Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νίκολας Σμιτ: Ο «άγνωστος» υποψήφιος των Σοσιαλιστών

Νίκολας Σμιτ: Ο «άγνωστος» υποψήφιος των Σοσιαλιστών

Ο 70χρονος επίτροπος για ζητήματα εργασίας και κοινωνικών δικαιωμάτων «δεν θεωρείται απειλή για την πανίσχυρη» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάστασή τους, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, οι οποίες έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο διάστημα 6-9 Ιουνίου στα κράτη-μέλη.

Για του λόγου το αληθές, οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία φέρνουν το άλλοτε κραταιό SPD του καγκελάριου Ολαφ Σολτς να βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες και την ακροδεξιά AfD.

«Δε θα επιτρέψουμε στην Ευρώπη να ακολουθήσει το δρόμο της λιτότητας και της κοινωνικής καταπίεσης», είπε στην πρώτη ομιλία που εκανε ως επικεφαλής των Σοσιαλιστών

Στη Γαλλία, επίσης, παραμένουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά, έστω και αν προσπαθούν πλέον να διαχωριστούν από τον Ζαν-Λικ Μελανσόν και το ΚΚ. Στη δε Ιταλία, οι Δημοκρατικοί παραμένουν στην πολιτική «σκιά» της Τζόρτζια Μελόνι, ενώ στις δύο χώρες της Ιβηρικής δείχνουν μεν να αντέχουν, αλλά με δυσκολία.

Σε αυτό το φόντο, ο άνθρωπος τον οποίο επέλεξαν το περασμένο Σάββατο ως υποψήφιό τους για την προεδρία της Κομισιόν ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης μοιάζει λογική απόφαση.

Ο 70χρονος εκ Λουξεμβούργου ορμώμενος Νίκολας Σμιτ, μέχρι σήμερα επίτροπος για ζητήματα εργασίας και κοινωνικών δικαιωμάτων, «δεν θεωρείται παρά από ελάχιστους ως σοβαρή απειλή για την πανίσχυρη σημερινή πρόεδρο», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το «Politico».

«Στην πράξη και προτού κυκλοφορήσει το όνομά του, ήταν ελάχιστα γνωστός στην έδρα και τους κύκλους της ΕΕ» προσθέτει.

Με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά, λοιπόν, ελάχιστοι θα τον κατηγορήσουν ως υπεύθυνο για τη νέα πτώση που αναμένεται να σημειώσουν οι Σοσιαλιστές σε ποσοστά και έδρες – κι ενώ κάποιοι φτάνουν να εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος να απολεσθεί και η δεύτερη θέση από την Ακροδεξιά.

Η ηγεσία τους, δε, φαίνεται πως ελπίζει ότι τα φώτα της δημοσιότητας δεν θα πέσουν πάνω της, αφήνοντάς της περιθώρια για να διαπραγματευτεί μετεκλογικά.

Ο Νίκολας Σμιτ πανηγυρίζει μετά την εκλογή του ως υποψηφίου του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2024

Ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς

Ο ίδιος ο Σμιτ, βεβαίως, κάθε άλλο παρά ηττοπαθής εμφανίστηκε μετά την επιλογή του.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην Ευρώπη να ακολουθήσει τον δρόμο της λιτότητας και της κοινωνικής καταπίεσης, όπως συνέβη στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αυτό είναι το βασικό μας επιχείρημα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές μαζί και στα 27 κράτη-μέλη» είπε στην πρώτη ομιλία που έκανε ως επικεφαλής των Σοσιαλιστών στα περίχωρα της Ρώμης.

Ο ίδιος, μάλιστα, επέλεξε να παίξει το χαρτί της Ακροδεξιάς και του κινδύνου που αντιπροσωπεύει για την Ευρώπη, προκειμένου να καλέσει τους πολίτες της να υπερψηφίσουν κόμματα που ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Αυτός είναι και ο λόγος που κάλεσε τις ηγεσίες του ΕΛΚ και του Renew «να παραμείνουν πιστές στην ιστορία τους και στη δέσμευσή τους προς την Ευρώπη», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι έχουν «ρίξει δίχτυα» και προς άλλες πολιτικές ομάδες.

«Η κανονικοποίηση της Ακρας Δεξιάς, όπως την είδαμε να συμβαίνει στην Ολλανδία, είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη» πρόσθεσε.

Απηχώντας, με τον τρόπο αυτόν, μια ανάλογη προειδοποίηση εκ μέρους του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έκανε λόγο για επιστροφή «φαντασμάτων από το παρελθόν» στους θεσμούς της ΕΕ, απευθυνόμενος στο συνέδριο που επέλεξε τον Σμιτ.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι παρά την αισιοδοξία του Σμιτ, οι πιθανότητες των Σοσιαλιστών να σημειώσουν ένα καλό αποτέλεσμα είναι μάλλον περιορισμένες.

Η πολυετής κρίση στην οποία είναι βυθισμένοι, άλλωστε, δεν έχει ξεπεραστεί.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024