Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κρεμλίνο: Δεν σκοπεύουμε να ανακατευτούμε στις εκλογές ΗΠΑ - Κάντε το ίδιο και με μας

Κρεμλίνο: Δεν σκοπεύουμε να ανακατευτούμε στις εκλογές ΗΠΑ – Κάντε το ίδιο και με μας

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν ανακατεύτηκε ποτέ στις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η Ρωσία δεν θα ανακατευθεί στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, ενώ απέρριψε αμερικανικά ευρήματα ότι η Μόσχα ενορχήστρωσε εκστρατείες για επηρεασμό των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016 και του 2020.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που ηγείται της χώρας από το 1999, έχει κάνει σειρά ειρωνικών παρατηρήσεων σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές, λέγοντας πως θεωρεί προτιμότερο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να είναι ο Τζο Μπάιντεν, παρά ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν ανακατευτήκαμε ποτέ στις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε μια ομιλία του – συχνά στην αγγλική γλώσσα – προς τους φοιτητές σχετικά με τα στερεότυπα που υπάρχουν για την Ρωσία.

«Και αυτή τη φορά, δεν σκοπεύουμε να ανακατευτούμε. Δεν υπαγορεύουμε σε κανέναν πώς να ζήσει, αλλά δεν θέλουμε άλλοι να υπαγορεύουν σε εμάς», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως οποιαδήποτε προσπάθεια από το εξωτερικό για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, που θα διεξαχθούν αργότερα αυτό το μήνα, θα αποτραπεί. Η Ρωσία, σημείωσε, δεν ενδιαφέρεται για τις δυτικές επικρίσεις σχετικά με τις εκλογές, στις οποίες ο Πούτιν, εκτός απροόπτου, είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει.

Έκθεση του 2019 του Αμερικανού ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Σ. Μίλερ αποκάλυψε πως η Ρωσία «παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, με γενικευμένο και συστηματικό τρόπο», ενώ οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν πως η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2020.

Το 2021, το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία ανέφερε πως ο Πούτιν είχε εγκρίνει ένα εύρος επιχειρήσεων επιρροής, με σκοπό να δυσφημιστεί η υποψηφιότητα του Μπάιντεν και να υποστηριχθεί ο Τραμπ, υπονομεύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν πέρυσι στη δημοσιότητα μια αξιολόγηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί κατασκόπους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να διαβρώσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην ακεραιότητα δημοκρατικών εκλογών σε όλο τον κόσμο.

Ποτέ δεν ήταν χειρότερα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε την πιο βαθιά κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962 και ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει πως η Δύση κινδυνεύει να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο αν στείλει στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν από το 2008, δήλωσε πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν ήταν πιθανόν ποτέ χειρότερες.

Τόνισε όμως πως η Ρωσία δεν βλέπει τους Αμερικανούς ως εχθρούς και είπε πως οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να διασφαλίσουν την παγκόσμια στρατηγική ασφάλεια.

Οι σχέσεις «δεν ήταν πιθανόν ποτέ χειρότερες. Η Αμερική μάχεται εναντίον μας», ανέφερε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πως αμερικανικά άρματα μάχης καταστρέφονται από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και τονίζοντας πως αεροσκάφη των ΗΠΑ θα έχουν την ίδια τύχη αν σταλούν στην Ουκρανία.

Αφού ο Πούτιν έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία το 2022, η Δύση επέβαλε τις πιο αυστηρές – όπως υποστηρίζει – κυρώσεις που έχει επιβάλει ποτέ σε βάρος μιας μεγάλης οικονομίας.

Οι κυρώσεις «δεν μας πλήττουν», είπε ο Πεσκόφ. Το αντίθετο, σημείωσε, οδήγησαν σε «εσωτερική κινητοποίηση» της οικονομίας και της κοινωνίας, προσθέτοντας πως η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας με ρυθμό 3,6% πέρυσι έδειξε πως οι κυρώσεις απέτυχαν.

Απαντώντας σε ερώτηση ποιο είναι το μέλλον που επιφυλάσσεται για την Ρωσία, ο Πεσκόφ είπε πως δεν θα είναι εύκολο, επειδή οι τεκτονικές πλάκες της γεωπολιτικής μετακινούνται. Όμως η Ρωσία, τόνισε, θα παραμείνει ανοικτή στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024