Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φαρμακευτική κάνναβη: Ανακουφισμένη δηλώνει η πρώτη ασθενής που έλαβε σκεύασμα - Σε ποιους χορηγείται

Φαρμακευτική κάνναβη: Ανακουφισμένη δηλώνει η πρώτη ασθενής που έλαβε σκεύασμα – Σε ποιους χορηγείται

Ασθενείς με χρόνιους πόνους έψαχναν σκευάσματα στο εξωτερικό, τώρα μπορούν να την προμηθεύονται νόμιμα από το φαρμακείο - «Ευτυχία, ελευθερία για όλους τους ασθενείς»

«Ανάσα» σε ασθενείς με χρόνιους πόνους και ανεπίλυτα προβλήματα υγείας έδωσε η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Πλέον, οι ασθενείς που μέχρι πρότινος έψαχναν να βρουν στο εξωτερικό το «φάρμακο» που θα τους ανακούφιζε από τα προβήματα υγείας που τους ταλαιπωρούν, μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν τα σκευάσματα εντός εθνικών συνόρων.

Οι δηλώσεις της Άννας Παγκά

Ο ειδικός κωδικός ενεργοποιήθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφιση της ΗΔΙΚΑ στις 15 Φεβρουαρίου. Η Άννα Παγκά, που πάσχει από ψωριασική αρθρίτιδα, είναι η πρώτη ασθενής που έλαβε το σκεύασμα μετά τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Η κ. Παγκά υπέφερε από τα συμπτώματα της νόσου, αλλά και από τις παρενέργειες των θεραπειών στις οποίες είχε υποβληθεί από το 2017, πριν ακόμα αναζητήσει στο εξωτερικό την φαρμακευτική κάνναβη. Πλέον είναι η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα, στην οποία χορηγήθηκε το συνταγογραφούμενο σκεύασμα.

«Μετά από τόσα χρόνια αναμονής έχουμε την ευτυχία, ελευθερία όλοι οι ασθενείς να μπορούμε να παραλάβουμε νόμιμα το φάρμακο μας από το φαρμακείο», δηλώνει η ίδια, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αποκλειστικά με συνταγογράφηση η χορήγησή της έπειτα από έγκριση γιατρού, ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα κανναβινοειδή δεν ανήκουν στις θεραπείες πρώτης γραμμής και δεν χορηγούνται μετά από αίτημα του ασθενούς, αλλά μόνον εφόσον κρίνει ο γιατρός, ο οποίος θα αποφασίσει και τη δοσολογία.

«Υπάρχουν παρενέργειες, υπάρχουν αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, σίγουρα η κάνναβη δεν είναι περισσότερο επικίνδυνη από φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούμε αλλά έχει το δικό της κομμάτι στη φαρμακολογία και αξίζει το σεβασμό μας ακριβώς γι’ αυτό, γιατί είναι ένα ακόμα φάρμακο», δήλωσε η αναισθησιολόγος και πρόεδρος της ιατρικής εταιρείας για τα κανναβινοειδή.

Σε ποιους μπορεί να χορηγηθεί η φαρμακευτική κάνναβη – Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται

Η συνταγογράφηση, ενδείκνυται στις περιπτώσεις ανθεκτικού – χρόνιου πόνου και εφόσον οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες ή αντιμετωπίζουν παρενέργειες. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται στην επιληψία, τον αυτισμό, την άνοια και το γλαύκωμα.

«Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε η συνεργασία δύο διαφορετικών κυβερνήσεων της κυβερνήσεως Τσίπρα και της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Έχουμε παραγωγή και διάθεση έχουμε πλέον το πρώτο εργοστάσιο στην Κόρινθο…», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ύστερα από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της φαρμακευτικής κάνναβης και στη χώρα μας, έχουν επιλεγεί για τη χορήγησή της 25 ασθενείς.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024