Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Βιάζονται στην κυβέρνηση να πέσουν οι τιμές - Νωρίς για πανηγυρισμούς λέει ο διευθυντής του ΙΕΛΚΑ

Ακρίβεια: Βιάζονται στην κυβέρνηση να πέσουν οι τιμές – Νωρίς για πανηγυρισμούς λέει ο διευθυντής του ΙΕΛΚΑ

«Κρας τεστ» για την κυβέρνηση τα νέα μέτρα που προεξοφλεί πως θα αποδώσουν. Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών προσγειώνει όμως στην σκληρή πραγματικότητα.

Μετρ στην επικοινωνιακή διαχείριση αναδεικνύεται η κυβέρνηση που πασχίζει να πείσει πως η μάχη κατά της ακρίβειας είναι νικηφόρα με το «καλημέρα». Τα «τέσσερα νέα μέτρα» που έκαναν πρεμιέρα την 1η Μαρτίου αποτελούν «κρας τεστ» για το οικονομικό επιτελείο που ψάχνει απελπισμένα να αλλάξει προς το θετικότερο την ατζέντα με ενέσεις αισιοδοξίας γνωρίζοντας άριστα τη δυσαρέσκεια που υπάρχει σε μεγάλη μερίδα των πολιτών για το τσουνάμι ακρίβειας.

Το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός, «επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά» σούπερ μάρκετ στην οδό Λένορμαν, προκειμένου να διαπιστώσει τι τιμές υπάρχουν στα ράφια.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην οδό Λένορμαν στην Αθήνα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, είπε (ξανά) ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη μείωση των τιμών ενώ έκανε ειδική αναφορά στο βρεφικό γάλα. «Ένα προϊόν το οποίο μας είχε απασχολήσει πολύ και με την παρέμβαση την οποία κάναμε, ουσιαστικά ρυθμίζεται το περιθώριο του μικτού κέρδους. Βλέπουμε μειώσεις οι οποίες είναι μεταξύ 15 και 20%, μειώσεις σημαντικές ειδικά για τους νέους γονείς, καθώς οι τιμές το τελευταίο διάστημα είχαν όντως ξεφύγει», είπε.

«Σχεδόν σε 4.000 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, μετά από ένα δραστικό μέτρο που ψηφίσαμε στη Βουλή, οι τιμές έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται» δήλωνε ο αρμόδιος υπουργός θριαμβολογώντας με ανθρώπους της αγοράς και καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί.

Νωρίς να βγουν συμπεράσματα – Καμία θριαμβολογία

Πέντε ημέρες από την έναρξη της εφαρμογής των μετρών και την αγορά να προσαρμόζεται δυναμικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρη Κιοσέ.

Γνωρίζοντας καλά όλες τις παραμέτρους, ο κ. Κιοσές, έσπευσε να μας προσγειώσει στη σκληρή πραγματικότητα.

Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε την πλήρη επίδραση που θα έχουν τα μέτρα στις τελικές τιμές και συνολικά στην δαπάνη του καταναλωτή είπε (ΕΡΤNEWS) και πρόσθεσε πως σίγουρα τα μέτρα δεν αφορούν τόσο τις λιανικές τιμές.

Εξήγησε πως το ένα από τα τέσσερα μέτρα αφορά κυρίως τις τιμές χονδρικής, δηλαδή την μείωση των παροχών που υπάρχουν ανάμεσα στις εμπορικές εταιρείες και τις εταιρείες της βιομηχανίας.

Θα χρειαστούν δύο με τρεις μήνες για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα

«Αυτό σίγουρα έχει επηρεάσει, έχει φανεί δηλαδή ότι υπάρχει μια διαφορά στο τιμοκαταλόγους της χονδρικής, έχει αλλάξει και υπάρχει μια σαφής μείωση τιμής και αυτό σίγουρα επηρεάζει και τις αρχικές τιμές των προϊόντων. Δηλαδή υπάρχει μια μείωση στις αρχικές τιμές των προϊόντων όπου υπάρχουν προϊόντα που εντάσσονται στις κατηγορίες», τόνισε.

Σημείωσε πως στις τελικές τιμές θα υπάρχει μια μείωση (…) αλλά χωρίς να θριαμβολογεί τόνισε πως «πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική επίδραση στο καλάθι, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ακόμα, δηλαδή ακόμα δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο ξεκάθαρο συμπέρασμα».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέτρα θα έχουν μια θετική επίδραση αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε πριν από ένα δίμηνο ή τρίμηνο.

Θα χρειαστεί χρόνος για τις αλλαγές – Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές

Γνώστες της αγοράς που συμφωνούν με τον διευθυντή του ΙΕΛΚΑ λένε πως θα χρειαστεί εύλογος χρόνος για να «τρέξουν» οι αλλαγές και οι εταιρείες θα φροντίσουν να διαφυλάξουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Στο μεταξύ, αντλώντας στοιχεία της Circana γίνεται εμφανές ότι το μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον περιορισμό των προσφορών θα προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά ειδών ομορφιάς – προσωπικής υγιεινής, καθώς σχεδόν το 1/3 του τζίρου τους προέρχεται από προωθητικές ενέργειες με την αγορά των σαμπουάν και κοντίσιονερ (τα οποία κάνουν ευρεία χρήση των προσφορών τύπου 1+1) να δοκιμάζεται.

Μικρό καλάθι κρατούν οι καταναλωτές

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του MEGA που εντοπίζει μείωση των προσφορών στα σούπερ μάρκετ που είναι αισθητή από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου. Με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν καταναλωτές, κάποιοι κωδικοί που μειώθηκε η αρχική τιμή τους να είναι ακόμη ακριβότεροι από πριν.

Αρκετοί καταναλωτές  δείχνουν διστακτικοί απέναντι στα νέα μέτρα, καθώς, όπως λένε, οι τελικές τιμές σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι πραγματικά μειωμένες.

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης τα μέτρα

Τα βέλη της αντιπολίτευσης για την ακρίβεια συγκεντρώνει για ακόμη μια φορά για το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την «απροειδοποίητη» επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης που κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να… βγάλει τη στολή «πελάτης σουπερμάρκετ» καθώς είναι «προκλητική προς το κοινό αίσθημα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ακόμη πως «οι μόνοι έλεγχοι που γίνονται στην αγορά είναι οι «απροειδοποίητες» -συνοδεία 40 καμερών- επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε σουπερμάρκετ μια φορά το τρίμηνο, με τις οποίες δίνει πάντα «μάχη κατά της ακρίβειας» και πάντα τη χάνει».

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δια μέσω του υπευθύνου ΚΤΕ Ανάπτυξης και βουλευτή Δωδεκανήσου Γιώργου Νικητιάδη, τόνισε πως Η αποτυχία της προχθεσινής παράστασης του κ. Σκρέκα σε σούπερ μάρκετ συνοδεία καμερών, δεν απέδωσε προφανώς τα αναμενόμενα επικοινωνιακά αποτελέσματα, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό σήμερα, να επιδιώξει βελτίωση του πρόσφατου επικοινωνιακού σόου, αυτοπροσώπως».

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (69,9%) έκρινε πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που της επιτρέπει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024