Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μυστική ζωή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Η μυστική ζωή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Ο γιος του συγγραφέα, Ροντρίγκο Γκαρσία, αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατό του και το ανέκδοτο μυθιστόρημα που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες

Για να εξασφαλίσει τα ταχυδρομικά τέλη ώστε να στείλει το χειρόγραφο του πλέον δημοφιλούς βιβλίου του στον εκδότη του, η σύζυγός του χρειάστηκε να βάλει ενέχυρο τον στεγνωτήρα των μαλλιών της.

Και κάποια στιγμή αγόρασε από εκείνη όλες τις επιστολές που της είχε γράψει πριν παντρευτούν για να είναι σίγουρος ότι δεν θα διαρρεύσουν σε αδιάκριτα βλέμματα.

Αυτές είναι μερικές από τις αθέατες στιγμές της ζωής του νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που αποκαλύπτει ο γιος του Ροντρίγκο Γκαρσία σε εκτενή συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Times».

Αν και δεν αποκάλυψε ποτέ για ποιον λόγο τον γρονθοκόπησε δημοσίως ο στενός του φίλος Μάριος Βάργκας Λιόσα, οι φήμες τον θέλουν να προσέγγισε ερωτικά τη σύζυγό του.

Γεγονός που θα μπορούσε και να ισχύει όχι μόνο επειδή οι θαυμάστριές του «λιποθυμούσαν» ακόμη κι αν εμφανιζόταν στο περίπτερο της γειτονιάς, αλλά κι επειδή η λατρεία του για τις γυναίκες, μαζί με το χιούμορ, δεν τον εγκατέλειψαν ούτε όταν «βυθίστηκε» στα σκοτεινά νερά της άνοιας.

Απόδειξη πως ένα απόγευμα στο νοσοκομείο, λίγο καιρό πριν πεθάνει, τέσσερις νοσηλεύτριες συζητούσαν στην άκρη του κρεβατιού του.

Οταν ξύπνησε και τις είδε, τους είπε: «Δεν μπορώ να σας π…ω όλες!».

Αυτές είναι μερικές από τις αθέατες στιγμές της ζωής του νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που αποκαλύπτει ο γιος του Ροντρίγκο Γκαρσία σε εκτενή συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Times».

Συνέντευξη που δεν δίνει ως επιτυχημένος σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (π.χ. «Εννέα ζωές» με τις Γκλεν Κλόουζ και Χόλι Χάντερ) επί τη ευκαιρία της κυκλοφορίας προ ολίγων εβδομάδων της πρώτης του ισπανόφωνης ταινίας στο Netflix υπό τον τίτλο «Familia».

Αλλά επειδή τον Απρίλιο συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον θάνατο του βραβευμένου με Νομπέλ (1982) κολομβιανού συγγραφέα.

Επέτειο με αφορμή την οποία θα κυκλοφορήσει το ανέκδοτο μυθιστόρημά του «Μέχρι τον Αύγουστο», το οποίο πραγματεύεται την ιστορίας μιας γυναίκας που επισκέπτεται κάθε χρόνο τον τάφο της μητέρας της βιώνοντας μια διαφορετική περιπέτεια.

Ο Ροντρίγκο, 64 ετών, λέει ότι αυτός και ο μικρότερος αδερφός του, Γκονζάλο, 60 ετών, είχαν αρχικά ενδοιασμούς σχετικά με τη δημοσίευση του μυθιστορήματος, καθώς ο πατέρας τους, παρά το γεγονός ότι έγραψε δέκα προσχέδια, δεν ένιωσε ποτέ ότι το είχε τελειώσει.

«Ξαναδιαβάσαμε το βιβλίο και θεωρήσαμε ότι άξιζε πολύ περισσότερο από ό,τι νόμιζε. Η θεωρία μου είναι ότι έχασε την ικανότητα να κρίνει το βιβλίο», υποστηρίζει και δικαιολογεί την απόφαση να κυκλοφορήσει το βιβλίο εφόσον ο πατέρας του τού είχε δηλώσει «όταν πεθάνω, κάνε ό,τι θέλεις».

