Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκτακτη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Έκτακτη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Η ΛΟΑΤΚΙ+ ευρωπαϊκή οργάνωση ILGA-Europe καταδίκασε την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, ενώ δήλωσε ότι «συμπαραστέκεται στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα».

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητηθεί εκτάκτως η τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, μετά από σχετική πρόταση των Πρασίνων.

Συγκεκριμένα, οι Πράσινοι κατέθεσαν πρόταση για συζήτηση της αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορικής, με αφορμή την επίθεση που έλαβε χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους το βράδυ του Σαββάτου, σε βάρος δύο queer ατόμων.

Η πρόταση με θέμα «Rising anti LGBTQ rhetoric and violence: recent attacks in Thessaloniki», εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου. Ειδικότερα, οι ψήφοι ήταν 191 υπέρ και 102 κατά – από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την Ακροδεξιά).

Το θέμα θα συζητηθεί εκτάκτως την προσεχή Τετάρτη.

Ανακοίνωση της ILGA-Europe

Η ΛΟΑΤΚΙ+ ευρωπαϊκή οργάνωση ILGA-Europe καταδίκασε την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, ενώ δήλωσε ότι «συμπαραστέκεται στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα».

Με μια ανάρτηση στα social media, η ΛΟΑΤΚΙ+ ΜΚΟ σημείωσε ότι πρέπει να διερευνηθεί και η ταυτότητα φύλου των θυμάτων ως κίνητρο για την τρανσφοβική επίθεση, «όπως επιτρέπει και ο ελληνικός νόμος περί εγκλημάτων μίσους». Την ίδια στιγμή, η ILGA υπογραμμίζει την αύξηση του αντί-τρανς λόγου σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ILGA-Europe:

«Η ILGA-Europe συμπαραστέκεται στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και ειδικότερα στα τρανς άτομα στην Ελλάδα, μετά τις φρικτές επιθέσεις που δέχθηκαν δύο τρανς άτομα αυτό το Σαββατοκύριακο από μια ομάδα άνω των 150 ατόμων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι συλληφθέντες κατηγορούνται για λεκτική βία κατά συρροή με ρατσιστικά κίνητρα. Ενώ χαιρετίζουμε την αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου, καλούμε την εισαγγελία να διερευνήσει και το κίνητρο της ταυτότητας φύλου των θυμάτων ως επιβαρυντικό λόγο, όπως επιτρέπει ο ελληνικός νόμος περί εγκλημάτων μίσους.

Οι επιθέσεις αποτελούν μια ακόμη σκοτεινή υπενθύμιση ότι υπάρχουν οργανωμένες δυνάμεις που στοχεύουν την κοινότητα, με σκοπό να σκορπίσουν φόβο και διχασμό στις κοινωνίες μας και να διαταράξουν την κοινή μας αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιά. Όπως διαπιστώνει η φετινή μας Ετήσια Επισκόπηση, ο αντί-τρανς λόγος από πολιτικούς που επιδιώκουν να κερδίσουν ή να διατηρήσουν την εξουσία είναι διάχυτος σε όλη την Ευρώπη.

Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε πόσοι άνθρωποι βγήκαν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις επιθέσεις. Χαιρετίζουμε επίσης πολύ τη σαφή δήλωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία δήλωσε ότι η εισαγγελία πρέπει να “εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες” και να ασκήσει δίωξη για να διασφαλίσει δικαιοσύνη για όλα».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024