Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Γιατί η Ρωσία αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ;

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Γιατί η Ρωσία αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ;

Η αμερικανική κυβέρνηση μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές στο πλαίσιο της μακροχρόνιας πολιτικής της περί «καθήκοντος προειδοποίησης»

Μετά από ένα μακελειό σαν αυτό στη Μόσχα, εγείρονται πάντα απορίες. Όμως η συγκεκριμένη επίθεση εγείρει ιδιαίτερα δύσκολα ερωτήματα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια περίοδο διεθνούς έντασης. Και πολλά από αυτά γεννώνται λόγω μιας προειδοποίησης από την Ουάσιγκτον.

Η προειδοποίηση της 7ης Μαρτίου από τις ΗΠΑ προς τους πολίτες τους ήταν ασυνήθιστα συγκεκριμένη. Μίλησε για αναφορές ότι «εξτρεμιστές» είχαν «σχεδίαζαν να στοχοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα» και ανέφερε συγκεκριμένα συναυλίες.

Συνέστησε μάλιστα στους Αμερικανούς στην πόλη να αποφύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το BBC.

Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να μην ταιριάζει απόλυτα, αλλά άλλα στοιχεία συνδέονται στενά με τα γεγονότα στις 22 Μαρτίου. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ουάσιγκτον είχε πληροφόρηση και μάλιστα σχετική με το Ισλαμικό Κράτος.

Η Μόσχα όμως απέρριψε τις προειδοποιήσεις.

«Η αμερικανική κυβέρνηση μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική της περί »καθήκοντος προειδοποίησης»», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος σε δήλωση μετά την επίθεση.

«Προκλητικές δηλώσεις από τη Δύση για πιθανές επιθέσεις εντός της Ρωσίας»

Τρεις ημέρες πριν από την επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), καθήκον της οποίας είναι να υπερασπιστεί τη χώρα. Η κορυφαία προτεραιότητα, είπε στους συγκεντρωμένους ηγέτες της Υπηρεσίας Ασφαλείας, ήταν να υποστηρίξουν αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δηλαδή την επίσημη φράση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε μεταπηδήσει σε αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατικές τακτικές». Μίλησε επίσης ευθέως για «προκλητικές δηλώσεις» από τη Δύση για πιθανές επιθέσεις εντός της Ρωσίας. Μάλιστα, τόνισε ότι οι προειδοποιήσεις «μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό και πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας».

Αυτό υποδηλώνει ότι η δυσπιστία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας σήμαινε ότι η Μόσχα μπορεί να μην ήθελε να ακούσει και αντίθετα είδε τις προειδοποιήσεις ως μέρος μιας προσπάθειας απειλής της Ρωσίας, που συνδέεται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, δεν είναι γνωστή ακόμη η φύση των πληροφοριών που κατείχαν ή διέδωσαν οι ΗΠΑ ή πόσο σαφείς ήταν.

Αλλά αν οι πληροφορίες που μοιράστηκαν με τη Ρωσία για τον ISIS ήταν αξιόπιστες και συγκεκριμένες, τότε η FSB και ο Πούτιν μπορεί να βρεθούν σε δύσκολη θέση για την λανθασμένη εκτίμηση που έκαναν σχετικά με τη σοβαρότητά τους.

Κα σε αυτήν την περίπτωση σαφώς θα ήταν πιο συμφέρον για τη Μόσχα να συσχετίσει την επίθεση κατά κάποιο τρόπο με την Ουκρανία, προκειμένου να μεταθέσει την ευθύνη και επίσης να κερδίσει υποστήριξη για τις ενέργειες της Ρωσίας στο μέτωπο του πολέμου.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024