Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αντιτρομοκρατική: Νέες αποκαλύψεις για τους 10 συλληφθέντες - Οι δικαστές, οι απειλές και ο φάκελος-βόμβα

Αντιτρομοκρατική: Νέες αποκαλύψεις για τους 10 συλληφθέντες – Οι δικαστές, οι απειλές και ο φάκελος-βόμβα

Ο 36χρονος απειλούσε μέσα από τις φυλακές την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης - Ο ένας πυροτεχνουργός κατασκεύασε τον εκρηκτικό μηχανισμό, ο δεύτερος ενεπλάκη στο παρελθόν σε βομβιστική επίθεση σε δικαστή

Νέες αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση σύλληψης των «10» από την Αντιτρομοκρατική έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καθώς ο 36χρονος έγκλειστος που έδωσε εντολή μέσα από τις φυλακές για την αποστολή του τρομο-δέματος στην πρόεδρο Εφετών στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, φέρεται να την απελούσε τηλεφωνικώς λίγο καιρό πριν ο φάκελος-βόμα φτάσει στα χέρια της.

Ο 36χρονος ήταν ο διοργανωτής των τρομοκρατικών επιθέσεων μέσα από τη φυλακή, που εξιχνίασε χθες Τρίτη (27/02) η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Τηλεφωνικές απειλές μέσα από τη φυλακή

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου, ο 36χρονος, ένας εκ των «10» συλληφθέντων της Αντιτρομοκρατικής, λίγες μέρες νωρίτερα από την αποστολή του δέματος, τηλεφωνούσε στο γραφείο της προέδρου των Εφετών και την απειλούσε, ζητώντας εξηγήσεις για τον λόγο που δεν έχει γίνει συγχώνευση των ποινών, όπως αναφέρει η δικογραφία της υπόθεσης.

Ονόματα εισαγγελέων και ενός αστυνομικού διευθυντή είχε γραμμένα στο σημειωματάριό του

Επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, καθώς τα τηλεφωνήματα έγιναν από το καρτοτηλέφωνο της φυλακής που κρατούνταν ο 36χρονος με αποτέλεσμα να αποστέλλει και τον φάκελο βόμβα, όπως έχει γίνει γνωστό. Επιπρόσθετα, στο σημειωματάριό του βρέθηκαν σημειωμένα τα ονόματα τεσσάρων εισαγγελέων και ενός αστυνομικού διευθυντή που είχαν χειριστεί υποθέσεις του.

Οι πυροτεχνουργοί και ο φάκελος-βόμβα

Ο ένας εκ των δύο πυροτεχνουργών, που περιλαμβάνονται στη δεκάδα των συλληφθέντων, είχε κατηγορηθεί και εμπλακεί το όνομά του σε μία παλαιότερη βομβιστική επίθεση και αυτή τη φορά σε βάρος δικαστή, αλλά δεν είχε υπάρξει δικαστική έρευνα σε αυτή την υπόθεση.

Ακόμα στο κινητό τηλέφωνο του πυροτεχνουργού της Πολεμικής Αεροπορίας βρέθηκε μία διαγραμμένη φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού που είχε κατασκευάσει ο ίδιος (του φακέλου-βόμβα που εστάλη στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης), τον οποίο τράβηξε φωτογραφία που στη συνέχεια διάγραψε, αλλά αυτή ανακλήθηκε από αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς και πλήθος διαλόγων που συνενοούνταν με τους υπόλοιπους για τα δέμα.

Ο 36χρονος έγκλειστος και η ληστεία στη Μητροπόλεως

Συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2021 μετά από μπαράζ ένοπλων ληστειών σε σε τράπεζες με τελευταία στην οδό Μητροπόλεως.

Τότε οι κάμερες ασφαλείας είχαν καταγράψει τις κινήσεις του και ουσιαστικά προδόθηκε από το τατουάζ που είχε στο αριστερό του χέρι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών κατά τη σύλληψή υποστήριζε ότι είναι «αναρχικός τρομοκράτης».

Η ληστεία στα Πετράλωνα

Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή είχε ταυτοποιηθεί και ως ο δράστης ένοπλης ληστείας σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα τον Αύγουστο του 2021.

Είναι η τράπεζα που στις 25 Ιανουαρίου 2024, έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης και την ανάληψη ευθύνης είχε αναλάβει η οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Στην προκήρυξη ανάληψης ευθύνης αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «ο κομβικός λόγος που επιλέξαμε να επιτεθούμε στη συγκεκριμένη τράπεζα στην οδό των Ιεραρχών 115 στα Πετράλωνα, είναι το εφετείο στις 2/2/2024 του συντρόφου – αναρχικού, στα πλαίσια της έμπρακτης αλληλεγγύης.

Αυτή η τράπεζα ήταν ο πρώτος οικονομικός στόχος της δράσης του, για να συνεχίσει το συνειδητό δρόμο της παρανομίας που επέλεξε, «σπάζοντας» την άδειά του από τις φυλακές της Λάρισας, μη γυρίζοντας πίσω στην αιχμαλωσία, επιλέγοντας με αξιοπρέπεια να συνεχίσει να βαδίζει στα μονοπάτια της ελευθερίας και του ένοπλου αγώνα».

Οι εντολές μέσα από τη φυλακή

Ο έγκλειστος αντιεξουσιαστής στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού, φέρεται σε συνεργασία με τρεις ποινικούς, επίσης έγκλειστους, να έδιναν εντολές μέσα από τις φυλακές για βομβιστικές επιθέσεις και απειλές σε δικαστικούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,

3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Ο ρόλος των δύο στρατιωτικών

Δύο στρατιωτικοί πυροτεχνουργοί ο ένας του στρατού ξηράς και ο άλλος της αεροπορίας είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες, μετά την συντονισμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής, στην Αττική και σε σωφρονιστικά ιδρύματα της επαρχίας.

Συνολικά 10 άτομα κατηγορούνται για εμπλοκή σε τουλάχιστον 5 τρομοκρατικές επιθέσεις με ανάληψη ευθύνης από δύο οργανώσεις. Τέσσερις, από αυτούς βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές Δομοκού και Λάρισας. Άλλοι έξι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησης στην Αττική με 10 κατ’ οίκον έρευνες.

Οι δύο στρατιωτικοί φέρονται να είχαν ρόλο «συνεργάτη», της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» και να βοηθούσαν στην προμήθεια εκρηκτικών υλών τους επτά κατηγορουμένους που σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συμμετείχαν στην συγκεκριμένη οργάνωση.

Δεν αποκλείεται να γίνουν κι άλλες συλλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εμπλεκόμενος είναι πολυβολητής του στρατού, ο οποίος φέρεται να έχει υποβάλει παραίτηση και ο δεύτερος είναι οπλουργός της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται σε μακρά αναρρωτική άδεια.

Μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων που εξιχνιάστηκαν είναι η αποστολή του φακέλου-βόμβα στην πρόεδρο εφετών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης που τελικά δεν εξερράγη. Την επίθεση είχε αναλάβει η οργάνωση «Ένοπλη Απάντηση».

Επίσης εξιχνιάστηκε και η βομβιστική επίθεση στο υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024