Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Huawei: Προμηθευτές των ΗΠΑ πίσω από την επιτυχία της στα τσιπ

Huawei: Προμηθευτές των ΗΠΑ πίσω από την επιτυχία της στα τσιπ

Αμερικανικός εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε για να πετύχει η Huawei τσιπ 7 νανομέτρων - Περιορισμένη παραγωγή χωρίς δυτικά μηχανήματα

Η Huawei Technologies και η συνεργάτης της Semiconductor Manufacturing International Corp. βασίστηκαν σε αμερικανική τεχνολογία για την παραγωγή ενός προηγμένου τσιπ στην Κίνα πέρυσι, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.

Η SMIC με έδρα τη Σαγκάη χρησιμοποίησε εξοπλισμό από την Applied Materials Inc. και τη Lam Research Corp. με έδρα την Καλιφόρνια για να κατασκευάσει ένα προηγμένο τσιπ 7 νανομέτρων για την Huawei το 2023, είπαν οι πηγές που μίλησαν ανώνυμα στο Bloomberg.

Η Κίνα εξακολουθεί να μην μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τον ξένο εξοπλισμό

Οι νέες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η Κίνα εξακολουθεί να μην μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τον ξένο εξοπλισμό που απαιτείται για προϊόντα αιχμής όπως οι ημιαγωγοί. Η χώρα έχει καταστήσει την τεχνολογική αυτάρκεια εθνική προτεραιότητα και οι προσπάθειες της Huawei στηρίζονται από το Πεκίνου.

Στην Κίνα ο περσινός επεξεργαστής της SMIC που χρησιμοποιεί το Mate 60 Pro της Huawei προκάλεσε κύμα εγχώριων αγορών smartphone και επαινέθηκε από το Πεκίνο ως ένα σημαντικό άλμα στην κατασκευή εγχώριων ημιαγωγών. Το τσιπ είναι ακόμα γενιές πίσω από τους κορυφαίους ημιαγωγούς από παγκόσμιες εταιρείες, αλλά πιο μπροστά από εκεί που οι ΗΠΑ ήλπιζαν.

Με λιθογραφικά από την Δύση η πρόοδος των Κινέζων

Τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, ωστόσο, είχαν ακόμα ξένες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας από την ολλανδική ASML, καθώς και τον εξοπλισμό της Lam και της Applied Materials. Το Bloomberg News ανέφερε τον Οκτώβριο ότι η SMIC είχε χρησιμοποιήσει εξοπλισμό από την ASML για την δημιουργία του τσιπ.

Κορυφαίοι Κινέζοι προμηθευτές εξοπλισμού τσιπ, συμπεριλαμβανομένης της Advanced Micro-Fabrication Equipment και της Naura Technology Group, προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, αλλά οι προσφορές τους εξακολουθούν να μην είναι τόσο ολοκληρωμένες ή εξελιγμένες. Η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων λιθογραφίας της Κίνας Shanghai Micro Electronics Equipment Group εξακολουθεί να υστερεί μερικές γενιές πίσω από αυτό που μπορεί να κάνει η ηγέτιδα του κλάδου ASML.

Η SMIC απέκτησε τον αμερικανικό εξοπλισμό προτού οι ΗΠΑ απαγορεύσουν τέτοιες πωλήσεις στην Κίνα τον Οκτώβριο του 2022, είπαν στο Bloomberg οι πηγές. Και οι δύο εταιρείες ήταν μεταξύ των Αμερικανών προμηθευτών που άρχισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους από την Κίνα αφού αυτοί οι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ και απαγόρευσαν στους Αμερικανούς μηχανικούς να συντηρούν ορισμένα μηχανήματα στην ασιατική χώρα. Η ASML είπε επίσης στους Αμερικανούς υπαλλήλους να σταματήσουν να συνεργάζονται με Κινέζους πελάτες ως απάντηση στα περιοριστικά μέτρα των ΗΠΑ, αλλά οι Ολλανδοί και οι Ιάπωνες μηχανικοί εξακολουθούν να είναι σε θέση να συντηρούν πολλά μηχανήματα στην Κίνα – προς μεγάλη απογοήτευση των Αμερικανών αντιπάλων τους.

Απαγόρευση πώλησης σε SMIC και Huawei

Απαγορεύεται πλέον στις εταιρείες να πωλούν τεχνολογία αιχμής, αμερικανικής προέλευσης, είτε στην SMIC είτε στη Huawei. Και οι δύο εταιρείες τεχνολογίας έχουν μπει στη μαύρη λίστα από τις ΗΠΑ για φερόμενους δεσμούς με τον κινεζικό στρατό, ενώ η Ουάσιγκτον έχει αυστηροποιήσει τη συνολική πρόσβαση της Κίνας σε εξοπλισμό κατασκευής τσιπ και προηγμένους ημιαγωγούς.

Αυτοί οι περιορισμοί ώθησαν τη Huawei και την SMIC να υποδομές κατασκευής εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού τσιπ και το Mate 60 Pro σημείωσε μια εκπληκτική πρόοδο σε αυτή την προσπάθεια.

Αφότου η Huawei κυκλοφόρησε το νέο τηλέφωνο, η Ουάσιγκτον ξεκίνησε έρευνα για τον επεξεργαστή της και η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο υποσχέθηκε τις «δυνατότερες δυνατές» ενέργειες για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας. Εν τω μεταξύ, Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να διακόψει εντελώς την πρόσβαση της Huawei και της SMIC στην αμερικανική τεχνολογία.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εμπορίου είπαν ότι δεν έχουν δει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το SMIC μπορεί να κάνει τα τσιπ 7nm «σε κλίμακα».

Περιορισμένη παραγωγή χωρίς δυτικά μηχανήματα

Εάν η SMIC θέλει να προωθήσει την τεχνολογία της χωρίς τα υπερσύγχρονα συστήματα λιθογραφίας υπεριώδους ASML, η κινεζική εταιρεία κατασκευής τσιπ δεν θα μπορεί να παράγει τσιπ σε εμπορικά σημαντικό όγκο λόγω τεχνικών προκλήσεων, δήλωσε ο CEO της ASML Πέτερ Βένινκ στο Bloomberg News στα τέλη Ιανουαρίου.

Η ASML δεν μπορεί να πουλήσει τα συστήματα EUV της στην Κίνα, καθώς η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει άδεια που να επιτρέπει αυτές τις εξαγωγές.

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, πιέζουν Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, να αυστηροποιήσουν περαιτέρω τους περιορισμούς στην πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία ημιαγωγών. Αυτή η προσπάθεια αποδεικνύεται αμφιλεγόμενη και συναντά αντίσταση σε ορισμένες χώρες επιβάλλει όρια στο εμπόριο τη στιγμή που οι κινεζικές επιχειρήσεις επενδύουν σε εξοπλισμό και υπολογιστική ισχύ για να ανταγωνιστούν στον αγώνα τεχνητής νοημοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Huawei μπορεί να είναι ο πιο πολλά υποσχόμενος υποψήφιος της Κίνας για την ανάπτυξη τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ.

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024