Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζητούμενο τα αποτελέσματα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ζητούμενο τα αποτελέσματα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Άρθρο στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Ένα νέο βήμα του προτζεκτ CityHub Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη σε συνεργασία της AlterEgoMedia με την Tsomokos SA. Το πρώτο CityHub Event με τίτλο East Macedonia and Thrace Forum γέμισε το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Ramada Plaza by Wyndham Thraki σε μια προσπάθεια ανάδειξης της αναπτυξιακής δυναμικής της ευαίσθητης ακριτικής Περιφέρειας, με τεράστια αποθέματα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, και όχι μόνο. Η γεωπολιτική αξία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  και της Αλεξανδρούπολης αποτελούν σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, αλλά και για τις ΗΠΑ που σχεδιάζουν τεράστιες επενδύσεις στην περιοχή.  

 Η παρουσία του μισού σχεδόν υπουργικού συμβουλίου στην εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί από την μια πλευρά την αξία που αποδίδει η κυβέρνηση και το κεντρικό πολιτικό σύστημα στην Αλεξανδρούπολη, φανερώνει όμως και τα τεράστια κενά που είναι αναγκαίο να καλυφθούν. Μέσα από 25 πάνελ συζητήσεων, ομιλιών, διαλόγου και αντιπαραθέσεων, έγινε αξιολόγηση των πολιτικών και δράσεων που μετέτρεψαν την πόλη σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό και εμπορικό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά αποκαλύφθηκαν και προβλήματα δεκαετιών που κρύβονται σε προγραμματικές δηλώσεις και υποσχέσεις τόσο σε κυβερνητικό όσο και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Αποκαλύφθηκαν αδυναμίες συντονισμού κεντρικής κυβέρνησης και αποκεντρωμένων υπηρεσιών διοίκησης, καθυστερήσεις έργων, αδυναμίες χρηματοδότησης τους και εκτέλεσης τους, αστοχίες να προστατευτούν επενδύσεις και ιδιωτικές περιουσίες εν μέσω φυσικών καταστροφών και πάνω από όλα, η απόσταση που χωρίζει τις πολιτικές προθέσεις από τις προσδοκίες των πολιτών για αποτελέσματα. 

Σημαντικά θέματα 

Αν και περιφερειακού βεληνεκούς το CityHub Event: East Macedonia and Thrace Forum έβγαλε πολιτικές, και οικονομικές ειδήσεις αλλά και αποκαλύψεις που αφορούν εθνική πολιτική αλλά και την ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή που εκτείνεται από την Μαύρη θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Αδριατική. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αποκάλυψε ότι πλέον είναι ανοιχτός ο δρόμος για διάλογο ακόμα και για τη δύσκολη ατζέντα με την γειτονική Τουρκία, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση την απόλυτη αναγκαιότητα να έχουμε ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Αμερικανός πρέσβης Γιώργος Τσούνης αποκάλυψε την ημερομηνία επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπαϊντενόπουλο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών από την πλευρά του παρουσίασε αναλυτικά οκτώ πρωτοβουλίες με τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο για την ανάπτυξη της Θράκης με σιδηροδρομικά δίκτυα που θα ενισχύσουν τον κομβικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και θα την συνδέσουν από την Κωνσταντινούπολη μέχρι και την Μαύρη Θάλασσα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας χαρακτήρισε υπόδειγμα παραγωγικού μετασχηματισμού την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος γνωστοποίησε πως βρίσκονται σε τελικό στάδιο  οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη βουλγαρική πλευρά για το θέμα του νερού στον Άρδα, ζήτημα που όπως τόνισε «θα εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά τα επόμενα χρόνια, λόγω και της έντασης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης από την πλευρά του σημείωσε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «τρέχει» στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αρδευτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης και της λειψυδρίας. Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ξεκαθάρισε ότι η οικονομική προοπτική και σταθερότητα, τα κίνητρα και το αίσθημα ασφάλειας, είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ανάσχεση του δημογραφικού ζητήματος. Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου που συνομίλησε με τον Γερμανό ομόλογό του στο συνέδριο σημείωσε ότι κατά 75% είναι μειωμένες οι μεταναστευτικές ροές ιδίως στον Εβρο, ενώ η η Yφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη υπογράμμισε από την δική της πλευρά ότι Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει η ακροδεξιά.

Το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης στον Έβρο ξεπερνά τα 100 εκατ. Ευρώ ξεκαθάρισε Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος που τόνισε το γεγονός ότι η κλιματική κρίση είναι η νέα δυσμενής πραγματικότητα που έχει αλλάξει τα δεδομένα και ουσιαστικά είναι αυτή που έχει φέρει πλέον φυσικές καταστροφές, ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά απ’ ότι πριν και πιο έντονα.  

 

Ρώτησα μια επαγγελματία κάτοικο της Αλεξανδρούπολης που παρακολούθησε το συνέδριο, πως το υποδέχτηκαν οι δημότες της πόλης και αν κατάλαβαν τι ακριβώς έγινε το διήμερο 13-14 Μαρτίου στην πόλη τους.

Η απάντηση ήταν ένα κρύο ντους. “Όταν βγαίνουμε από την αίθουσα που μιλούν οι πολιτικοί νομίζουμε ότι ζούμε στο Λας Βέγκας, αλλά πολύ γρήγορα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα” ανέφερε η Αλεξανδρουπολιτισα  επαγγελματίας που μαζί με άλλες συναδέλφους της παρακολούθησαν το συνέδριο μέχρι το τελευταίο πάνελ που ήταν αφιερωμένο στην γυναικεία επιχειρηματικότητα στην περιοχή της ΑΜΘ.

Το πρώτο λοιπόν συνέδριο CityHub Event στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία στα επίπεδα της διοργάνωσης και της τεράστιας δημοσιότητας που προκάλεσε, μπορεί να καινοτόμησε με του μαθητές δημοσιογράφους που έκανα ρεπορτάζ με όλους τους συμμετέχοντες, μπορεί να προσέλκυσε το ενδιαφέρον κυβέρνησης και τοπικής & περιφερειακής αυτοδιοίκησης, έλαβε όμως σοβαρά υπόψη και τα μηνύματα των πολιτών που ζητούν έλεγχο και αποδοτικότητα όσων εξαγγέλονται και εν τέλη χρονίζουν.

Και σκοπός του CityHub Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να αναδείξει ακριβώς αυτή την διάσταση. Την άποψη των πολιτών για αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και κατανομή ευθυνών και όχι μόνο την στρατηγική επικοινωνίας που προάγουν οι θεσμικοί φορείς. Το συνέδριο της επόμενης χρονιάς λοιπόν θα ξεκινήσει αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα «Τι δεν έγινε στην Περιφέρεια την χρονιά που πέρασε».  

Άρθρο του Απόστολου Τσοράκη επικεφαλής cityhub τοπικής αυτοδιοίκησης

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024