Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξημένες οι αφίξεις ασυνόδευτων παιδιών

Αυξημένες οι αφίξεις ασυνόδευτων παιδιών

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το 30% των ατόμων που επιβαίνουν σε σκάφη από τα αφρικανικά παράλια με προορισμό τη Νότια Κρήτη είναι ανήλικα χωρίς γονείς και συγγενείς

Προβληματίζει η αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στη χώρα, με το 30% των ατόμων που επιβαίνουν σε σκάφη από τα αφρικανικά παράλια με προορισμό τη Νότια Κρήτη να είναι ασυνόδευτα ανήλικα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη ανέφερε πως στις αφίξεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν καταγραφεί πολλά ασυνόδευτα παιδιά, ενώ υπήρξαν μέρες που έφτασαν ακόμα και 80 ασυνόδευτα στη χώρα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτή τη στιγμή 40 ασυνόδευτα ανήλικα που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ βρίσκονται σε… αναμονή μιας θέσης σε δομή, με τις αρμόδιες αρχές να κάνουν προσπάθεια εύρεσης χώρου καθημερινά.

Από τις αρχές του έτους πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ταξιδέψει περίπου 150 μίλια από τις ακτές της Αφρικής, φτάνοντας στη Νότια Κρήτη και τη Γαύδο.

«Υπάρχει ροή προς τη Νότια Κρήτη. Από τα αφρικανικά παράλια συνήθως πήγαιναν στην Ιταλία και συνεχίζουν να πηγαίνουν στη Λαμπεντούζα από το Ντομπρούκ της Λιβύης. Τώρα έχουμε μια ροή από την Αίγυπτο.

Ταυτόχρονα, δεν έχει σταματήσει και το πρόβλημα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Είμαστε σε μια σχετική πίεση, ελεγχόμενη βέβαια από το Λιμενικό» ανέφερε σε συνέντευξή της η κυρία Βούλτεψη.

Το ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πως το επικίνδυνο αυτό ταξίδι κάνουν πολλά παιδιά, τα περισσότερα από την Αίγυπτο, τα οποία εντοπίζονται μόνα στα σκάφη.

«Αυτό δείχνει ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο φαινόμενο» εξηγούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσα ασυνόδευτα προέρχονται από την Αφρική είναι κυρίως μικρά παιδιά, ιδίως μικρά κορίτσια που κινδυνεύουν από τους τζιχαντιστές, τους ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων και τις απαγωγές.

Οσα ασυνόδευτα προέρχονται από την Αφρική είναι κυρίως μικρά παιδιά, ιδίως μικρά κορίτσια που κινδυνεύουν από τους τζιχαντιστές, τους ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων και τις απαγωγές

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν στο… κόκκινο οι δομές για τα ασυνόδευτα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης, σήμερα στη χώρα εκτιμάται ότι βρίσκονται 2.123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, εκ των οποίων οι 202 φιλοξενούνται σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, 149 σε δομές επείγουσας φιλοξενίας και 1.575 σε Κέντρα Φιλοξενίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η δυναμικότητα των δομών επείγουσας φιλοξενίας είναι 155 θέσεις και σε αυτές φιλοξενούνται παιδιά που εντοπίζονται σε σημεία εισόδου όχι τα συνήθη αλλά και στην Κρήτη.

Μάλιστα, τα ασυνόδευτα που φτάνουν στη Νότια Κρήτη μεταφέρονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαλακάσας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτή τη στιγμή 40 ασυνόδευτα ανήλικα που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ βρίσκονται σε… αναμονή μιας θέσης σε δομή, με τις αρμόδιες αρχές να κάνουν προσπάθεια εύρεσης χώρου καθημερινά.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024