Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σουηδία: Η κυβέρνηση έκανε παραχωρήσεις εγκαταλείποντας αρχές της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, λένε οι πολίτες

Σουηδία: Η κυβέρνηση έκανε παραχωρήσεις εγκαταλείποντας αρχές της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, λένε οι πολίτες

Η ενταξιακή διαδικασία σημαδεύτηκε κυρίως από διαβουλεύσεις με την Τουρκία, η οποία κατηγορούσε την Σουηδία για ήπια στάση απέναντι σε Κούρδους μαχητές, που είχαν καταφύγει στο έδαφός της

Η πλειονότητα των πολιτών στην Σουηδία εκτιμούν πως η χώρα τους έκανε «πολλές θυσίες» προκειμένου να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν και υποστηρίζουν πως η ασφάλεια έχει ενισχυθεί με αυτή την προσχώρηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την 1η Μαρτίου.

Η Σουηδία ετοιμάζεται να γίνει το 32ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, θέτοντας τέλος σε 200 χρόνια στρατιωτικής αδέσμευτης πολιτικής.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Indikator για τη σουηδική ραδιοφωνία SR, το 55% των Σουηδών εκτιμούν πως η σκανδιναβική χώρα «έκανε πολλές θυσίες προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Προκειμένου να ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις για τους Κούρδους που ζουν στην Σουηδία, η Στοκχόλμη τροποποίησε το Σύνταγμά της και ενέκρινε ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο

Την ίδια στιγμή, το 77% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι «η ασφάλεια της Σουηδίας έχει ενισχυθεί» με την προσχώρηση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 4 έως τις 26 Φεβρουαρίου και συγκεντρώθηκαν οι απαντήσεις 2.413 ανθρώπων. Καμία ερώτηση δεν τέθηκε για το είδος των θυσιών που εκτιμάται πως χρειάστηκαν, προκειμένου η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Η σουηδική κυβέρνηση έκανε παραχωρήσεις, εγκαταλείποντας ορισμένες αρχές

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι Σουηδοί βλέπουν τη διαδικασία προσχώρησης ως «περίπλοκο θέμα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Περ Όλεσκογκ Τρίγκβασον, υπεύθυνος ερευνών στο Indikator.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη συναίνεση στο ότι η ασφάλεια της Σουηδίας θα ενισχυθεί από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, όμως ο δρόμος ήταν σπαρμένος με αγκάθια», υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως «η σουηδική κυβέρνηση έκανε παραχωρήσεις», εγκαταλείποντας ορισμένες από τις αρχές της.

Η Στοκχόλμη, που θέλησε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, εγκατέλειψε την πολιτική ουδετερότητας που είχε υιοθετήσει μετά το τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων τον 19ο αιώνα, και στη συνέχεια την αδέσμευτη στρατιωτική πολιτική μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Αν και συμμετέχει σε διεθνείς αποστολές διατήρησης της ειρήνης, η Σουηδία δεν έχει περάσει πόλεμο μετά τη σύγκρουση με τη Νορβηγία το 1814.

Νέος αντιτρομοκρατικός νόμος για χάρη του Ερντογάν

Η ενταξιακή διαδικασία της χώρας σημαδεύτηκε κυρίως από διαβουλεύσεις με την Τουρκία, η οποία κατηγορούσε την Σουηδία για ήπια στάση απέναντι σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούνταν τρομοκράτες από την Άγκυρα.

Προκειμένου να ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις, η Στοκχόλμη τροποποίησε το Σύνταγμά της και ενέκρινε ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Στις διαβουλεύσεις με την Τουρκία προστέθηκαν οι αναβολές του Ούγγρου εθνικιστή ηγέτη, Βίκτορ Όρμπαν. Για να επισφραγίσει αυτή τη νέα συνεργασία, η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει προηγουμένως την αγορά τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών από την Σουηδία, προκειμένου να ενισχύσει τον στόλο της που περιλαμβάνει τώρα 14 αεροσκάφη Gripen.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024