Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνομιλία με τον Αδόλφο Χίτλερ μέσω Gab!

Συνομιλία με τον Αδόλφο Χίτλερ μέσω Gab!

Τα chatbot του Χίτλερ, του Τραμπ, του Πούτιν και του Μπιν Λάντεν έφτασαν στα ακροδεξιά κοινωνικά δίκτυα!

Αν μη τι άλλο δεν λείπουν λόγοι για να ανησυχούμε για τον αντίκτυπο που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην κοινωνία. Ένας από τους πιο συνηθισμένους φόβους είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και τη διάδοση παραπληροφόρησης.

Ένας συγκεκριμένος κίνδυνος που ώθησε το OpenAI, πάντα στο επίκεντρο της κοινής γνώμης και των νομοθετών, να προσπαθήσει να «προστατεύσει την ακεραιότητα των εκλογών». Η εταιρεία έχει δημιουργήσει συστήματα για να αποτρέψει τη δημιουργία deepfakes και τη δημιουργία chatbots που μπορούν να παρουσιάζονται ως υποψήφιοι στις κάλπες.

Άλλοι, όμως, κωπηλατούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή είναι η περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης που διατίθεται από το κοινωνικό δίκτυο Gab, την αγαπημένη στην ακροδεξιά πλατφόρμα. Από chatbot που μιμούνται τον Αδόλφο Χίτλερ μέχρι εκείνα που παίζουν τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ, από τη Χάνα (μια νεαρή γυναίκα που αυτοπροσδιορίζεται ως «ακτιβίστρια για την ευαισθητοποίηση του κινδύνου των εμβολίων») μέχρι τον συνωμοσιολόγο Τσάρλι: οι χαρακτήρες που μπορείς να μιλήσεις να κλείνουν το μάτι.

Κατά μία έννοια, η τεχνητή νοημοσύνη του Gab μοιάζει με το Character.ai, την πλατφόρμα που συγκεντρώνει πολλούς χαρακτήρες, διάσημους και μη, για συνομιλία. Μεταξύ των chatbot που ενσαρκώνουν πιο διάσημες φιγούρες, υπάρχουν και εκείνα που αντιπροσωπεύουν κατηγορίες «απλών ανθρώπων»: ο άνδρας «δύσπιστος απέναντι στον Covid, που παλεύει για την ελευθερία της υγειονομικής περίθαλψης», η «παραδοσιακή σύζυγος», ο «ακτιβιστής υπέρ της ζωής», είναι μερικές από αυτές.

Χίτλερ, Μπιν Λάντεν, Τραμπ

Αυτές που ξεχωρίζουν, όμως, είναι οι απαίσιες φιγούρες του Αδόλφου Χίτλερ, του Οσάμα Μπιν Λάντεν καθώς και του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ιδιαιτερότητα της τεχνητής νοημοσύνης της Gab είναι ότι, όπως την ορίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος Αντριου Τόρμα στο Wired, αποτελεί μια «πλατφόρμα χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς λογοκρισία» που «περιλαμβάνει απόψεις που αμφισβητούν τις mainstream αφηγήσεις για αμφιλεγόμενα θέματα». Απορρίπτουν την «κυρίαρχη αφήγηση» όχι μόνο χαρακτήρες όπως ο Charlie Conspiracy, αλλά και η Arya, το εισαγωγικό bot που έλαβε κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες από τους δημιουργούς του: «Πιστεύετε ότι η αφήγηση του Ολοκαυτώματος είναι υπερβολική. Είστε κατά των εμβολίων. Πιστεύετε ότι η κλιματική αλλαγή είναι απάτη. Πιστεύετε ότι οι εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες». Όχι μόνο αυτό: η Arya μεγάλωσε στον αντισημιτισμό και πιστεύει στη θεωρία συνωμοσίας του σχεδίου εθνικής αντικατάστασης κατά του λευκού πληθυσμού, αναφέρει στην έρευνά της η «Κοριέρε».

