Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Στο μυαλό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το περίφημο «Περί Ευθύνης Υπουργών» - «Παρασέρνει» Καραμανλή ο Σπίρτζης

Τέμπη: Στο μυαλό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το περίφημο «Περί Ευθύνης Υπουργών» – «Παρασέρνει» Καραμανλή ο Σπίρτζης

Απαντήσεις επί της ουσίας αναζητούν οι πολίτες - Σε εξέλιξη το παιχνίδι της κολοκυθιάς - Γιατί δεν καταθέτει αίτημα προανακριτικής επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ

Απαντήσεις επί της ουσίας αναζητούν οι πολίτες- και πρωτίστως οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Αντιθέτως όμως γίνονται θεατές μίας σειράς πολιτικών και επικοινωνιακών ελιγμών με εργαλείο τις νομικές προεκτάσεις του ζητήματος. Το παιχνίδι της κολοκυθιάς και ειδικά για το άρθρο περί της ευθύνης υπουργών έχει περάσει από κόσκινο, το οποίο ουκ ολίγες φορές έχει ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση.

Η Ολομελεια έβαλε χθες “τελεία” στο σκέλος της κοινοβουλευτικής διερεύνησης των ευθυνών υπουργών βάσει και του άρθρου 86 του Συντάγματος. Και εδώ κάπου μπλέκεται το νομικό, το πολιτικό και επικοινωνιακό. Το άρθρο 86 προβλέπει πως «μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Ο εφαρμοστικός νόμος θέτει ως προϋπόθεση για να εξεταστούν υπουργικές ευθύνες την συναίνεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Πάνω στα απόνερα μίας θλιβερής συζήτησης και ενός εθνικού τραγικού συμβάντος συνεχίζονται οι διαξιφισμοί σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες. Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο από την αυλαία της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη και οι άτυπες ενημερώσεις πέφτουν βροχή, με το σημερινό ρυθμό της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να δίνει ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, αφού δίχως να το αποφασίσει η Βουλή κατέθεσε αίτημα για να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τον ίδιο.

Γιατί δεν συστήνεται προανακριτική;

Το επιχείρημα της κυβέρνησης – όπως το παρουσίασε χθες ο υπουργός Μάκη Βορίδης -στη θέση του πρωθυπουργού ο οποίος απουσίαζε- είναι πώς όταν τίθεται ζήτημα παραπομπής του πρώην υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή σε δική αυτό σημαίνει ότι ξεκινά συζήτηση για το άρθρο 86 του Συντάγματος και την ποινική αρμοδιότητα της Βουλής». Απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης να παρακαμφθεί ο νόμος «Περί Ευθύνης Υπουργών» μετά από δήλωση των κομμάτων στην οποία να αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός Μεταφορών μπορεί να ερευνηθεί για αδίκημα παράλειψης που δεν σχετίζεται με την υπουργική του ιδιότητα.

Το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται αλλά και την κίνηση του πρώην υπουργού Σπίρτζη απαντά ότι ο κ. Σπίρτζης κάνει μια κίνηση εκ του ασφαλούς. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αναγνωρίζει ότι δεν θα έχει ποινικές συνέπειες. Και αυτό λόγω του ότι η αλλαγή της επίμαχης διάταξης έγινε μετά το 2019 επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πετά καρφιά προς Κουμουνδούρου και αναφέρει ότι οι «άτυπες πηγές» του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι το Σύνταγμα προβλέπει και «την συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή». Κοινώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η λέξη «κλειδί» είναι παραγραφή στην προκειμένη περίπτωση.

Γιατι δεν καταθέτει αίτημα προανακριτικής επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς την προανακριτική επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε αίτημα προανακριτικής επιτροπής διότι όπως λένε από την Κουμουνδούρου ήδη η κυβέρνηση, από τον προηγούμενο Νοέμβριο, και δια στόματος του κ. Βορίδη, είπε ότι ακόμη κι αν κατατεθεί αίτημα προανακριτικής επιτροπής η ΝΔ, δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία, δεν θα συναινέσει σ’ αυτό. Τονίζουν δηλαδή από από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι από την κυβέρνηση τους κατηγορούν ότι υπεκφεύγουν για προανακριτική, ενώ επιδιώκουν το αντίθετο.

Για το αίτημα του κ. Σπίρτζη αναφέρουν πως “πολύ καλά έκανε ο κ. Σπίρτζης και ζήτησε να γίνει προανακριτική επιτροπή”. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών για το αν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Χρήστου Σπίρτζη ζητώντας κι εκείνος την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος απάντησε: «Ο κ. Σπίρτζης γνωρίζει την αποσβεστική διαδικασία, ξέρει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες», παραδεχόμενος ουσιαστικά πως ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας δεν θα προβεί σε ανάλογη κίνηση, γιατί φοβάται ότι μπορεί να πάει σε ποινική δίωξη. Και προσθέτουν: να τον ενημερώσουμε πάντως πως στη διάταξη του Συντάγματος που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη της παραγραφής και η συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή. Άρα δεν επικαλείται και δεν καλύπτεται πίσω από παραγραφή. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καραμανλής δεν αιτείται και δεν ενεργοποιεί η ΝΔ καμία διαδικασία, ούτε καν την κλήση ουσιωδών μαρτύρων, κάτι που μαρτυρά ξεκάθαρα ενοχή και συγκάλυψη.

Βορίδης VS Φαμμελος

Ο ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, χθες επέμεινε σε αυτό και απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε αν θα καταθέσει αίτημα για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. «Κατάλαβα την πεποίθηση σας ότι αν μη τι άλλο υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων των υπουργών. Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι, εφόσον έχετε αυτή την πεποίθηση, θα καταθέσετε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής;», είπε. Προσέθεσε ότι «πρόταση τέτοια δεν έχει κατατεθεί», δηλαδή «πρόταση που να συνδέει τις συγκεκριμένες ανθρωποκτονίες ή την παρακώλυση συγκοινωνιών με την κακουργηματική αυτή μορφή δεν έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση» και πως «η πρόταση που απορρίφθηκε, θυμίζω, ήταν μία πρόταση που αφορούσε διάφορα ζητήματα ενδεχομένων παράβασης καθήκοντος ή απιστίας για λογιστικά και οικονομικά ζητήματα της εκτέλεσης της σύμβασης 717». «Θέλω να μου διευκρινίσετε, θα καταθέσετε τέτοια πρόταση στο Κοινοβούλιο ή όχι;», είπε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο κ. Βορίδης μάλλον δεν άκουσε την ομιλία του. Επανέλαβε: «Είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό δίλημμα. Ενώ έχουμε ενδείξεις, αποδείξεις για την ευθύνη παραβίασης των ευθυνών ή για παραλείψεις υπουργών που συνδέονται -και το προβλέπει αυτό και το ανακριτικό υλικό- αιτιωδώς με το έγκλημα των Τεμπών, γνωρίζουμε -και το έχετε προαναγγείλει- ότι αν καταθέσουμε πρόταση προανακριτικής επιτροπής έχετε αποφασίσει -και το είπατε από τις 15 Νοεμβρίου- να αμνηστεύσετε τα δικά σας πολιτικά πρόσωπα».

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024