Ο Μάρκες επίσης θεωρούσε ότι το έργο του που εκδόθηκε το 1967 και έχει πουλήσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια αντίτυπα, «Εκατό χρόνια μοναξιάς», δεν μπορούσε να μεταφερθεί στην οθόνη.

Τα δύο αδέρφια ωστόσο έδωσαν το πράσινο φως στο Netflix, με την προϋπόθεση ότι θα γυριστεί στα ισπανικά και στην Κολομβία.

Με αποτέλεσμα μέσα στη χρονιά να κυκλοφορήσει σε δύο κύκλους των οκτώ ωριαίων επεισοδίων η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος, με τον Ροντρίγκο ως σύμβουλο παραγωγής.

«Ολοι έχουν τρεις ζωές: τη δημόσια, την ιδιωτική και τη μυστική» είχε πει κάποτε ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στον γιο του, Ροντρίγκο Γκαρσία

Τρεις ζωές

Δέκα χρόνια λοιπόν μετά τον θάνατο του Γκάμπο, όπως τον αποκαλούσαν οι δικοί του άνθρωποι, υπάρχουν ακόμη καλά κρυμμένα μυστικά της ζωής του συγγραφέα που λατρεύτηκε ως ροκ σταρ;

«Ολοι», είπε κάποτε ο συγγραφέας στον γιο του, «έχουν τρεις ζωές: τη δημόσια, την ιδιωτική και τη μυστική».

Μερικά μυστικά που ο συγγραφέας πήρε στον τάφο του, εκτός από την εκτός γάμου κόρη του, για την οποία γνώριζαν οι γιοι του, αλλά ίσως όχι η σύζυγός του, είναι ο λόγος που ώθησε έναν από τους καλύτερους φίλους του, τον περουβιανό μυθιστοριογράφο Μάριο Βάργκας Λιόσα, να τον γρονθοκοπήσει δημοσίως στο πρόσωπο το 1976 ξεκινώντας μία από τις μεγαλύτερες φιλονικίες στην ιστορία της λογοτεχνίας.

«Εχω ακούσει διάφορες εκδοχές», λέει ο Ροντρίγκο.

«Σύμφωνα με μία, ο Μάριο είχε αφήσει τη γυναίκα του, Πατρίσια, για κάποια άλλη και οι γονείς μου είχαν πάρει το μέρος της συζύγου. Και αν αυτό περιελάμβανε και φλερτ του πατέρα μου προς την Πατρίσια, δεν το ξέρω. Ολα αυτά ήταν κουτσομπολιά».

Μια άλλη αξιοσημείωτη ιστορία αφορά το πώς ο Μάρκες πλήρωσε τη σύζυγό του 500 πέσος Κολομβίας, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, πολύ πριν γίνει διάσημος, για να του επιστρέψει όλα τα γράμματα που της είχε γράψει πριν παντρευτούν.

Τρεις στενοί φίλοι

Στενοί φίλοι του ήταν ο Λουίς Μπουνιουέλ, ο Κάρλος Φουέντες και ο Φιντέλ Κάστρο. Οι δύο πρώτοι – θυμάται ο Ροντρίγκο – δεν ήταν άνθρωποι που πήγαζε η ποίηση από μέσα τους, αλλά περισσότερο νοιάζονταν αν θα είναι ζεστή η σούπα.

Ο ηγέτης της Κούβας, δε, φιλοξενούνταν κάποιες φορές στο σπίτι του συγγραφέα.

«Η ασφάλειά του τηλεφωνούσε για να ρωτήσει τον μπαμπά μου αν θα βρισκόταν στο σπίτι. Εκείνος απαντούσε θετικά και του έλεγαν: «Μπορεί να έχετε έναν επισκέπτη». Το «μπορεί» μπορεί να ήταν στις 22.30 ή στη 1.30 τα ξημερώματα».

Οταν είχε αρχίσει να χάνει το μυαλό του, το αντιλαμβανόταν με αγωνία.

Μια φορά τον βρήκαν στον κήπο να κλαίει.

«Δεν καταλαβαίνετε ότι το κεφάλι μου είναι τώρα σκατά;», τους είπε καθώς ξαναδιάβαζε τα παλιά του βιβλία χωρίς να ξέρει ποιος ήταν ο συγγραφέας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024