάβει την επικοινωνία με κάθε έναν ενδιαφερόμενο να πουλήσει ή να χορηγήσει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.

Κανείς δεν θέλει να κάνει εχθρό την Ρωσία, στην χρονιά που μπορεί να εκλεγεί ο Τραμπ

Την στιγμή που οι Δημοκρατικοί δείχνουν να έχουν χάσει το μομέντουμ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και παρά τα σοβαρά μπλεξίματα του Ντόναλντ Τραμπα με τον νόμο, οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται τις ΗΠΑ στην περίπτωση που εκλεγεί ο Τραμπ. Παρά τις φήμες που μένουν να αποδειχθούν περί «ελεγχόμενου από τους Ρώσους προέδρου», οι ΗΠΑ επί Τραμπ δολοφόνησαν τον Ιρανό στρατηγό Σολεϊμάνι, κάτι που πληρώνουν σήμερα και ξεκίνησαν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Η Ρωσία δεν ανήκει στους εχθρούς του υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ.

Ακόμα χειρότερα οι πιθανοί πωλητές ή χορηγοί πολεμικών συστημάτων, δεν εμπιστεύονται πως η Ουκρανία μπορεί να κρατήσει το μέτωπο των 1.000 χιλιομέτρων έως το καλοκαίρι, με την ρωσική επίθεση να ξεκινά κάπου ανάμεσα σε Απρίλη και Μάιο, όταν αρχίσει να υποχωρεί ο χειμώνας στο μέτωπο. Αξίζει να στείλει το ΝΑΤΟ στρατό στην Ουκρανία, όταν η Ρωσία προειδοποίησε την Γαλλία, πως οι Γάλλοι στρατιώτες θα στοχοποιούνται κατά προτεραιότητα;

Αξίζει το ρίσκο να παραδώσει κανείς όπλα στην Ουκρανία; Αξίζει να παραδώσει όπλα κανείς στην Ουκρανία, όταν η Ρωσία συμπεριφέρεται λες και η Ουκρανία ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση; Μεγάλο το ρίσκο και μένει να φανεί αν η Ουκρανία θα συνεχίσει να βρίσκει τις πόρτες κλειστές και πόσο μπορεί να καθυστερήσει η παράδοση των 60 δισ. από τις ΗΠΑ που είναι αναγκαία για την άμυνα της Ουκρανίας.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024