Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Επεισοδιακή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη

Βουλή: Επεισοδιακή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη

Με καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη λόγω της παρουσίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που δεν είναι μέλος και έχει αποβληθεί καθώς υπερασπίζεται οικογένεια θύματος.

Αυλαία μετ’ εμποδίων για την Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το έγκλημα των Τεμπών με καταγγελίες της αντιπολίτευσης για προσπάθεια συγκάλυψης από τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα, Δευτέρα, τα μέλη της Επιτροπής συζητούν τα πορίσματα των κομμάτων με έκδηλη την ανησυχία για απόπειρα «μπαζώματος» των ευθυνών.

Η έναρξη της συνεδρίασης ξεκίνησε επεισοδιακά καθώς εισήλθε στην αίθουσα η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε εξαιρεθεί από τις συνεδριάσεις λόγω κωλύματος (υπερασπίζεται οικογένεια θύματος) αρνούμενη να εξέλθει.

Με δεδομένο ότι δεν είναι μέλος της Επιτροπής ο πρόεδρος της εξεταστικής απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Μετά από διεξοδική αναζήτηση στον κανονισμό της Βουλής, διαπιστώθηκε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου έχει δικαίωμα να είναι στην αίθουσα, ως βουλευτής, αλλά δεν μπορεί να πάρει το λόγο από τη στιγμή που δεν είναι μέλος της Εξεταστικής.

Αφού προς στιγμήν η κατάσταση ομαλοποιήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι θέτει αίτημα εξαίρεσης του προεδρείου της επιτροπής, ωστόσο ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι για να ισχύει το αίτημα αυτό  πρέπει να έχει τις υπογραφές 50 βουλευτών.

Μετά από 15 περίπου λεπτά αντεγκλήσεων, η επιτροπή διέκοψε τη συνεδρίασή της που διεξάγετο στην αίθουσα 223 της Βουλής και συνεχίστηκε λίγο αργότερα στην αίθουσα της Oλομέλειας.

Συζήτηση και έγκριση του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό

«Μετά το μπάζωμα της αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος, η κυβέρνηση και η ΝΔ επιχειρούν το μπάζωμα των ποινικών τους ευθυνών» δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζ. Κωνσταντοπούλου, στο περιθώριο της συνεδρίασης και αφού φρόντισε πρώτα να βάλει «φωτιά» στις εργασίες της Επιτροπής.

Σε καταγγελία της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας «για την παρεμπόδιση των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής» προχώρησε ο εισηγητής της πλειοψηφίας στην Επιτροπή, Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Όπως δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ., η κυρία Κωνσταντοπούλου «επέδειξε αυταρχικότητα, αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά (…)».

Τα πορίσματα των κομμάτων

Η συνεδρίαση έρχεται λίγες ώρες μετά αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πορίσματα των κομμάτων με την αντιπολίτευση να βλέπει συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών και να ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα του δεν ζητάει προανακριτική αλλά να πάει απευθείας στη Δικαιοσύνη με μόνη την άρση της ασυλίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου ο Κώστας Αχ. Καραμανλής «έχει τελέσει τα αδικήματα δια παραλείψεως και δεν ισχύει για αυτόν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Στα συμπεράσματα της Ν.Δ. δεν υπάρχουν ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή ενώ επιρρίπτονται ευθύνες στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, καθώς και στην Hellenic Train.

Αδυναμία κατάθεσης ολοκληρωμένου πορίσματος για τα Τέμπη εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ ζητώντας τη μετατροπή της εξεταστικής επιτροπής για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» σε προανακριτική επιτροπή.

Την περαιτέρω διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, προτείνει στο πόρισμά της η Νέα Αριστερά.

Το ΚΚΕ στο πόρισμά του κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε βάθος 15ετίας, που προέκυψαν κατά τις διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024