Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Millennials: Βάζουν προτεραιότητες, ξοδεύουν και… εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας

Millennials: Βάζουν προτεραιότητες, ξοδεύουν και… εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας

Λιγότερα παιδιά σημαίνει μειούμενο εργατικό δυναμικό και μείωση στο ρυθμό ανάπτυξης

Τον τρόπο που οι Millennials συνδέονται με την υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης και τις αρνητικές προοπτικές που ξετυλίγονται σε διεθνές επίπεδο από τον τρόπο ζωής τους, αποτυπώνονται σε έρευνα για το δημογραφικό που δημοσιεύτηκε στο Business Insider.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη γενιά δεν κάνει πλεον τόσα παιδιά όπως οι πρόγονοί τους, θα μπορούσε να καταλήξει να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη για περισσότερο από μια δεκαετία. Την ίδια στιγμή όσοι επιλέγουν να μην κάνουν καθόλου παιδιά, χρησιμοποιούν τα χρήματα που θα είχαν δαπανηθεί για τη φροντίδα τους για πολυτελείς διακοπές, φανταχτερά σκάφη και άλλες πολυτέλειες δημοφιλείς στους DINK – ζευγάρια που ζουν με διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά – χωρίς καμία τύψη ή ενοχή.

Το αντίκτυπο της συρρίκνωσης του πληθυσμού

Αλλά αυτό το είδος δαπανών δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει το αντίκτυπο της συρρίκνωσης του πληθυσμού μακροπρόθεσμα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο ρυθμός γεννήσεων στις ΗΠΑ έχει καταρρεύσει τον τελευταίο μισό αιώνα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οικονομολόγοι στο Business Insider.

Το 2022, υπήρχαν μόλις 11,1 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Πρόκειται για μια πτώση 53% σε σχέση με αυτό που καταγράφηκε το 1960, όταν υπήρχαν 23,7 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα.

To baby boom βασίστηκε στην έκρηξη των γεννήσεων στο παρελθόν και χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά

Η γεννητικότητα δεν ανέκαμψε μετά την πανδημία

Οι λιγότερες γεννήσεις συνιστούν ένα έντονο και συχνό φαινόμενο μετά την πανδημία, σύμφωνα με τον Τζέιμς Πομερόι, παγκόσμιο οικονομολόγο της HSBC. Ο εθνικός ρυθμός γεννήσεων μειώνεται τώρα περίπου 2% κάθε χρόνο, υπολόγισε — και δεν αυξήθηκε το 2023, όπως ανέμεναν αρχικά οι ειδικοί.

Αυτό θέτει τις ΗΠΑ σε κίνδυνο να δουν «εξαιρετικά χαμηλά» επίπεδα πληθυσμού μακροπρόθεσμα, όπως στη Κίνα, όπου η μείωση του πληθυσμού είναι τόσο τρομερή που η κυβέρνηση δίνει χρήματα για να πείσει τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Αν τα ποσοστά γεννήσεων πέσουν πολύ χαμηλά, ο αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι τεράστιος. Μέχρι το 2030, διαμορφώνεται ένα πολύ διαφορετικό ποσοστό γεννήσεων από τις υποθέσεις που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας.

Ο αντίκτυπος των Millennials που έχουν λιγότερα παιδιά θα είναι πιθανώς χειρότερος από τον αντίκτυπο της αύξησης των ηλικιωμένων – και οι πιο τρομερές συνέπειες θα μπορούσαν να έρθουν σε 10-15 χρόνια από τώρα.

Στην Ιαπωνία, η οποία είχε παρόμοιο ποσοστό γεννήσεων τη δεκαετία του 1990 με τις ΗΠΑ τώρα, η οικονομία γνώρισε το χειρότερο ποσοστό ανάπτυξης περίπου μια δεκαετία αργότερα.

Μείωση ΑΕΠ

Η συρρίκνωση του ποσοστού γεννήσεων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, σύμφωνα με τον Τοντ Μπούχολτζ, πρώην οικονομολόγο του Λευκού Οίκου. Για αρκετές δεκαετίες, αυτό ισοδυναμεί με μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των ΗΠΑ κατά ένα τρίτο. Στο χειρότερο σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να υποχωρήσει 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, προειδοποιούν κάποιοι.

Λιγότεροι Αμερικανοί που γεννιούνται σημαίνει λιγότεροι εργαζόμενοι στην οικονομία. Η μείωση των ποσοστών γονιμότητας σημαίνει επίσης ότι θα είναι το βάρος των πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης θα είναι επαχθές, ιδιαίτερα καθώς οι μεγαλύτεροι συνταξιοδοτούνται.

Εάν το ποσοστό γεννήσεων δεν αυξηθεί σύντομα, εκτιμάται ότι τελικά θα υπάρχουν δύο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο, από περίπου 20 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο τη δεκαετία του 1930.

Λιγότεροι Αμερικανοί που γεννιούνται σημαίνει λιγότεροι εργαζόμενοι στην οικονομία

Είναι δύσκολο να πείσεις τους ανθρώπους να κάνουν παιδιά

Μόλις ο ρυθμός γεννήσεων σε μια προηγμένη οικονομία αρχίσει να μειώνεται, έχει αρχίσει μια πτωτική πορεία χωρίς αναστροφή, αναφέρει το Business Insider. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Κίνας και της Ρωσίας, δύο χώρες που αντιμετώπιζαν τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων για δεκαετίες και τώρα αντιμετωπίζουν δημογραφικά ζητήματα.

Οι κυβερνητικές πολιτικές που υποστηρίζουν όσους έχουν παιδιά θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος για να αυξηθεί ο ρυθμός γεννήσεων — ή τουλάχιστον, να αποτραπεί η περαιτέρω πτώση του. Περισσότερες διαθέσιμες κατοικίες, μπορεί να μειώσει το υψηλό κόστος στέγασης, αν και πιθανότατα θα χρειαστούν δεκαετίες για να καλύψει τη ζήτηση.

«Το πιο σημαντικό πράγμα για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα παιδιά μπορεί να είναι μια πολιτισμική αλλαγή στον τρόπο που μιλάμε για τα παιδιά», λέει ο Μπούχολτζ, αναφερόμενος στις συζητήσεις μεταξύ των Μillennials για το πόσα χρήματα θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν αν δεν είχαν παιδιά — περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC.

Θέμα προτεραιοτήτων

Στις ΗΠΑ, το αυξανόμενο κόστος για τα πάντα, από την στέγαση μέχρι την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, επιβαρύνει την απόφαση των νεότερων γενεών να κάνουν παιδιά.

«Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρα αρνητικό να έχεις λιγότερα παιδιά όταν η επιλογή είναι ανάμεσα στο να κάνεις παιδί και να επενδύσεις σε ένα νέο Sony PlayStation», πρόσθεσε ο Μπούχολτζ  στο Business Insider. «Τώρα φαίνεται χυδαίο και απάνθρωπο να παραδεχόμαστε ότι οι άνθρωποι το κάνουν, αλλά ο κόσμος θα πει ανοιχτά ότι το να έχεις ένα παιδί κοστίζει πολύ».

Πολλά ζευγάρια DINK ισχυρίζονται εξάλλου πως δεν μετανιώνουν για τις επιλογές του τρόπου ζωής τους, εξοργίζοντας τους επικριτές τους – «Και αυτή η βλασφημία τελικά μάλλον βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος», συμπλήρωσε.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024