Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αγροτικό πετρέλαιο: Τι προβλέπεται με την επιστροφή ΕΦΚ

Αγροτικό πετρέλαιο: Τι προβλέπεται με την επιστροφή ΕΦΚ

Εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το 2023

Ρύθμιση για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωση (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο θα ανέρθει στα 76 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο, προβλέπεται για το έτος 2023 η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία. Ο μηδενικός συντελεστής θα εφαρμοστεί με επιστροφή στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους του ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα καταβάλλεται κατά την αγορά του καυσίμου.

Να σημειωθεί, ότι οι δικαιούχοι, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ, καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες, θα καθοριστούν με ΚΥΑ.

Οι εκκρεμείς πληρωμές

Ειδικά για την παρ. 4Β, που αναφέρεται στην επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) που χρησιμοποιήθηκε στη γεωργία κατά το έτος 2022 και η οποία καταβλήθηκε στην πλειοψηφία των δικαιούχων εντός του ίδιου έτους, εισάγεται μεταβατική πρόβλεψη στην παρ. 2, προκειμένου να εξακολουθεί να ισχύει για τυχόν εκκρεμείς πληρωμές και μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «η προτεινόμενη παρ. 4 του άρθρου 78 του ν. 2960/2001, με την οποία προβλέπεται επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων στους αγρότες για το έτος 2023, απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του λειτουργικού κόστους της παραγωγής των προϊόντων των αγροτών λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των εργασιών τους».

Επιπλέον, απαιτείται νομοθετική πρόβλεψη, προκειμένου το ποσό φόρου που επιστρέφεται να είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια ταυ Δημοσίου ή τρίτων, να μην υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, να μην δεσμεύεται και συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές και να μην υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Προκαταβολές αποζημιώσεων

Ρύθμιση για τη διαδικασία προκαταβολής επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής περιλαμβάνεται επίσης στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα το άρθρο 77, «η αρχική εκτίμηση των ζημιών πραγματοποιείται βάσει επισημάνσεων και ψηφιακών δεδομένων που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, καθώς και βάσει αρχικής τιμής εκτίμησης, ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας, όπως αυτή καθορίζεται μετά από εισήγηση της Επιτροπής του άρθρου 13 και του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων. Η αρχική εκτίμηση εξειδικεύεται ανά αγροτική εκμετάλλευση με βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου.

Αν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο o Οργανισμός δεν έχει στη διάθεσή του επισημάνσεις ή ψηφιακά δεδομένα, δύναται να παρέχεται προκαταβολή, η οποία εξειδικεύεται ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάσει των στοιχείων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της αρχικής τιμής εκτίμησης.»

Sports in

«Χρυσό» πριμ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την κατάκτηση του Conference League (vid)

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης «χρυσώνει» τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού με πριμ 5.000.000 ευρώ για την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024