Αϊτή: Επείγουσα πολιτική μετάβαση ζητά ο Μπλίνκεν από τον πρωθυπουργό Ανρί
Στην Αϊτή, δίχως πρόεδρο και κοινοβούλιο το τρέχον διάστημα, έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016 και ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί τελεί υπό ολοένα μεγαλύτερη αμφισβήτηση.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συζήτησε τηλεφωνικά με τον de facto πρωθυπουργό της Αϊτής Αριέλ Ανρί και συνηγόρησε υπέρ της προώθησης «επείγουσας» διαδικασίας πολιτικής μετάβασης, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ, καλώντας παράλληλα να υπάρξει «διεθνής αντίδραση» στην κρίση στην Αϊτή, που κλιμακώθηκε από την περασμένη εβδομάδα.
Ο Αντονι Μπλίνκεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Amanda Andrade-Rhoades) αναφέρθηκε στη συζήτησή του με τον επικεφαλής της αϊτινής κυβέρνησης στην «επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η μετάβαση προς μεγαλύτερη κυβέρνηση, χωρίς αποκλεισμούς, που θα συμπεριλαμβάνει πολύ περισσότερες πολιτικές δυνάμεις και θα έχει το απαραίτητο εύρος» για να οδηγήσει τη χώρα σε «εκλογική περίοδο», εξήγησε ο Μπράιαν Νίκολς, ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική, κατά τη διάρκεια εργασιών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στην Ουάσιγκτον.
«Πρέπει επειγόντως να κάνουμε περισσότερα»
Στη χώρα, δίχως πρόεδρο και κοινοβούλιο το τρέχον διάστημα, έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016 και ο πρωθυπουργός τελεί υπό ολοένα μεγαλύτερη αμφισβήτηση. Είχε ονομαστεί από τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ λίγο πριν τη δολοφονία του αρχηγού του κράτους το 2021 και υποτίθεται πως θα εγκατέλειπε το αξίωμα στις αρχές Φεβρουαρίου.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε ακόμη με τον πρόεδρο της Γουιάνας Μοχάμεντ Ιρφάν Αλί, ο οποίος ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της κοινότητας των κρατών της Καραϊβικής (CARICOM), και συζήτησε μαζί του τις «εντατικές διπλωματικές προσπάθειες» που βρίσκονται σ’ εξέλιξη για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Διεθνή αντίδραση»
«Πρέπει επειγόντως να κάνουμε περισσότερα», είπε ο Μπράιαν Νίκολς και πρόσθεσε πως «οι ανθρωπιστικές διαστάσεις» της κρίσης απαιτούν «διεθνή αντίδραση», με «τον ίδιο τρόπο που η διεθνής κοινότητα αντιδρά στις προκλήσεις στην Ουκρανία ή στη Λωρίδα της Γάζας».
Ο κ. Νίκολς απέφυγε να διευκρινίσει πού βρίσκεται ο κ. Ανρί. Ο αϊτινός πρωθυπουργός, που δεν κατάφερε να επιστρέψει στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, προσγειώθηκε στην αμερικανική περιοχή Πουέρτο Ρίκο την Τρίτη.
Πηγή: ΑΠΕ
- Allianz: Ο κόσμος χωρίς το ΝΑΤΟ – Εξετάζοντας τις πιθανότητες
- Συνταγή: Παραδοσιακή χορτόπιτα
- Συνάντηση Πούτιν με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Σε ποιες περιοχές επιμένει η κακοκαιρία την Πέμπτη – Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι
- Το blueberry είναι superfood (έστω κι αν δεν του φαίνεται)
- Σοβαρές παθήσεις στον εγκέφαλο προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση
- Τα μυστικά της συνταξιοδότησης για γονείς ανηλίκων
- Ο Μαγγελάνος πέρα από τον μύθο – Ήρωας, κατακτητής ή κάτι πιο σκοτεινό;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442