Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανοίγοντας διάλογο για την περιφερειακή ανάπτυξη

Ανοίγοντας διάλογο για την περιφερειακή ανάπτυξη

Άρθρο στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με αφορμή την διοργάνωση του Cityhub Event: East Macedonia & Thrace Forum.

Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει αρχίσει να αναδεικνύεται ως κομβική περιοχή για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη, εν μέσω έντονων γεωπολιτικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο οι δυνατότητές της είναι πολύ μεγαλύτερες.  

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και συγκεκριμένα η Αλεξανδρούπολη θεωρείται μία από τις καταλληλότερες περιοχές για αξιοποίηση τόσο σε θέματα ενέργειας όσο και σε θέματα άμεσων ξένων επενδύσεων. Πέρα από τις δυνατότητες της ως τουριστικό προϊόν μπορεί να γίνει και πόλος έλξης για διεθνές εμπόριο και νέα ταλέντα. Σε αυτές τις δυνατότητες πρόκειται να επικεντρωθεί και το κορυφαίο συνέδριο Cityhub Event: East Macedonia & Thrace Forum, που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αλεξανδρούπολη, στις 13-14 Μαρτίου.  

Στο συνέδριο, που διοργανώνεται από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications και θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Ramada Plaza Thraki, θα αναδειχθεί ο κομβικός γεωστρατηγικός και οικονομικός ρόλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και θα διερευνηθούν οι προοπτικές της μελλοντικής τους ανάπτυξης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Έβρου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023. Τα City Hub events είναι μια σειρά από ημερίδες/συνέδρια με επίκεντρο ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους, τις Περιφέρειες και την Περιφερειακή Ανάπτυξη και πρόκειται να λάβουν χώρα σε όλη την Ελλάδα. 

Μέσα στις δυνατότητες της περιοχής είναι και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το οποίο αποτελεί έναν ασφαλή κόμβο διέλευσης αγαθών, καθώς και συνδυασμένων μεταφορών. Παράλληλα, η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει και στρατηγικός κόμβος, καθώς ο ρόλος της περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), που υπέγραψε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ. 

 Σχετικά με την ενέργεια, κάτι που απασχόλησε τα κοινά ιδιαίτερα μετά την διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στην Αλεξανδρούπολη δρομολογούνται πολύ σημαντικά έργα, ένα από αυτά είναι οι δύο σχεδιαζόμενοι πλωτοί σταθμοί υποδοχής LNG, συνολικής χωρητικότητας 11 δισ. κ.μ, με στόχο να μεταφέρουν το φυσικό αέριο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.  

Το κορυφαίο συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αλεξανδρούπολη, από το City Hub του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications, στο ξενοδοχείο Ramada Plaza Thraki. Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και διανοητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο θα παρευρεθούν για να αναλύσουν καίρια θέματα και να παραθέσουν τις προτάσεις τους. 

Οι εισηγητές

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης,  ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλλακάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη θα βρεθούν το διήμερο Τετάρτης 13 & Πέμπτης 24 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη για να συμμετέχουν στο πρώτο Cityhub Event. Μαζί με αυτούς ο Γερμανός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και Επικοινωνιών για θέματα Μετανάστευσης, Bernd Krösser, ο Υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Geoffrey Pyatt,  ο Αμερικανός Πρέσβης Γιώργος Τσούνης, θα αναπτύξουν τις σκέψεις, τις πολιτικές και τα σχέδια τους. Στην φιλόξενη Αλεξανδρούπολη θα τους υποδεχθούν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης.

*Άρθρο του Απόστολου Τσοράκη

 

  

 

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024