Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Δέσμευση 138 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

ΕΕ: Δέσμευση 138 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

Σύμφωνα με το γραφείο του Γιοζέπ Μπορέλ, στην συνάντηση με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να συνδράμει την Ουκρανία με 138 δισ. ευρώ

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοσέπ Μπορέλ δήλωσε σε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι οι δεσμεύσεις του ευρωπαϊκού μπλοκ για τη στήριξη της Ουκρανίας έφθασαν τα 138 δισ. ευρώ. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον θα παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση στο Κίεβο, πέραν των 300 εκάτ. ευρώ τα οποία προτίθενται να προσφέρουν στην Ουκρανία.

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθύμισε τη δέσμευση της ΕΕ για μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας, η οποία ανέρχεται πλέον σε 138 δισεκατομμύρια ευρώ, με περισσότερα να έρχονται, και ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην ΕΕ», ανέφερε το γραφείο του Μπορέλ σε ανακοίνωσή του. Με αυτές τις εξελίξεις, μάλλον απομακρύνεται η χρονικά κοντινή συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει πως θέλει ειρηνευτική σύσκεψη χωρίς τη Ρωσία.

Tο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο παραδόσεις όπλων και άμεση χρηματοδότηση του ουκρανικού προϋπολογισμού, αλλά και κονδύλια τα οποία διατίθενται για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων

Ο Γιοζέπ Μπορέλ τόνισε την ανάγκη για «περισσότερη, ταχύτερη και συνεχή στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία». Επαίνεσε τις ΗΠΑ για την πρόσφατη απόφασή τους για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια και τόνισε ότι «η νίκη στην Ουκρανία βασίζεται στη διατήρηση του ισχυρού διατλαντικού μας δεσμού». Συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την προώθηση μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων πρωτοβουλιών προσέγγισης, όπως η Φόρμουλα Ειρήνης της Ουκρανίας».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Γιοζέπ Μπορέλ συναντάται με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον.

Τι άλλο διαμείφθηκε μεταξύ των δύο διπλωματών

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προσδιόρισε το ποσό της βοήθειας που είχε μεταφερθεί από την ΕΕ στο Κίεβο σε 88 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε νωρίτερα ότι το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο παραδόσεις όπλων και άμεση χρηματοδότηση του ουκρανικού προϋπολογισμού, αλλά και κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τα οποία διατίθενται στις χώρες μέλη για τη φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων.

Οι Μπορέλ και Μπλίνκεν συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα. Ο κ. Μπορέλ, τόνισε τη σημασία της επίτευξης μιας διαρκούς εκεχειρίας και της απελευθέρωσης όλων των ομήρων. Επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη για απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση, πρωτίστως μέσω χερσαίων διαβάσεων.

Ενημέρωσε τον Άντονι Μπλίνκεν για την επανέναρξη της χρηματοδότησης της ΕΕ προς την UNRWA και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις κοινές προσπάθειες να τεθούν οι βάσεις για μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή μέσω μιας λύσης δύο κρατών. Σημείωσαν τη στενή συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024