Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Spotify: Σουηδός συνθέτης πιάνει τις 15 δισ. ακροάσεις με 650 διαφορετικά ψευδώνυμα

Spotify: Σουηδός συνθέτης πιάνει τις 15 δισ. ακροάσεις με 650 διαφορετικά ψευδώνυμα

Ένας παντελώς άγνωστος συνθέτης που συμμετέχει σε λίστες του spotify για καταστήματα και χαλάρωση στο σπίτι, έχει πλέον μπει στους 100 δημοφιλέστερους καλλιτέχνες, όμως δεν τον γνωρίζει ψυχή!

Τα 2.700 τραγούδια του Johan Röhr έχουν μεταδοθεί 15 δισ. φορές και έχουν περισσότερες αναπαραγωγές από την Britney Spears ή τους Abba. Ένας «μυστικός» συνθέτης που έχει κυκλοφορήσει μουσική με εκατοντάδες διαφορετικά ονόματα έχει αναδειχθεί ως ο πιο ακουστός καλλιτέχνης της Σουηδίας στο Spotify – με περισσότερες αναπαραγωγές από την Britney Spears ή τους Abba. Βέβαια την Taylor Swift δεν την κοιτάζει καν, καθώς έκανε 26 δισ. αναπαραγωγές κομματιών σε έναν χρόνο.

Ο Johan Röhr, ένας μουσικός με έδρα τη Στοκχόλμη, αποκαλύφθηκε ως το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από περισσότερους από 650 διαφορετικούς καλλιτέχνες στην υπηρεσία streaming, οι οποίοι έχουν αναπαραχθεί 15 δισεκατομμύρια φορές, γεγονός που τον καθιστά τον σημερινό καλλιτέχνη με τις περισσότερες αναπαραγωγές στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter (DN), η οποία αναγνώρισε τον 47χρονο, ο Röhr έχει δημιουργήσει περισσότερα από 2.700 τραγούδια στην πλατφόρμα με ονόματα όπως «Maya Åström», «Minik Knudsen», «Mingmei Hsueh» και «Csizmazia Etel».

Η ορχηστρική μουσική είναι προτιμητέα από αθλητές, έως φοιτητές και εργαζόμενους.

Η επιτυχία του οφείλεται στο γεγονός πως βρίσκεται στις λίστες που επιμελείται το Spotify

Ακόμη και με βάση τα διεθνή πρότυπα, αναφέρει η εφημερίδα, η επιτυχία του πλήθους των ταυτοτήτων του Röhr τον τοποθετεί μεταξύ των 100 καλλιτεχνών με τις περισσότερες ροές στο Spotify – πάνω από τον Michael Jackson, τη Metallica και τη Mariah Carey. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του πιστεύεται ότι σχετίζεται με την παρουσία του σε περισσότερες από 100 επίσημες λίστες αναπαραγωγής ορχηστρικών έργων του Spotify, τις οποίες επιμελείται η ίδια η εταιρεία.

Με ονόματα όπως «peaceful piano» ή «stress relief», τέτοιες πιανιστικές playlists είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των χρηστών που αναζητούν μουσική για να παίζει στο παρασκήνιο ενώ εργάζονται, τρώνε γεύματα ή χαλαρώνουν. Η συμπερίληψη σε μία από αυτές τις εξαιρετικά δημοφιλείς λίστες μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει την καριέρα ενός μουσικού.

Πέρυσι το Spotify πανηγύρισε για την καταβολή ενός ρεκόρ 90 δισ. σουηδικών κορόνων (6,7 δισ. λίρες) στη μουσική βιομηχανία. «Πολλοί νέοι και πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες κάνουν τώρα θραύση στο Spotify και μπορούν επιτέλους να ζήσουν με πλήρη απασχόληση από τη μουσική», δήλωσε τότε ο Daniel Ek, διευθύνων σύμβουλος του Spotify. «Είμαστε πολύ, πολύ περήφανοι γι’ αυτό».

Για παντελώς άγνωστος, ο Röhr ανταγωνίζεται τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας.

