Κυριακή 21 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγροτικό πετρέλαιο: Πρωταπριλιά η επιστροφή του ΕΦΚ

Αγροτικό πετρέλαιο: Πρωταπριλιά η επιστροφή του ΕΦΚ

Τι θα γίνει με την επιστροφή του ΕΦΚ από το 2025

Για την 1η Απριλίου 2024 προγραμματίζεται η πληρωμή της προκαταβολής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του χρόνου.

Η προκαταβολή για φέτος θα δοθεί με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ η ποσότητα του πετρελαίου, που θα επιδοτηθεί θα είναι με βάσει στρεμμάτων και είδους καλλιέργειας. Ειδικά για τη Θεσσαλία στις περιπτώσεις που φέτος υπάρχουν λιγότερες καλλιέργειες από ό,τι πέρσι, για την καταβολή της προκαταβολής θα ληφθεί υπ’ όψιν η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2023.

Η ποσότητα του πετρελαίου, που θα επιδοτηθεί θα είναι με βάσει στρεμμάτων και είδους καλλιέργειας

Μόνιμη η επιστροφή από το 2025

Από το 2025 σύμφωνα με ανακοινώσεις, αναμένεται ότι η καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο θα γίνει μόνιμη, ενώ θα ακολουθηθεί νέα μέθοδος για την πληρωμή της, όπου το 50% δεν θα δίνεται οριζόντια, αλλά το υπόλοιπο ποσό θα συνδέεται με το ποσοστό κατανάλωσης κάθε αγρότη.

Να σημειωθεί ότι οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αναμένεται να υπογραφεί άμεσα.

Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

Sports in

Άρης – ΑΕΚ 1-2: «Άσος» ημίχρονο, «διπλό» τελικό

Ο Άρης προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο με τον Μορόν, αλλά η ΑΕΚ έκανε την ανατροπή (1-2) με Σιντιμπέ, Άμραμπατ στο δεύτερο και έπιασε ξανά κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Απριλίου 2024