Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το άλας της γης

Το άλας της γης

Το έργο, το παράδειγμα

Τον Φίλιππο Ηλιού θα θυμούνται πάντα όσοι ευτύχησαν να τον γνωρίσουν. Θα θυμούνται την ευψυχία και το ακμαίο φρόνημά του, την οξύτητα της κρίσης του και τη γοητεία του χαμόγελού του, τη φλόγα του πάθους του και τη νηφαλιότητα του νου του, την άκρα ανιδιοτέλεια και τη βαθιά σεμνότητά του, τη σταθερότητα με την οποία ακολούθησε σ’ όλη του τη ζωή τη δύσκολη πορεία που είχε χαράξει για τον εαυτό του από τα μαθητικά του ήδη χρόνια, την άρνησή του να κάνει παραχωρήσεις και την επιμονή του να ζωογονεί την επιστήμη του με τις ιδέες του και να εμπλουτίζει με την επιστήμη του τις ιδέες του.

Γιος λαμπρών γονιών, ενσάρκωνε όλες τις αρετές που έδιναν άλλο, διαφορετικό, νόημα στη λέξη Αριστερά και που τον καθιστούσαν, τον ίδιο, το άλας της γης. Αυτόν θα αποχαιρετήσουν, με θλίψη για τον χαμό του και ευγνωμοσύνη για το έργο που πραγμάτωσε και το παράδειγμα που προσέφερε, όλοι, σήμερα το απόγευμα, στο Α’ Νεκροταφείο.

Τις λιγοστές αυτές γραμμές είχε αφιερώσει στον Φίλιππο Ηλιού ο Λέων Καραπαναγιώτης, θέλοντας να τον αποχαιρετήσει και να τον τιμήσει λίγο πριν από το στερνό ταξίδι. Το κείμενό του, μεστό από νοήματα, είχε δημοσιευτεί στα «Νέα» της 9ης Μαρτίου 2004, ανήμερα της κηδείας του Ηλιού (είχε φύγει από τη ζωή στις 5 Μαρτίου, εξ ου και το προ ολίγων ωρών δημοσιευθέν άρθρο μας στη μνήμη του).

Άνθρωπος κατά γενική ομολογία όχι εύκολος, δημοσιογράφος και διανοούμενος ιδιαιτέρων αξιώσεων, γνωστός για τα αυστηρά, απαιτητικά του κριτήρια, ο Καραπαναγιώτης δε φείδεται επαίνων για τον Ηλιού κι αυτό ήταν κάτι που δεν το συνήθιζε.

Ξεχωρίζω την αναφορά του στις αρετές του εκλιπόντος, που όχι μόνο νοηματοδοτούσαν με τρόπο διαφορετικό τον όρο «Αριστερά» αλλά και έκαναν τον ίδιον πολύτιμο και πολύ σημαντικό, «άλας της γης» κατά τον Καραπαναγιώτη.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Γιάννη Ε. Διακογιάννη («Τα Νέα», 24 Φεβρουαρίου 2004), ο ίδιος ο Ηλιού έλεγε ότι η Αριστερά είναι το άλας της γης και το μέλλον του κόσμου, και προσέθετε ότι χωρίς την Αριστερά ο κόσμος είναι φτωχότερος.

Η φωτογραφία του παρόντος άρθρου προέρχεται από το διαδικτυακό τόπο aski1821.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024