Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Γαϊτανάκι παραλείψεων και ολιγωριών» - Η αντιπολίτευση στριμώχνει την κυβέρνηση για την τραγωδία των Τεμπών

«Γαϊτανάκι παραλείψεων και ολιγωριών» – Η αντιπολίτευση στριμώχνει την κυβέρνηση για την τραγωδία των Τεμπών

Θέλουμε την πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης που εμείς την ονομάζουμε έγκλημα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ - Χάθηκαν κρίσιμα στοιχεία με το πολιτειακό μπάζωμα, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Στις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για τη μη ενδελεχή έρευνα της τραγωδίας των Τεμπών από την εξεταστική επιτροπή και συνολικότερα των θεσμών της Βουλής αναφέρθηκαν στελέχη της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νικόλας Φαραντούρης υπογράμμισε μιλώντας στο MEGA ότι από την κυβερνητική πλειοψηφία απορρίφθηκε το αίτημα για προανακριτική επιτροπή.

«Υπάρχει γαϊτανάκι παραλείψεων και ολιγωριών»

«Είναι και σήμερα ημέρα πένθους. Θέλουμε την πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. Εμείς την ονομάζουμε έγκλημα. Αν όλοι είχαν τη διάθεση θα είχαν βάλει πλάτη για να προχωρήσουμε κάποιες διαδικασίες. Παραδείγματος χάριν να είχαμε μια προανακριτική επιτροπή γιατί έτσι θα επισπεύδονταν οι διαδικασίες για εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, όταν ευθύνονται πολιτικά πρόσωπα –και εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα– χρειάζεται και η σύμπραξη της Βουλής», υπογράμμισε ο Νικόλας Φαραντούρης.

Στη συνέχεια το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι του προκαλεί εντύπωση «πως όλοι μιλούν για πλήρη διαλεύκανση όταν η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, όταν ζητήθηκε από οικογένειες των θυμάτων να εξεταστούν τεχνικοί εμπειρογνώμονες ως μάρτυρες, αυτό το αίτημα απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Υπάρχει γαϊτανάκι παραλείψεων και ολιγωριών. Αυτό έχει περάσει ως προσπάθεια να κλείσει γρήγορα το θέμα».

Απαντώντας στο εάν είναι διατεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ να πράξει τα δέοντα αν το θέμα φτάσει στην εποχή διακυβέρνησής του, ο Νικόλας Φαραντούρης υποστήριξε ότι «ο ίδιος ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως θέλει να αρθεί η βουλευτική ασυλία του για να εξεταστεί το ζήτημα. Είναι προφανές ότι από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ αυτού».

Στιγμιότυπο από την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη

Χριστοδουλάκης: Ο ευρωπαίος εισαγγελέας συνέδεε τη σύμβαση 717 με τις πολιτικές ευθύνες και η ΝΔ απέρριψε το πόρισμα

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για τις ευθύνες στο δυστύχημα των Τεμπών αλλά και στην ολιγωρία για την απόδοση Δικαιοσύνης.

