Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι φράχτες «είναι η επιτομή της αποτυχίας των μεταναστευτικών πολιτικών στον 21ο αιώνα»

Οι φράχτες «είναι η επιτομή της αποτυχίας των μεταναστευτικών πολιτικών στον 21ο αιώνα»

Η Ευρώπη στρέφεται σε φράχτες για να ανακόψει τα μεταναστευτικά ρεύματα

Μεταξύ 2014 και 2023, το συνολικό μήκος των συνοριακών περιφράξεων στην ΕΕ αυξήθηκε από 315 σε 2.163 χιλιόμετρα. Άλλα 245 χιλιόμετρα θα ανέβουν φέτος.

Οι φράχτες αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης το 2015-2016. Τώρα, με τους περιορισμούς της εποχής της πανδημίας να έχουν φύγει, η παράνομη μετανάστευση επανέρχεται πλήρως.

Η Frontex, ο οργανισμός εξωτερικών συνόρων της ΕΕ κατέγραψε 380.000 παράνομες διελεύσεις συνόρων πέρυσι, ο υψηλότερος αριθμός από το 2016.

Η Ευρώπη στρέφεται σε φράχτες για να ανακόψει τα μεταναστευτικά ρεύματα και να αντιμετωπίσει τη ρωσική εχθρότητα. Πουθενά δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσο κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της, όπου η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν σχεδιάσει ροές μεταναστών στην Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Φινλανδία. Ο καθένας απάντησε με συρματοπλέγματα.

Το κόστος είναι τεράστιο

Η Πολωνία, η οποία αποφάσισε να κατασκευάσει έναν ηλεκτρικό φράχτη ύψους 353 εκατομμυρίων ευρώ (407 εκατομμύρια δολάρια) κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία το 2021, εξέτασε τα ρωσικά σύνορά της με κάμερες και ανιχνευτές κίνησης τελευταίας τεχνολογίας για 80 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

Η Φινλανδία θα δαπανήσει 380 εκατομμύρια ευρώ για να περιφράξει μόλις 200 χιλιόμετρα ή το 15% των συνόρων της με τη Ρωσία μήκους 1.340 χιλιομέτρων έως το 2026. Το κόστος συντήρησης είναι πάνω από αυτό, σύμφωνα με τον Economist.

Οι φράχτες έχουν πολύ κακή σχέση ποιότητας/τιμής. Παρά όλα τα γκάτζετ υψηλής τεχνολογίας της, τα οχυρωμένα σύνορα της Πολωνίας απέτυχαν να αποτρέψουν την αύξηση των διελεύσεων πέρυσι. Η Σλοβενία ​​κατέρριψε τον φράχτη της με την Κροατία το 2022, αφού δεν κατάφερε να μειώσει τους αριθμούς. Εκτός αυτού, «κάθε είδους φυσικό εμπόδιο σε μια περιοχή… απλώς μετατοπίζει την κίνηση σε άλλες περιοχές», λέει ο Chris Borowski από τη Frontex.

Η Ευρώπη δεν κατακλύζεται σχεδόν καθόλου από μετανάστες. Οι μη εξουσιοδοτημένες διελεύσεις αντιπροσώπευαν μόλις το 0,13% όλων των εξωτερικών διελεύσεων στην εε το 2022. Οι περισσότερες εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, όχι των Βαλκανίων ή των ανατολικών χερσαίων συνόρων. Η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση από τη Ρωσία «δεν είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος», παραδέχεται ο συνταγματάρχης Marko Saareks, αναπληρωτής αρχηγός της συνοριακής και ακτοφυλακής της Φινλανδίας.

Η σκληρή στάση της ΕΕ

Η ανησυχία των ψηφοφόρων ανάγκασε τους ηγέτες να δράσουν, όσο αναποτελεσματικά κι αν είναι. Η ΕΕ έχει σκληρύνει τη στάση της για τη μετανάστευση τα τελευταία χρόνια. Η χρηματοδότηση για τον Frontex έχει αυξηθεί. Τον Δεκέμβριο, οι χώρες μέλη συμφώνησαν σε ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης, το οποίο θα διευκολύνει την απέλαση των αποτυχημένων αιτούντων άσυλο.

«Υπάρχει προθυμία να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κρατήσουμε τους ανθρώπους μακριά», λέει η Helena Hahn από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μια δεξαμενή σκέψης.

Οι μεσογειακές χώρες έχουν υποστεί από καιρό το βάρος της παράνομης μετανάστευσης. Το νέο σύμφωνο μπορεί να βοηθήσει (απαιτεί από τις χώρες να δέχονται πρόσφυγες ή να πληρώνουν), αλλά δημιουργεί νομικά και ηθικά αινίγματα για την ΕΕ.

Οι φράχτες «είναι η επιτομή της αποτυχίας των μεταναστευτικών πολιτικών στον 21ο αιώνα», υποστηρίζει ο Σέρτζιο Καρέρα από το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μια ομάδα σκέψης. Εκατοντάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα οχυρά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Η Ευρώπη περιορίζει τις ευθύνες της απέναντι στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, λέει ο κ. Καρέρα.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024