Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νόρα Αλ Ματρούσι: H NASA έραψε ειδική χιτζάμπ για την πρώτη αστροναύτη αραβικής καταγωγής

Νόρα Αλ Ματρούσι: H NASA έραψε ειδική χιτζάμπ για την πρώτη αστροναύτη αραβικής καταγωγής

Η 30χρονη μηχανολόγος μηχανικός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορεί να ελπίζει ότι θα ταξιδέψει σε τροχιά γύρω από τη Γη ή ακόμα και στη Σελήνη.

Δύο μέλη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περιλαμβάνει η ομάδα των 12 υποψήφιων αστροναυτών που ολοκλήρωσαν αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα εκπαίδευσης της NASA, διάρκειας 2,5 ετών.

Ένας από τους δύο είναι η Νόρα Αλ Ματρούσι, η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που ολοκληρώνει το πρόγραμμα και μπορεί να ελπίζει ότι μια μέρα θα ταξιδέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή ακόμα και στη Σελήνη.

Η 30χρονη μουσουλμάνα δήλωσε μάλιστα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι μηχανικοί στολών αποφάσισαν να ράψουν μια ειδική χιτζάμπ», την οποία μπορεί να φορά μέσα από την στολή αστροναύτη.

H Αλ Ματρούσι, αριστερά, μαζί με τους υπόλοιπους υποψήφιους αστροναύτες της κλάσης της (NASA)

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να γίνεις αστροναύτης ανεξάρτητα από την θρησκεία ή το υπόβαθρό σου. Δεν θεωρώ ότι είναι δυσκολότερο αν είσαι μουσουλμάνος» είπε.

«Επειδή όμως είμαι μουσουλμάνα συνειδητοποίησα τη συμβολή των προγόνων μου, των μουσουλμάνων πανεπιστημιακών και επιστημόνων που προηγήθηκαν και μελέτησαν τα άστρα. Το ότι έγινα εγώ αστροναύτης είναι η εξέλιξη αυτού που εκείνοι ξεκίνησαν πριν από χιλιάδες και χιλιάδες χρόνια» πρόσθεσε.

Η Αλ Ματρούσι, μηχανολόγος μηχανικός που έχει εργαστεί στην πετρελαϊκή βιομηχανία, ήταν μια από τις δύο υποψήφιες γυναίκες αστροναύτες που επιλέγησαν το 2021 από τη Διαστημική Υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAESA).

Την Τετάρτη αποφοίτησε από τη NASA μαζί με τον 36χρονο συμπατριώτη της Μοχάμεντ Αλ Μούλα, πρώην πιλότο ελικοπτέρου στο Ντουμπάι.

Η κλάση των 12 υποψήφιων αστροναυτών πιθανότατα θα συμμετάσχει στο αμερικανικό πρόγραμμα Artemis για την εδραίωση μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη και πιθανότατα θα ζήσει τον παροπλισμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού γύρω στο 2030.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024