«Στο πολιτικό σκέλος, από την αρχή που ξεκίνησε η διαδικασία της πολιτικής διαχείρισης από πλευράς κυβέρνησης, το πρώτο που ακούσαμε είναι ότι το ανθρώπινο λάθος έφταιγε για όλα. Φυσικά κι έφταιγε αλλά δεν επαρκούσε για να δικαιολογηθεί ένα τόσο τραγικό δυστύχημα. Δεύτερον, το βολικό αφήγημα περί διαχρονικότητας των ευθυνών για να κρύψουμε τα λάθη τα δικά «μας», μετά μεσολάβησε το πόρισμα του ευρωπαίου εισαγγελέα που είναι πολύ συγκεκριμένο. Το πόρισμα μιλάει για δυο πρώην υπουργούς τον κ. Σπίρτζη για την διερεύνηση περί απιστίας, και τον κ. Καραμανλή για τη διερεύνηση για απιστία και παράβαση καθήκοντος. Επί αυτού του ζητήματος ζητήσαμε να γίνει προανακριτική επιτροπή και όχι εξεταστική. Η ΝΔ καταψήφισε την προανακριτική. Πήγαν σε εξεταστική που έκλεισε τις διαδικασίες της την προηγουμένη βδομάδα πριν καν φτάσει η δικογραφία στη Βουλή, που ήρθες αυτή τη βδομάδα, δεν εκλήθησαν σημαντικοί μάρτυρες, όπως παραδείγματος χάριν ο κ. Κατσιούλης, και ο κ. Γενιδούνιας που είχαν θέσει ζητήματα ασφάλειας», σημείωσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ακολούθως πρόσθεσε πως «είχαμε επίσης μια συντεταγμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση να αποσυνθέσει το δυστύχημα από τη σύμβαση 717, που είναι προφανές. Σύμφωνα με τα όσα λένε, πως αν είχε προχωρήσει, τότε μπορεί να είχε αποφευχθεί το δυστύχημα. Μένουν αναπάντητα ερωτήματα: μαζί με τους 57 συνανθρώπους μας μετά ως δια μαγείας χάθηκαν και 3 βαγόνια. Πού πήγαν; Και μετά πάλι χάθηκαν κρίσιμα στοιχεία με το πολιτειακό μπάζωμα το οποίο ακόμα αναζητά ηθικούς αυτουργούς και το ποιος έδωσε την εντολή. Το πόρισμα του ευρωπαϊκού εισαγγελέα συνδέει ευθέως τη σύμβαση 717 και στις ευθύνες για το δυστύχημα. Τα συνδέει. Σε αυτή τη βάση καταθέσαμε αίτημα για προανακριτική».

Αραμπατζή: Κανείς δεν έχει ασυλία αν ο εισαγγελέας ή ο δικαστής κρίνουν ότι πέφτουν πάνω σε ευθύνες πολιτικών προσώπων

Από την πλευρά της η βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή μίλησε για το γεγονός ότι δεν συστήθηκε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή για το δυστύχημα για τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και για το ότι περιορίστηκε η υπόθεση στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Θα ήθελα να πω πως η συμπλήρωση του ενός χρόνου από αυτό τραγικό δυστύχημα ότι μας στοίχειωσαν όλους. Η αγανάκτηση, η οργή, ο θυμός, όλων των γονέων το μόνο που μπορεί να τα αναπαύσει είναι η βεβαιότητα ότι η Δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες σε όποιον ευθύνεται και σε όποιον βαθμό ευθύνεται. Η Βουλή έχει έναν τρόπο που λειτουργεί. Συστήνεται η προανακριτική επιτροπή, η οποία αν πέσει πάνω σε αποχρώσες ενδείξεις ευθύνης προς πολιτικά πρόσωπα είναι ανοιχτή. Η εξεταστική δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετατραπεί σε προανακριτική. Την ίδια στιγμή μπορεί η εξεταστική να μετατραπεί σε προανακριτική. Ο φυσικός χώρος που θα αποδοθεί η δικαιοσύνη θα γίνει και γίνεται ήδη από την ελληνική δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Απαντώντας στο εάν συμφωνεί στην άρση της βουλευτικής ασυλίας για το ζήτημα των Τεμπών, η Φωτεινή Αραμπατζή τόνισε ότι «κάθε μέρα, για τους συγγενείς των θυμάτων μετράει διαφορετικά. Όλοι μπορούμε να παραδεχθούμε ότι η Δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση κινείται σχετικά γρήγορα.  Κανένας δεν αποκλείει ότι αν υπάρξει παραγγελία του εισαγγελέα για ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, αυτές φυσικά θα αποδοθούν. Δεν θα μπει κανένας εμπόδιο σε αυτό. Όταν έρχεται αίτηση άρσεως ασυλίας βουλευτή ακολουθείται η διαδικασία. Κανείς δεν έχει ασυλία αν ο εισαγγελέας ή ο δικαστής κρίνουν ότι πέφτουν πάνω σε ευθύνες πολιτικών προσώπων. Η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024