Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το θέμα είναι να σπάσει τη σωστή παράδοση

Το θέμα είναι να σπάσει τη σωστή παράδοση

Ο ΠΑΟΚ μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση.

Όπως τα κατάφερε ο ΠΑΟΚ στο Ζάγκρεμπ είναι με την πλάτη στον τοίχο και το βράδυ της Πέμπτης στην Τούμπα θα σπάσει υποχρεωτικά μία από τις δύο μεγάλες παραδόσεις που έχει ο Δικέφαλος.

Το θέμα για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι να σπάσει τη…σωστή παράδοση !

Και αυτή βέβαια δεν είναι άλλη από εκείνη που αναφέρει ότι ουδέποτε η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει καταφέρει (σε ευρωπαϊκό παιχνίδι) να ανατρέψει σκορ 2-0 στον επαναληπτικό στην Τούμπα. Ήδη ο ΠΑΟΚ με την ήττα στο Ζάγκρεμπ από τη Ντινάμο στο πρώτο παιχνίδι έδωσε αυτοπεποίθηση στην αντίπαλό του που είχε 47 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία νίκη της επί ελληνικής ομάδας!

Όταν στο μακρινό 1977 είχε επικρατήσει με 5-1 του Ολυμπιακού στο Ζάγκρεμπ αποκλείοντάς τον από την επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μάλιστα τότε είχε παίξει κόντρα στους Ερυθρόλευκους ο Βέλιμιρ Ζάετς (αργότερα ήταν αντίπαλος πιο συχνά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού) που τώρα διεκδικεί την προεδρία του συλλόγου.

Από τότε η Ντινάμο δεν είχε σταυρώσει νίκη σε τέσσερις αναμετρήσεις στο ιστορικό «Maksimir» απέναντι σε ελληνικές ομάδες αλλά ούτε και στην Ελλάδα με πιο πρόσφατο τον χιτσκοκικό αποκλεισμό της το περασμένο καλοκαίρι στην Οpap Arena από την ΑΕΚ με δύο γκολ στις καθυστερήσεις (2-2) ενώ με το 2-0 που προηγείτο προκρινόταν και με το 2-1 πήγαινε σε παράταση!

Μάλιστα και ο ΠΑΟΚ την είχε νικήσει μέσα-έξω στο παρελθόν και μάλιστα ο Τύπος στην Κροατία πριν το πρώτο αγώνα του είχε αποδώσει τον τίτλο του «τρομοκράτη» των κροατικών ομάδων, καθώς δεν έχει αποκλειστεί ποτέ από σύλλογο της Κροατίας, με την Χάιντουκ το περασμένο καλοκαίρι να είναι το τελευταίο «θύμα» στον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League.

Μάλιστα ο Δικέφαλος του Βορρά σε οκτώ αναμετρήσεις είχε 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις μία ήττα το καλοκαίρι του 2015 από την Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ με 2-1 εκτός σε προκριματικό του Europa League αλλά στη ρεβάνς ο ΠΑΟΚ έκανε πάρτι (6-0)

Το 2021 είχε αποκλείσει στα play-offs του Conference League τη Ριέκα με μεγάλη νίκη εκτός έδρας 2-0 (και 1-1 στη Θεσσαλονίκη) και το περασμένο καλοκαίρι την Χάιντουκ (0-0 εκτός, 3-0 εντός) στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa Conference League. Την περίοδο 2010-11 στον όμιλο του Europa ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει της Ντινάμο δύο φορές με 1-0 σε Τούμπα (με γκολ του Βλάνταν Ιβιτς) και στο «Μάξιμιρ» με γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη.

Η Ντιναμό από την πλευρά της αποκλείστηκε με δραματικό τρόπο το καλοκαίρι από την ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League, και αυτή η ισοπαλία (2-2) με τα δύο γκολ που δέχτηκε στις καθυστερήσεις ήταν η μοναδική σε έξι επισκέψεις της στην Ελλάδα καθώς είχε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι 5/5 ήττες !

Μια φορά από ΑΕΚ 2-0 το 1964 (αν και την απέκλεισε στη ρεβάνς επικρατώντας με 3-0) στο κυπελλούχων, μια από ΠΑΟΚ (1-0) το 2010 και τρεις από Ολυμπιακό 3-1 το 1977 στο ΟΥΕΦΑ ,2-0 το 1998 και 2-1 το 2015 για το Τσάμπιονς Λίγκ οι δύο τελευταίες.

Όμως για να συνεχιστεί η εξαιρετική παράδοση του ΠΑΟΚ επί των κροατικών ομάδων και η κάκιστη της Ντινάμο σε προκρίσεις απέναντι σε ελληνικές ομάδες μετά το 1977 θα πρέπει ο Δικέφαλος να ανατρέψει για πρώτη φορά ήττα με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι

Στην Ευρώπη βρέθηκε τέσσερις φορές να έχει ηττηθεί με 2-0 στο πρώτο ματς, δίχως να το «γυρίσει» στη ρεβάνς.

Το άγγιξε με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης το 1981, όταν έχασε με 2-0 στη Γερμανία, νίκησε με 2-0 με δύο γκολ του Κωστίκου στην Τούμπα χάνοντας τεράστιες ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ, αλλά τελικά έχασε την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι με τον νεαρό (τότε) Χρήστο Δημόπουλου να χάνει το κρίσιμο πέναλτι (η Αϊντραχτ πέρασε με 5-4).

Αντίθετα στα άλλα τρία αντίστοιχα παιχνίδια ούτε πλησίασε/ κόντρα σε Παρί Σεν Ζερμέν (0-3 άνευ αγώνα το 1992 με διακοπή αγώνα μετά το 0-2 του ημιχρόνου με πολύ σοβαρά επεισόδια), Ρέιντζερς (0-0 το 1998) και Λέφσκι Σόφιας (1-1 το 2022) δεν τα κατάφερε και αποκλείστηκε από την συνέχεια.

Πλέον πρέπει να τα καταφέρει (πιο βατό χωρίς τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ) εάν δεν θέλει να αποκλειστεί για πρώτη φορα από κροατική ομάδα.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024