Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: «Ο Καραμανλής φοβάται την ποινική δίωξη;» - Κτιστάκης και Σπίρτζης αύξησαν την πίεση στον πρώην υπουργό

Τέμπη: «Ο Καραμανλής φοβάται την ποινική δίωξη;» – Κτιστάκης και Σπίρτζης αύξησαν την πίεση στον πρώην υπουργό

Συνεχίζεται αδιάκοπα η αντιπαράθεση για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Στο στόχαστρο ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής

Στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και την κυβέρνηση είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα για τη διερεύνηση των ευθυνών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Μετά την ταραχώδη χθεσινή διαδικασία επί του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαμψε δια της απουσίας του, ενώ λιγοστές ήταν και οι παρουσίες των βουλευτών της ΝΔ, η συζήτηση μεταφέρθηκε στο κατά πόσο οι δύο πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Αχ. Καραμανλής, θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις από τον φυσικό τους δικαστή.

«Ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας δεν θα προβεί σε ανάλογη κίνηση, γιατί φοβάται ότι μπορεί να πάει σε ποινική δίωξη»

Ο υπουργός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, το πρωί της Πέμπτης αιτήθηκε με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα τη σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής για το πρόσωπό του, ώστε να  διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος του.

Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται ως συνέχεια του αιτήματος συγγενών θυμάτων των Τεμπών, συγκεκριμένα της Μαρίας Καρυστιανού και Παύλου Ασλανίδη, που ζητούν άρση της ασυλίας των πρώην υπουργών μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Πόλεμος ανακοινώσεων κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη συγκεκριμένη ενέργεια ξέσπασε πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και κυβέρνησης. Την αρχή έκανε ο Παύλος Μαρινάκης που ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία λόγω του ότι για εκείνον ισχύει η αποσβεστική προθεσμία, ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες. Άρα το κάνει εκ του ασφαλούς».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαντώντας επισήμαναν ότι ο Παύλος Μαρινάκης με την απάντησή του παραδέχθηκε ουσιαστικά πως «ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας δεν θα προβεί σε ανάλογη κίνηση, γιατί φοβάται ότι μπορεί να πάει σε ποινική δίωξη».

Υπογράμμισαν επίσης ότι «στη διάταξη του Συντάγματος που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη της παραγραφής και η συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή. Άρα δεν επικαλείται και δεν καλύπτεται πίσω από παραγραφή».

Τέλος, οι πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως «αντίθετα ο κ. Καραμανλής δεν αιτείται και δεν ενεργοποιεί η ΝΔ καμία διαδικασία, ούτε καν την κλήση ουσιωδών μαρτύρων, κάτι που μαρτυρά ξεκάθαρα ενοχή και συγκάλυψη».

Ανταπαντώντας κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως «συνιστούμε στον ΣΥΡΙΖΑ να μάθει να διαβάζει καλύτερα τις απαντήσεις στις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών. Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο κ. Σπίρτζης κάνει μια κίνηση εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζει ότι δεν θα έχει ποινικές συνέπειες. Και αυτό λόγω του ότι η αλλαγή της επίμαχης διάταξης έγινε μετά το 2019 επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Ακόμη, προσθέτουν ότι «εξάλλου και οι «άτυπες πηγές» του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι το Σύνταγμα προβλέπει και «τη συγκρότητηση επιτροπής παρά την παραγραφή». Κοινώς, η λέξη «κλειδί» είναι παραγραφή στην προκειμένη περίπτωση».

