Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Ποινικές ευθύνες υπουργών Μεταφορών από το 2009 ως το 2023 δείχνει το πόρισμα του ΚΚΕ

Τέμπη: Ποινικές ευθύνες υπουργών Μεταφορών από το 2009 ως το 2023 δείχνει το πόρισμα του ΚΚΕ

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η εξεταστική επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς μέχρι την Κυριακή τα κόμματα θα πρέπει να έχουν καταθέσει το καθένα το δικό του πόρισμα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση των πορισματικών αναφορών των κομμάτων, που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Ήδη, το ΚΚΕ κατέθεσε το δικό του πόρισμα, το οποίο ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρέδωσε και στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

«Οι αρμόδιοι υπουργοί και οι διοικήσεις των εποπτευόμενων απ’ αυτούς φορέων ήταν σε γνώση όλων των ελλείψεων στα συστήματα ασφαλείας»

Σε αυτό γίνεται λόγος για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα αδικήματα της δια παραλείψεως διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, της θανατηφόρας έκθεσης και της παράβασης καθήκοντος.

«Θεωρούμε ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, ότι υπάρχουν και νέα στοιχεία σε αυτό το πόρισμα καταγεγραμμένα, τα οποία αποδεικνύουν εκτός από πολιτικές, ποινικές κυρίως ευθύνες υπουργών της σημερινής κυβέρνησης, προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και άλλων προσώπων, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ποινικές ευθύνες στους υπουργούς Μεταφορών από το 2009

Στο πόρισμα του ΚΚΕ αποδίδονται ποινικές ευθύνες στους υπουργούς Μεταφορών της περιόδου 2009 – 2023, με την επισήμανση ότι μέρος αυτών έχουν παραγραφεί λόγω της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ευθύνες αποδίδονται σε πολιτικά πρόσωπα και για την αλλοίωση του χώρου του τραγικού δυστυχήματος.

«Οι αρμόδιοι υπουργοί και οι διοικήσεις των εποπτευόμενων απ’ αυτούς φορέων ήταν σε γνώση όλων των ελλείψεων στα συστήματα ασφαλείας και της ελλιπούς στελέχωσης των επιφορτισμένων με την ασφαλή διεξαγωγή των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών. Αυτές οι ελλείψεις προκάλεσαν μια σειρά ατυχήματα μέχρι το έγκλημα στα Τέμπη», αναφέρει το πόρισμα του ΚΚΕ για τα Τέμπη.

Την Παρασκευή, βρέθηκε στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να συναντηθεί με την εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίουβρέθηκε και ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, σε βάρος του οποίου έχει σχηματιστεί δικογραφία και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη  για παράβαση καθήκοντος.

Πρόταση για κοινό πόρισμα

Επιπλέον, την πρότασή τους προς τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, να εκδώσουν κοινό πόρισμα στην εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, επανέλαβαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης και Ιωάννης Σαρακιώτης.

Για την κατάθεση των πορισματικών αναφορών των κομμάτων έχει δοθεί προθεσμία μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι, ενώ τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η εξεταστική επιτροπή.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024