Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Europol: Έκλεψαν απόρρητα έγγραφα από την έδρα της στη Χάγη

Europol: Έκλεψαν απόρρητα έγγραφα από την έδρα της στη Χάγη

Το περασμένο καλοκαίρι ανακάλυψαν πως είχαν εξαφανισθεί - Περιείχαν προσωπικά δεδομένα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Europol

Συναγερμός σήμανε στην Europol, καθώς αποκαλύφθηκε πως εκλάπησαν απόρρητα έγγραφα με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, από την έδρα της στην Χάγη.

Οι φάκελοι με τα απόρρητα έγγραφα ήταν κλειδωμένοι σε ασφαλή χώρο μέσα στο αρχηγείο της Europol, ωστόσο, με κάποιον τρόπο εξαφανίσθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, με την υπηρεσία να προσπαθεί έκτοτε, μαζί με την ολλανδική αστυνομία, να εντοπίσει τους υπαίτιους της κλοπής, όπως αποκαλύπτει το Politico.

Για την ακρίβεια, οι φάκελοι περιείχαν προσωπικά δεδομένα της εκτελεστικής διευθύντριας της Europol, Κάθριν Ντε Μπόλε, και τριών εκ των αναπληρωτών διευθυντών, Γιούργκεν Έμπνερ, Αντρέι Λίντα και Ζαν Φιλίπ Λεκούφ.

Μετά το συμβάν, τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο Μασιμιλιάνο Μπετίν, επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της Europol

Οι φάκελοι της εκτελεστικής διευθύντριας της Europol και των άλλων ανώτερων αξιωματούχων χάθηκαν κάποια στιγμή πριν τον περασμένο Σεπτέμβριο σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της υπηρεσίας, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Politico και συνομιλίες του μέσου με νυν και πρώην μέλη του προσωπικού.

«Στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, η Διεύθυνση της Europol ενημερώθηκε ότι είχαν εξαφανιστεί τα προσωπικά αρχεία πολλών μελών του προσωπικού της Europol», ανέφερε το σημείωμα, προσθέτοντας ότι όταν οι αξιωματούχοι έλεγξαν όλα τα αρχεία της υπηρεσίας ανακάλυψαν ότι «έλειπαν πρόσθετα αρχεία».

Ταραχή στη Europol

Η κλοπή αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ των μελών του προσωπικού της Europol, που ανταλλάσσουν μηνύματα σχετικά με το πώς χάθηκαν τα αρχεία από την έδρα της υπηρεσίας.

«Δεδομένου του ρόλου της Europol ως αρχής επιβολής του νόμου, η εξαφάνιση προσωπικών αρχείων μελών του προσωπικού συνιστά σοβαρό περιστατικό παραβίασης της ασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων», αναφέρει το σημείωμα με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου, που κοινοποιήθηκε στο εσωτερικό σύστημα του πίνακα μηνυμάτων της υπηρεσίας.

Η Europol είναι μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες της ΕΕ και συντονίζει μεγάλες διεθνείς έρευνες και επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τις εθνικές αστυνομικές Αρχές και εταίρους όπως η Interpol και το FBI.

Μετά το συμβάν, τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο Μασιμιλιάνο Μπετίν, επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της Europol, ο οποίος αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Είναι πρώην επικεφαλής της ιταλικής αστυνομίας και κατείχε το πόστο αυτό στη Europol από το 2016.

Πολίτης βρήκε σε δημόσιο χώρο στη Χάγη κάποιους απόρρητους φακέλους

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως ορισμένους από τους φακέλους βρήκε, παρατημένους σε δημόσιο χώρο στην Χάγη, ένας πολίτης, ο οποίος και τους παρέδωσε σε αστυνομικό τμήμα.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο για πόσο διάστημα είχαν εξαφανιστεί οι φάκελοι και γιατί εκλάπησαν από την έδρα της υπηρεσίας.

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024