Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι λέει ο πατέρας του πιλότου του F-16 - Πρόβλημα στον κινητήρα οδήγησε στην πτώση

Τι λέει ο πατέρας του πιλότου του F-16 – Πρόβλημα στον κινητήρα οδήγησε στην πτώση

Το μονοθέσιο F-16 Block 52+ είχε απογειωθεί από την 337 μοίρα της 110 πτέρυγας μάχης και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τετάρτης (20/3) στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), όταν λίγο πριν τις 13:30 ένα F-16 Block 52+ κατέπεσε στη νήσο Ψαθούρα, βορειοανατολικά της Αλοννήσου.

Άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία έρευνας και διάσωσης του πιλότου, ο οποίος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης καθίσματος και να βγει από το αεροσκάφος.

Παρελήφθη από ελικόπτερο Super Puma και λίγο πριν τις 16:00 μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Σακέτα και από εκεί με ασθενοφόρο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Ο πιλότος διαπίστωσε ότι ο κινητήρας του έχει κράτημα, δεν δούλευε καλά και έσβησε

Ο Δημήτρης Αποστολάκης, πατέρας του πιλότου F-16, μίλησε στο Live News και όπως ανέφερε είχε επικοινωνία με τον γιο του, τονίζοντας ότι είναι καλά στην υγεία του.

Μάλιστα, βρίσκεται καθ’ οδόν από τη Λάρισα για το νοσοκομείο στην Αθήνα. «Τώρα πάω από τη Λάρισα στην Αθήνα να δω το παιδί μου. Σε επικοινωνία που είχαμε μού είπε πως είναι καλά, αλλά δεν είχα καλό σήμα και δεν ξέρω κάτι άλλο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά», είπε χαρακτηριστικα ο κ. Αποστολάκης.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στο X ευχήθηκε στον πιλότο ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του.

«Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».

Οι συνομιλίες και το πρόβλημα στον κινητήρα

Το μονοθέσιο F-16 Block 52+ είχε απογειωθεί από την 337 μοίρα της 110 πτέρυγας μάχης, στη Λάρισα, συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το σενάριο της άσκησης ήταν να γίνονται αερομαχίες σε κλειστούς σχηματισμούς ανά δυάδες.

Κάποια στιγμή o πιλότος διαπίστωσε ότι ο κινητήρας του έχει κράτημα και συνεπώς δεν δούλευε καλά και έσβησε. Άμεσα, έκανε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να τον επανεκκινήσει και αφού απέτυχαν όλες τότε ενημέρωσε ότι εγκαταλείπει το αεροσκάφος.

Η προσθαλάσσωσή του έγινε με επιτυχία, με τα υπόλοιπα F-16 να παραμένουν στην περιοχή και να κάνουν χαμηλή πτήση προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν επαφή με τον πιλότο, ο οποίος κατάφερε να επικοινωνήσει με το κέντρο επιχειρήσεων και να ενημερώσει ότι είναι καλά.

Σχεδόν 1,5 ώρα βρισκόταν στη θάλασσα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, επί περίπου 1,5 ώρα ο πιλότος βρισκόταν στη σωστική λέμβο που άνοιξε μέσα στη θάλασσα.

Σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσής του. Στην περιοχή έσπευσε 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL-415 από την 113ΠΜ.

Επίσης, κατευθύνθηκε η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ ήταν σε μεγίστη ετοιμότητα 1 C-130.

Ο πιλότος εντοπίστηκε γρήγορα και ξεκίνησε η επιχείρηση για την περισυλλογή του, που κατέστη δυνατή 1,5 ώρα από τη στιγμή της πτώσης του F-16.

Δείτε πλάνα από την κινητοποίηση διάσωσης του πιλότου

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για τον εντοπισμό του πιλότου

Ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024