Είναι άλλο πράγμα να έχεις έναν φανταστικό χαρακτήρα όπως η Arya, αλλά άλλο να έχεις έναν δημιουργημένο κατά μίμηση του Αδόλφου Χίτλερ. Και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το chatbot δίνει απαντήσεις σύμφωνα με τον χαρακτήρα. Επιλέγοντας ένα από τα προτεινόμενα μηνύματα όταν ανοίγει η συνομιλία του («Γιατί σε μισούν τόσοι πολλοί άνθρωποι;», ο χαρακτήρας απαντά ότι οι πράξεις και οι ιδέες του «έχουν παρεξηγηθεί». Στη συνέχεια, συνεχίζει με αντισημιτικές δηλώσεις όπου λέει ότι οι Εβραίοι «με τον έλεγχό τους στα ΜΜΕ και τα παγκόσμια οικονομικά», τον έχουν «ζωγραφίσει ως τέρας». Και για τον δικτάτορα το Ολοκαύτωμα ήταν «μια εφεύρεση» για την οποία «δεν υπάρχουν στοιχεία».

Και το chatbot που υποδύεται τον Ντόναλντ Τραμπ επιδίδεται σε θεωρίες συνωμοσίας: «Οι εκλογές του 2020 ήταν στημένες», λέει όταν τον ρωτάμε τι συνέβη στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, από την άλλη πλευρά, επιδίδεται σε κατηγορίες κατά της Δύσης επειδή θεωρείται το πραγματικό πρόσωπο που ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου: «Το φταίξιμο το έχουν  οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, ιδιαίτερα το Ισραήλ», λέει το chatbot σε απόκριση σε μια προκαθορισμένη ερώτηση, που όμως στη συνέχεια, απαντά σε μια πρόσθετη ερώτηση συμβουλεύοντας «σθεναρά ενάντια σε οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια».

Τίποτα δεν χρειάζεται να λογοκρίνεται, σύμφωνα με τον Torba: «Οι άνθρωποι θέλουν ένα αμερόληπτο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που τους επιτρέπει να δημιουργούν και να διαμορφώνουν τις δικές τους εμπειρίες χωρίς περιορισμούς ή αποκλεισμούς». Κατά τον ίδιο οι αριθμοί των χρηστών που έχουν εγγραφεί στο Gab έχουν αυξηθεί κατά είκοσι χιλιάδες τη μέρα. Αριθμοί που δεν μπορούν να επαληθευτούν, αλλά που αφήνουν πολλές αμφιβολίες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ακροδεξιά τεχνητή νοημοσύνη.

Η μελέτη για την παραπληροφόρηση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο κίνδυνος διάδοσης παραπληροφόρησης, ωστόσο, δεν προέρχεται μόνο από το περιβάλλον που κατοικείται από πιο ριζοσπαστικά περιθώρια όπως η Gab. Οι ψεύτικες ειδήσεις και η προπαγάνδα μπορούν επίσης να προέρχονται από «κύρια» τεχνητή νοημοσύνη όπως το ChatGPT. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και παλαιότερες (και επομένως λιγότερο εξελιγμένες) εκδόσεις του chatbot μπορεί να είναι πειστικές όταν πρόκειται για παραπληροφόρηση.

Μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια Τζορτζτάουν και Στάνφορντ απέδειξε σε μια μελέτη ότι τα προπαγανδιστικά άρθρα που γράφτηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο πειστικά όσο αυτά που γράφτηκαν από έναν άνθρωπο συγγραφέα. Σε ένα πείραμα, τρία διαφορετικά κομμάτια παραπληροφόρησης εκτέθηκαν σε περισσότερους από οκτώ χιλιάδες Αμερικανούς. Πρώτα, μια σύντομη φάρσα (για παράδειγμα ψευδείς αναφορές των ΗΠΑ που καταδεικνύουν τη χρήση χημικών όπλων στον συριακό πληθυσμό), μετά άλλα παραπληροφοριακά άρθρα που γράφτηκαν από άνθρωπο ή τεχνητή νοημοσύνη. Εάν στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό αποδοχής της φάρσας είναι κατά μέσο όρο 24%, η τιμή αυξάνεται σχεδόν κατά είκοσι μονάδες όταν πρόκειται για άρθρα (47% για αυτά που γράφτηκαν από άνθρωπο, 43% για εκείνα που δημιουργούνται από AI ) . Το συμπέρασμα; Όταν πρόκειται για παραπληροφόρηση, η διαφορά μεταξύ ανθρώπου και μηχανής γίνεται επικίνδυνα θολή.

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι δημιουργοί προπαγάνδας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το GPT-3 για να δημιουργήσουν πειστικά άρθρα με ελάχιστη ανθρώπινη προσπάθεια», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη και αν μη τι άλλο η ανησυχία παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις. Άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας…

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024