Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φουντώνει ο «ιερός πόλεμος» της Εκκλησίας με την κυβέρνηση - Τα ράσα εκδικούνται για την ισότητα στο γάμο

Φουντώνει ο «ιερός πόλεμος» της Εκκλησίας με την κυβέρνηση – Τα ράσα εκδικούνται για την ισότητα στο γάμο

Οι «τροχιοδεικτικές βολές» που εξαπολύθηκαν με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον φετινό εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας δεν είναι οι πρώτες και δεν θα είναι οι τελευταίες.

Γυρίζει την πλάτη στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία η Εκκλησία με φόντο τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τα μαυροντυμένα «αντίποινα» στρέφονται προς πάσα κατεύθυνση όμως ακουμπούν περισσότερο την κυβερνητική παράταξη που θέλει να αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι το συγκρουσιακό κλίμα όμως οι προσπάθειες για καταλλαγή πέφτουν στο κενό.

Μια παράδοση δεκαετιών όπου ο εορτασμός πραγματοποιείται με λαμπρότητα, με επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, «σπάει»

Οι «τροχιοδεικτικές βολές» που εξαπολύθηκαν με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον φετινό εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας (Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24 Μαρτίου 2024) επιβεβαιώνουν τη δυσαρέσκεια στους κόλπους της Ιεραρχίας καθώς «σπάει»  μια παράδοση δεκαετιών όπου ο εορτασμός πραγματοποιείται με λαμπρότητα, με επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία Προέδρου της Δημοκρατίας και εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων, ενώ ακολουθεί εθιμοτυπικό γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν της Εκκλησίας.

Μόνο τυχαία δεν ήταν…

Φέτος όλα αλλάζουν καθώς αποφασίστηκε -με πλειοψηφία- ο εορτασμός να πραγματοποιηθεί στον Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τα δύο μπλοκ που σχηματίστηκαν ήταν μεταξύ των νεότερων και των παλαιότερων Μητροπολιτών. Οι «παλιοί» με μπροστάρη τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ήταν η πλειοψηφική τάση με την απόφαση που πάρθηκε να οδηγεί στο να μην παραστούν -λόγω μικρότερου χώρου- οι εκπρόσωποι της Πολιτείας (ανάμεσα τους οποίους και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας) στον εορτασμό.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αναφέρουν πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με αυτό τον τρόπο θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στα πολιτικά πρόσωπα που στήριξαν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 8-5

Παράλληλα, τα μέλη της Ιεραρχίας δεν θα παραστούν στο καθιερωμένο γεύμα, που πραγματοποιείται από την Προεδρία της Δημοκρατίας, απορρίπτοντας την πρόσκληση.

«Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση», ανέφερε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποφεύγοντας να ρίξει «λάδι στη φωτιά» που σιγοκαίει.

Οι διαθέσεις άρχισαν να φαίνονται από νωρίς

Το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση άφησε αιχμές για το ψηφισθέν νομοσχέδιο.

«Η Εκκλησία θα ασχοληθεί με όλα αυτά τα θέματα αφού δούμε όλη την γκάμα των θεμάτων σιγά σιγά. Πάντως σας βλέπω νέους να κάνετε βαπτίσεις, γάμους δεν σας εύχομαι τέτοιου είδους», είπε φανερώνοντας διάθεση για αποδοκιμασία του νομοσχεδίου.

Βαρύ το κλίμα

Με τα κόμματα από το λεγόμενο προοδευτικό μέτωπο να είναι συνηθισμένα στην έντονη κριτική από την Εκκλησία τα πράγματα για τη «γαλάζια» παράταξη είναι πρωτόγνωρα.

Οι φιλελεύθερες απόψεις κόντρα σε αυτές της λαϊκής δεξιάς έχουν σπάσει το κόμμα σε κομμάτια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να οδηγεί το κεντρώο (πλειοψηφικό) στρατόπεδο και να δείχνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί τις επιλογές του. Μάλιστα, σε μια συμβολική κίνηση, έσπευσε να τηλεφωνήσει για να δώσει ευχές στο πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που παντρεύτηκε στην Ελλάδα: Τον Σταύρο Γαβριλιάδη και τον Δημήτρη Ελευσινιώτη που παντρεύτηκαν στις 3 Μαρτίου στο Δημαρχείο της Νέας Σμύρνης.

Η αγγελία του γάμου τους είχε δημοσιευτεί στα ΝΕΑ, στις 16 Φεβρουαρίου, μια μέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή το οποίο έλαβε 175 θετικές ψήφους.

Η πίεση που ασκείται πλέον στη φιλελεύθερη πτέρυγα της Ν.Δ. κορυφώνεται με λεκτικές επιθέσεις και στοχοποίηση για την εκτέλεση των νομοθετικών τους καθηκόντων με άγνωστη κατάληξη.

Ανάλογη μεταχείριση έχει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, επισκέφτηκαν το «Wine bar by the Glass» για να το γιορτάσουν, γεγονός που επικρίθηκε από τους πολέμιους του νομοσχεδίου.

«Πόρτα» της Εκκλησίας στο γεύμα της ΠτΔ

«Περιοριστικά μέτρα»

Στα «θύματα» του ιερού πολέμου που έχει ξεσπάσει έχουν πέσει και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Ανεπίτρεπτη επίθεση και στοχοποίηση είχαμε του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη, από τον αρχιμανδρίτη του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης Σεραφείμ.

«Παρά το ότι είναι ο ίδιος κατά φύση πατέρας, με απίστευτη ελαφρότητα συνευδόκισε στο να ‘’δολοφονηθούν’’ αθώες ψυχές παιδιών που θα καταστούν ιδιοκτησίες οικιακών συνυπάρξεων των plus, κάθε αφύσικου δικαιωματισμού, με ότι αυτό γνωρίζουμε ότι συνεπάγεται», έγραψε μεταξύ άλλων ο ιερέας προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Με τις σκοταδιστικές ενέργειες ανά την Ελλάδα να πληθαίνουν η Μητρόπολη Κέρκυρας θέτει εκτός εκκλησίας τον βουλευτή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Αυλωνίτη και τον βουλευτή  του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μπιάγκη.

Σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια «έσφαλαν πνευματικώς βαρύτατα…» γι’ αυτό «δεν δύναται να θεωρούν τους εαυτούς τους ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας» και τους καλεί «να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση (…)».

Η ενέργεια «είναι απολύτως απαράδεκτη και καταδικαστέα» ανέφερε το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  με μια μακροσκελή δήλωσή του, ανέφερε πως «θα περίμενε κανείς από την ηγεσία της τοπικής μας εκκλησίας ότι δεν θα διαχώριζε με αυτόν τον σκοταδιστικό τρόπο τα τέκνα της (…)».

Μαύρη σελίδα

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024