Ο βασιλιάς της ορχηστρικής μουσικής παρασκηνίου

Αλλά οι επικριτές είπαν ότι η επιτυχία μερικών ανώνυμων καλλιτεχνών όπως ο Röhr που κυριαρχούν αθόρυβα στην αγορά είναι ενάντια στο πνεύμα της υπόσχεσης της εταιρείας να βοηθήσει τους μικρούς, ανεξάρτητους μουσικούς, τις δισκογραφικές εταιρείες και τους συνθέτες. Δεν είναι γνωστό πόσα κέρδισε ο Röhr, ο οποίος έχει εργαστεί ως μαέστρος σε περιοδείες αστέρων της ποπ και στην τηλεόραση, από τη συμφωνία του με το Spotify. Ωστόσο, η ιδιωτική του εταιρεία φέρεται να έβγαλε 32,7 εκατ. κορώνες (2,81 εκατ. ευρώ) το 2022, όταν είχε μια χρονιά ρεκόρ.

Η Overtone Studios, η δισκογραφική εταιρεία που κυκλοφόρησε τη μουσική, δήλωσε ότι ο Röhr ήταν «πρωτοπόρος στο είδος της μουσικής διάθεσης» και επιβεβαίωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει πολλαπλά ονόματα. Ο Niklas Brantberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Overtone Studios, δήλωσε:

«Ο Johan Röhr ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης με τον οποίο συνεργάστηκε η AP Records (νυν Overtone Studios). Ο Röhr δημοσίευσε μουσική σε πολλά διαφορετικά προφίλ καλλιτεχνών και έγινε πρωτοπόρος στο χώρο της μουσικής διάθεσης, η οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλής σήμερα. Πολλά από αυτά είναι πλέον ιστορικά, ανενεργά μουσικά έργα και έχουμε ήδη μειώσει σημαντικά τον αριθμό των προφίλ καλλιτεχνών που δημοσιεύουν ενεργά μουσική».

Ο διευθύνων σύμβουλος συνέχισε πως «Υποστηρίζουμε ότι οι ποικιλόμορφα ταλαντούχοι καλλιτέχνες θα πρέπει να μπορούν να δημοσιεύουν μουσική με διαφορετικά ονόματα καλλιτεχνών – κάτι που είναι συνηθισμένο στη βιομηχανία – που καλύπτουν διάφορα είδη και διαθέσεις, με διαφορετικούς συνεργάτες και σε διαφορετικά σημεία της μουσικής τους διαδρομής.

«Καθώς η ζήτηση των ακροατών για λειτουργική μουσική για χαλάρωση, συγκέντρωση ή μελέτη έχει αυξηθεί, περισσότεροι καλλιτέχνες και δισκογραφικές εταιρείες επιλέγουν επίσης να παράγουν αυτού του είδους το περιεχόμενο» αναφέρει εκπρόσωπος του Spotify.

Τι λέει η Spotify – Δεν απάντησε για την μόνιμη παρουσία του Röhr στις λίστες της εταιρείας

Ένας εκπρόσωπος της Spotify δήλωσε: «Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για λειτουργική μουσική που δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η χαλάρωση, η συγκέντρωση ή η μελέτη, και αυτές οι λίστες αναπαραγωγής δημιουργούνται για να ανταποκρίνονται στη ζήτηση των ακροατών. Αυτό το είδος μουσικής υπάρχει συνήθως στον κόμβο Focus του Spotify, ο οποίος περιορίζει τον ανταγωνισμό με καλλιτέχνες από παραδοσιακά είδη της δημοφιλούς μουσικής».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «Καθώς η ζήτηση των ακροατών για λειτουργική μουσική για χαλάρωση, συγκέντρωση ή μελέτη έχει αυξηθεί, περισσότεροι καλλιτέχνες και δισκογραφικές εταιρείες επιλέγουν επίσης να παράγουν αυτού του είδους το περιεχόμενο».

Για να κλείσει αναφέροντας ότι «Αυτή η μουσική, όπως και όλη η υπόλοιπη μουσική στο Spotify, έχει αδειοδοτηθεί από κατόχους δικαιωμάτων και καταβάλλουμε δικαιώματα σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουμε με τον διανομέα. Κάθε συμφωνία είναι μοναδική, αλλά δεν σχολιάζουμε λεπτομέρειες, ούτε απαγορεύουμε σε έναν καλλιτέχνη ή ένα συγκρότημα να παράγει μουσική με το δικό του όνομα ή με διάφορα ψευδώνυμα».

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024