Στριμώχνεται ο Καραμανλής μετά την κίνηση Σπίρτζη

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την κίνηση Σπίρτζη έσπευσαν μέσω δηλώσεων να ζητήσουν από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή να πράξει το ίδιο, όπως του έχει ζητηθεί και από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Παραδείγματος χάριν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκος Παππάς υποστήριξε πως «ο Χρήστος Σπίρτζης, που έχει δεχθεί ανοίκειες, άθλιες επιθέσεις, ζητά από μόνος του τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αν στοιχειωδώς θέλετε να λάμψει η αλήθεια, πείτε στον κ. Καραμανλή να πράξει το ίδιο αν έχει τα κότσια. Αλλά δεν τα έχει. Ούτε στη Βουλή εμφανίστηκε εχθές, ούτε στα ΜΜΕ όταν ήταν φλέγον το θέμα».

Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών πλέον θα πρέπει να διαλέξει κατά πόσο θα πραγματοποιήσει ανάλογη κίνηση με τον Χρήστο Σπίρτζη ή θα επιλέξει να κρυφτεί πίσω από την ασυλία του. Ωστόσο, σε περίπτωση που επιλέξει το δεύτερο, αντιδράσεις εκτός των συγγενών των θυμάτων, των τραυματιών και της αντιπολίτευσης θα υπάρξουν και μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

Ήδη, ο βουλευτής Βοιωτίας με τη ΝΔ Λευτέρης Κτιστάκης τόνισε ότι ο ίδιος θα παραιτούνταν από την ασυλία σε περίπτωση που ήταν στη θέση του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

«Εγώ προσωπικά, ναι θα παραιτούμουν από την ασυλία. Το λέω δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που έχω για χρόνια και τώρα που εκλέχθηκα δεν έχω κανένα λόγο να το αλλάξω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Κτιστάκης στον τηλεοπτικό σταθμό «Attica».

Σε δύσκολη θέση ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής

Καραθανασόπουλος: Το 95% των τρένων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν τηρεί τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στο MEGA υποστηρίζοντας ότι «το 95% των τρένων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν τηρεί τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας και πυρασφάλειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ότι το δυστύχημα των Τεμπών συζητιέται τόσο και παραμένει στην επικαιρότητα είναι γιατί υπήρξε εξεταστική επιτροπή, διαφορετικά θα είχε θαφτεί. «Η πρότασή μας ήταν για εξεταστική αλλά ψηφίσαμε και τις προανακριτικές. Βγήκαν σημαντικά και σοβαρά συμπεράσματα που φώτισαν αιτίες και υπευθύνους, και επιβεβαίωσαν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, δεν ήταν στιγμιαίο περιστατικό. Από το 2010 με τον νόμο Ρέππα που διασπώνται οι εταιρείες μεταξύ τους και μειώνεται 50% το προσωπικό από τότε ξεκίνησε το ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών. Υπάρχουν συμβάσεις από το 2007 που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Θα πρέπει να μας απαντήσουν οι τιμητές της ΕΕ, γιατί επιτρέπει η ΕΕ να κυκλοφορούν τρένα στο δίκτυο που δεν τηρούν τις προδιαγραφές. Αυτό βγήκε μέσα από την επιτροπή. Γιατί η ευρωπαϊκή επιτροπή αδειοδοτεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Δεν υπήρχε φωτοσήμανση όλα αυτά τα χρόνιας, ούτε τηλεδιοίκηση. Αυτό είναι στον ίδιο άξονα και η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών είναι συνέπεια όλων των κυβερνήσεων και βεβαίως η έκθεση σε θανατηφόρο κίνδυνο», σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Χαρίτσης: Ντροπιαστική η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής

Ντροπιαστική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι «σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που καίει την κοινωνία ο πρωθυπουργός απουσίασε από τη Βουλή. Επέλεξε να κρυφτεί πίσω από τους υπουργούς και τους βουλευτές του».

Ακολούθως πρόσθεσε ότι «και οι υπουργοί βέβαια επέλεξαν να κρυφτούν, μόνο ο κύριος Βορίδης ήταν παρών και το πολύ 20 βουλευτές». Όπως είπε, «ακούσαμε διάφορες νομικίστικες σοφιστείες για να καλυφθεί ένα έγκλημα. Η κοινωνία το εισπράττει και το κατανοεί».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024