Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 880 εκατ. ευρώ - Βλέπει το τέλος του πολέμου εντός του '24

Ουκρανία: Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 880 εκατ. ευρώ – Βλέπει το τέλος του πολέμου εντός του ’24

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνει την καταβολή δανείου ύψους 880 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία, βλέποντας τον πόλεμο να τελειώνει το '24

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την Πέμπτη μια τρίτη αναθεώρηση του προγράμματος δανείων ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ουκρανίας, επιτρέποντας την αποδέσμευση 880 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη του προϋπολογισμού και ανεβάζοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις στα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

Ο παγκόσμιος δανειστής δήλωσε ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ουκρανία παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί, ιδίως οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν τον πόλεμο με τη Ρωσία και οι προοπτικές εξωτερικής χρηματοδότησης, αν και ο επικεφαλής της αποστολής στην Ουκρανία Γκάβιν Γκρέι δήλωσε ότι το Ταμείο εξακολουθεί να αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει μέχρι το τέλος του 2024.

Η αποδέσμευση των κεφαλαίων θα γίνει εντός των επομένων ημερών

Ο Γκρέι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνολικές επιδόσεις της Ουκρανίας στο πρόγραμμα της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης με το ΔΝΤ παρέμειναν ισχυρές κατά το πρώτο έτος και το Κίεβο είχε εκπληρώσει όλα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης εκτός από ένα. Η αστοχία αφορούσε τα φορολογικά έσοδα, αλλά αφορούσε ένα πολύ μικρό ποσό.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχεται τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Αν μέρος της επιχορήγησης των ΗΠΑ μεταβληθεί σε δάνειο, τότε το Κίεβο θα αντιμετωπίσει προβλήματα

Η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει τα κεφάλαια τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Γκρέι. Αυτό θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη είδηση καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο συνεχίζει να συζητά την έγκριση ενός συμπληρωματικού πακέτου βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Ο Γκρέι δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μελετήσει τον αντίκτυπο στα επίπεδα χρέους της Ουκρανίας εάν οι νομοθέτες των ΗΠΑ αποφασίσουν να μετατρέψουν μέρος της χρηματοδότησης αυτής σε δάνειο αντί για επιχορήγηση.

Η Σαναά Ναντίμ, αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ουκρανία, δήλωσε ότι το ΔΝΤ ενέκρινε μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους για την Ουκρανία, η οποία δεν άλλαξε ουσιαστικά τη μακροοικονομική ανάλυση, αλλά εξαίρεσε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους για ρωσικά ευρωομόλογα που είχαν αμφισβητηθεί από τις ουκρανικές αρχές.

Είπε στους δημοσιογράφους ότι έχει σημειωθεί αξιόπιστη πρόοδος όσον αφορά την αναδιάρθρωση του εμπορικού χρέους της Ουκρανίας και ότι το ΔΝΤ αναμένει ότι οι τρέχουσες τεχνικές συζητήσεις για το θέμα αυτό θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκταμιεύσει ή εγκρίνει 5,4 δισ. δολάρια προς το Κίεβο.

Η αβεβαιότητα του πολέμου θα επιβραδύνει την ανάκαμψης της ουκρανικής οικονομίας λέει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι το δανειακό του πρόγραμμα συνέχισε να παρέχει μια ισχυρή άγκυρα για το οικονομικό πρόγραμμα της Ουκρανίας, το οποίο παρέμεινε σε καλό δρόμο παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος διανύει πλέον το τρίτο έτος του.

Ενώ η οικονομία της Ουκρανίας ήταν πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν το 2023, οι αντίξοες συνθήκες επανεμφανίζονται το 2024, με την ανάπτυξη να αναμένεται να αμβλυνθεί στο 3-4% λόγω της αβεβαιότητας για τον πόλεμο και καθώς οι περιορισμοί στην προσφορά γίνονται πιο δεσμευτικοί, ανέφερε το ΔΝΤ.

«Όσον αφορά το μέλλον, η ανάκαμψη αναμένεται να επιβραδυνθεί κάπως, δεδομένων των εξαιρετικά υψηλών κινδύνων για τις προοπτικές που απορρέουν κυρίως από την εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον πόλεμο, καθώς και τις πιθανές καθυστερήσεις στην εξωτερική χρηματοδότηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Αν δεν δοθούν στην Ουκρανία τα χρήματα που έχουν τάξει οι δωρητές, τότε θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση λέει το ΔΝΤ.

Η γερασμένη Ουκρανική οικονομία θα έρθει σε δύσκολη θέση εξαιτίας των νέων προσφύγων και των απωλειών μεταξύ του εργατικού δυναμικού

«Οι αρχές θα πρέπει να επαγρυπνούν απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους.Είναι επίσης κρίσιμο η εξωτερική χρηματοδότηση που έχει δεσμευτεί προς την Ουκρανία από όλους τους δωρητές να εκταμιευθεί εγκαίρως και με προβλέψιμο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η σκληρά κερδισμένη μακροοικονομική σταθερότητα της Ουκρανίας». Ένας κρίσιμος παράγοντας για το μέλλον της Ουκρανίας παραμένει η επιστροφή περίπου 6,5 εκατομμυρίων ανθρώπων -κυρίως γυναικών και παιδιών- που εγκατέλειψαν τη χώρα και παραμένουν εκτός των συνόρων της λόγω του πολέμου.

Ο Ναντίμ δήλωσε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να αναμένει καθαρή απώλεια περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος ο αριθμός αυτός να αυξηθεί όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος.

«Πρόκειται πράγματι για μια πολύ δύσκολη κατάσταση και όντως παρουσιάζει αντίξοες συνθήκες για την κοινωνία», είπε, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία είχε μια γερασμένη κοινωνία ακόμη και πριν από τον πόλεμο.

Only in

Τα κόλπα των ακτοπλόων με τα εισιτήρια – Οι κυβερνητικές παλινωδίες και οι ολιγωρίες για τη σύνδεση των νησιών

Οι εστίες που πυροδοτούν τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024