Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκατοντάδες ανήλικες θύματα deepfake στην Ελλάδα - Όταν ο ψηφιακός εφιάλτης μετατρέπεται σε πραγματικότητα

Εκατοντάδες ανήλικες θύματα deepfake στην Ελλάδα – Όταν ο ψηφιακός εφιάλτης μετατρέπεται σε πραγματικότητα

Στα σχολεία έχουμε εκατοντάδες θύματα παιδάκια τα οποία τους παίρνουν το πρόσωπο τους το προσαρμόζουν σε ένα ερωτικό βίντεο και μετέπειτα το διακινούν σε σχολεία και τάξεις

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν δωρεάν διαδικτυακά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να μετατρέψουν φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ψεύτικα πορνό βίντεο (deepfake).

Αν και παγκόσμιο φαινόμενο, τα κρούσματα αυξάνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Οι δράστες χρησιμοποιούν εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης μετατρέποντας φωτογραφίες και βίντεο θυμάτων σε υλικό σεξουαλικού περιεχομέμνου.

Το Euronews μίλησε σε ειδικούς στον κυβερνοχώρο στην Αθήνα για τα ευρήματά τους από έρευνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πλαστών βίντεο σεξ.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει λύσει τα χέρια των απατεώνων έτσι ώστε όλοι να ξέρουν να χειρίζονται τα συστήματα πάρα πολύ απλά και παίρνουν το πρόσωπό σου από φωτογραφίες και στη συνέχεια το προσθέτουν σε ένα ερωτικό βίντεο. Έπειτα το μοιράζονται σε διάφορες πλατφόρμες με απώτερο σκοπό την εκδίκηση, τα λίτρα ή ακόμα και για… πλάκα» αναφέρει στο Εuronews ο Εμμανουήλ Σφακιανάκης ιδρυτής του CSI Institute («Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια»).

Εκατοντάδες θύματα ήταν ανήλικες μαθήτριες

«Στα σχολεία έχουμε εκατοντάδες θύματα παιδάκια τα οποία τους παίρνουν το πρόσωπο τους το προσαρμόζουν σε ένα ερωτικό βίντεο και μετέπειτα το διακινούν σε σχολεία και τάξεις».

Το πρώτο περιστατικό

Όπως αναφέρει το Εuronews στην Ελλάδα το πρώτο περιστατικό χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία πλαστού ερωτικού βίντεο (deep fake) καταγράφτηκε πριν από περίπου τρία χρόνια. Θύμα ήταν μια ανήλικη μαθήτρια και δράστης ένας συμμαθητής της.

Αυτό που αποκάλυψε μετέπειτα η έρευνα προκάλεσε σοκ στις Αρχές.

Όπως περιέγραψε η CEO του CyberX Κέλλυ Ιωάννου, ο δράστης είχε αποσπάσει φωτογραφίες από το προφίλ της κοπέλας στα social media και τα είχε επεξεργαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται πως η ανήλικη συμμετείχε σε βίντεο ερωτικού περιεχομένου.

Μόλις άνοιξε η έρευνα, αποκαλύφθηκε ότι ο συμμαθητής της το είχε κάνει για να την δυσφημίσει και να της «πάρει» τη σημαία.

Νομοθετικό πλαίσιο

Στην Ελλάδα τα εγκλήματα παραβίασης δεδομένων έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία με την κυβέρνηση να ετοιμάζει έναν νέο νόμο ώστε να τιμωρούνται οι δράστες των deepfake.

Οι προσπάθειες για τη θέσπιση νομοθεσίας κατά αυτών των τεχνολογιών βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις.

Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να κοιτάξουμε πέρα από τις τεχνολογικές πτυχές και να αντιμετωπίσουμε το ανθρώπινο στοιχείο πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο την ενίσχυση της ψηφιακής εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης, αλλά και την προώθηση μιας κουλτούρας σκεπτικισμού και επαλήθευσης.

Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και η συμμετοχή της κοινότητας είναι απαραίτητες για να εξοπλίσουν τους πολίτες με τα εργαλεία που απαιτούνται για να διακρίνουν την αλήθεια από την εξαπάτηση.

Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας, επιβολής του νόμου και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πιο εξελιγμένων μεθόδων ανίχνευσης και εξουδετέρωσης αυτών των απειλών.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024