Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόταση δυσπιστίας: Οι βαριές κατηγορίες με το «καλημέρα» και τα καυτά ερωτήματα

Πρόταση δυσπιστίας: Οι βαριές κατηγορίες με το «καλημέρα» και τα καυτά ερωτήματα

Τα Τέμπη σείουν το πολιτικό στερέωμα έναν χρόνο - Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε μια σφοδρή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση

Την ώρα που η Ελληνική Δικαιοσύνη συνεχίζει το έργο της για τη διαλεύκανση της υπόθεσης της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών, η πρόταση δυσπιστίας σείει περαιτέρω το πολιτικό στερέωμα. Νέα ερωτήματα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ήλθαν να ξεχειλίσουν το ποτήρι της κοινωνικής οργής, ενώ η αντιπολίτευση συμφώνησε να μεμφθεί την κυβέρνηση, όχι μονάχα για τα Τέμπη, αλλά γενικότερα για «ακραία παραβίαση» του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας, το οποίο υπογράφουν 83 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας γίνεται αναφορά όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, στις υποκλοπές και στην υπόθεση των e-mail της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Οι αποδείξεις για ακραία παραβίαση του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση είναι πολλαπλές, τονίζει η αντιπολίτευση. Την Τρίτη (26/3) το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνηση και η τριήμερη συζήτηση ξεκίνησε.

Στα χαρακώματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Πρόταση δυσπιστίας με φόντο τα Τέμπη και το κράτος δικαίου

Οι αντιπαραθέσεις που ακολούθησαν της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας είναι έντονες, ωστόσο, ο Μάκης Βορίδης ανέβασε τους τόνους σε άλλο επίπεδο, εξαπολύοντας βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι είναι εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων. Ο υπουργός Επικρατείας καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εδραιώσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με «παραλογισμούς, ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες και υπαινιγμούς». «Αυτή είναι η πολιτική σας», επεσήμανε.

Νωρίτερα, καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, η οποία «έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: »Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία». Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε »πολιτική επιλογή» την απόκρυψη της αλήθειας της, η οποία μαζί με την «ατιμωρησία και τη συγκάλυψη, πλήττουν την αξιοπιστία των θεσμών, απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας την πολιτική».

«Εκλογές είναι η λύση»

Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, ο Νίκος Παππάς τόνισε από την πλευρά του ότι «εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η Δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός». «Εκλογές είναι η λύση», επεσήμανε ο κ. Παππάς, ο οποίος προσέθεσε: «Και φυσικά με παρατηρητές, οι οποίοι και θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχει γίνει εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων και χρήση τους από το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση».

Από τη δική της πλευρά, η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για «οργανωμένη και συστηματική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών» και «οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους».

«Στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών, ήρθαν τις τελευταίες ημέρες να προστεθούν νέα δεδομένα, που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, τη νύχτα της μοιραίας τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το αφήγημα της κυβέρνησης για το ανθρώπινο λάθος, ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες, αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου», συμπλήρωσε η ίδια.

«Ματαιοπονείτε, η προσπάθεια σας για συγκάλυψη βγάζει μάτι», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Καυτά ερωτήματα

Για πολλαπλές αποδείξεις ακραίας παραβίασης του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος. Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να προσέλθει στη Βουλή την οποία απαξίωσε στη συζήτηση για την εξεταστική των Τεμπών, προσβάλλοντας τη μνήμη των θυμάτων και την κοινωνία. «Να έρθει και να απολογηθεί»:

  • Για τις ευθύνες των κ. Καραμανλή και Καραγιάννη, που είχαν γνώση όλων των ελλειμμάτων του σιδηροδρομικού δικτύου με όλα τα διαθέσιμα θεσμικά μέσα και προειδοποιήσεις,
  • Για το μπάζωμα στα Τέμπη και την καταστροφή πειστηρίων, αλλά και τις ευθύνες του κ. Τριαντόπουλου,
  • Για τη μονταζιέρα των Τεμπών και την παραποίηση ηχητικών ντοκουμέντων, με προφανή στόχο την παραπληροφόρηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
  • Πρέπει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για την παράνομη διάθεση και χρήση προσωπικών δεδομένων πολιτών από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, όπως παραδέχτηκε και ο συνυπεύθυνος κ. Μαρινάκης, τότε γραμματέας της ΝΔ.
  • Και για την παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθησης, τις υποκλοπές, τις απειλές στις ανεξάρτητες αρχές, την υποτίμηση της δικαιοσύνης και τον εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών.

Το «μπάζωμα», το Predator και το «Μισέλ Gate»

Η συζήτηση θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Στην διάρκεια των δύο πρώτων ημερών θα μιλήσουν όλοι οι υπουργοί και την τρίτη μέρα οι πολιτικοί αρχηγοί. Η συζήτηση της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθεί έως τις 03:00 τα ξημερώματα.

Η δεύτερη ημέρα της συζήτησης θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα κλείσει περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ονομαστική ψηφοφορία όπως υπολογίζεται στις 20:00 -21:00 το βράδυ. Η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης. Και σε αυτή την περίπτωση διεξάγεται η ίδια διαδικασία. Στην πρόταση δυσπιστίας τονίζεται:

  • Το έγκλημα στα Τέμπη και η κυβερνητική επιχείρηση συγκάλυψης με το «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος, το μοντάζ στις ηχογραφημένες συνομιλίες του σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς, η μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717.
  • Το σκάνδαλο των υποκλοπών με την κοινή παρακολούθηση από ΕΥΠ – Predator, με εντολή Μαξίμου, πολιτικών, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, δικαστικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.
  • Το σκάνδαλο Ασημακοπούλου με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων αποδήμων από το υπουργείο Εσωτερικών προς τη Νέα Δημοκρατία και τουλάχιστον την γαλάζια ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
  • Η διάλυση της δημόσιας Υγείας μέσα από το εν εξελίξει σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων και της επιβολής νέων εισπρακτικών πολιτικών σε διάφορες υπηρεσίες και φάρμακα.
  • Η διάλυση της δημόσιας Παιδείας μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την παράλληλη υποβάθμιση των δημοσίων Πανεπιστημίων.
  • Η αισχροκέρδεια που συνεχίζει να βασανίζει τους πολίτες με την ανοχή της κυβέρνησης να κάνει παιγνίδι με τους κερδοσκόπους αντί να λάβει σοβαρά μέτρα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την πρόταση δυσπιστίας. 

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024