Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο μυαλό των Μπέζος, Ντίμον και Ζάκερμπεργκ – Γιατί πούλησαν μετοχές αξίας 9 δισ.

Στο μυαλό των Μπέζος, Ντίμον και Ζάκερμπεργκ – Γιατί πούλησαν μετοχές αξίας 9 δισ.

Ξεφορτώνονται μετοχές των εταιρειών τους – Διαφωνεί ο Μπάφετ

To τελευταίο διάστημα οι δισεκατομμυριούχοι Τζεφ Μπέζος της Amazon, Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan και Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta έχουν πουλήσει μεγάλα κομμάτια μετοχών στις δικές τους εταιρείες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με το Business Insider, o Μπέζος ηγείται της τάσης έχοντας πουλήσει 50 εκατ. μετοχές της Amazon σε μόλις εννέα ημέρες συναλλαγών αυτόν τον μήνα, κερδίζοντας περίπου 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ζάκερμπεργκ διέθεσε σχεδόν 1,8 εκατομμύρια μετοχές της αυτοκρατορίας του στα social media για περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο δίμηνο του 2023. Και ο Ντίμον της JPMorgan εντάχθηκε στο κλαμπ αυτόν τον μήνα, ξεφορτώνοντας περίπου 822.000 μετοχές της τράπεζας που ηγείται για περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πωλήσεις είναι εντυπωσιακές για πολλούς λόγους. Οι πωλήσεις του Ντίμον, αντιπροσωπεύουν τις πρώτες πωλήσεις μετοχών της JPMorgan στα 18 χρόνια που είναι CEO.

Ο Ζάκερμπεργκ δεν είχε πουλήσει μετοχές της Meta για σχεδόν δύο χρόνια πριν από τις τελευταίες συναλλαγές του. Από την πλευρά του Μπέζος πουλούσε μετοχές αξίας μικρότερης των 3 δισ. δολ. ετησίως πριν από το 2019, ποσό που ανέβασε σε πάνω από 3 δισ. σε τέσσερις ημέρες στις αρχές του 2020, και τώρα σχεδόν τριπλασιάζεται σε εννέα ημέρες.

Πωλήσεις βάσει σχεδίου…

Όλες οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν βάσει σχεδίων διαπραγμάτευσης που ανακοινώθηκαν μήνες νωρίτερα, στα οποία βασίζονται τα στελέχη ώστε να μπορούν να πουλήσουν μετοχές χωρίς οι επενδυτές να πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει ότι έχουν εσωτερική πληροφόρηση για κάποια άσχημα νέα ή ότι η μετοχή έχει φτάσει σε μη βιώσιμα υψηλά.

Ωστόσο, είναι σίγουρα πιθανό ότι η τριάδα των δισεκατομμυριούχων αποφάσισαν να αυξήσουν τις πωλήσεις επειδή οι μετοχές τους είχαν αυξηθεί σε αξία και η εξαργύρωση έχει νόημα.

Η μετοχή της Meta αυξήθηκε κατά 186% τον περασμένο χρόνο, η JPMorgan έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 30% και η Amazon έχει εκτιναχθεί κοντά στο 90%. Και οι τρεις εταιρείες διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ.

To ρίσκο

Το Business Insider τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να θέλουν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, ώστε να μην συγκεντρώνουν σε μία μετοχή τον πλούτο τους ή μπορεί να ανανεώνουν τις συμμετοχές τους ως μέρος του σχεδιασμού συνταξιοδότησης ή κληρονομιάς.

Ωστόσο, τα στελέχη έχουν πλήρη επίγνωση του μηνύματος που στέλνουν στις αγορές όταν πωλούν μεγάλα κομμάτια των μετοχών της εταιρείας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γουόρεν Μπάφετ δεν πούλησε ποτέ μερίδιο της Berkshire Hathaway.

Είπε ότι το να διατηρεί πάνω από το 99% της περιουσίας του στη μετοχή της Berkshire σημαίνει ότι τα συμφέροντά του είναι ευθυγραμμισμένα με εκείνα των μετόχων του και ότι αυτό το ποσοστό του ρίσκου σηματοδοτεί τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη και τη δέσμευσή του στην εταιρεία του.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι πωλήσεις των Bezos, Zuckerberg και Dimon αντιπροσωπεύουν μόνο μικρά κλάσματα των μεριδίων τους, επομένως εξακολουθούν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των αντίστοιχων εταιρειών τους. Αλλά κυρίως δεν αγόρασαν μετοχές, κάτι που θα έδειχνε ότι πιστεύουν ότι τα καλύτερα έρχονται και θέλουν περισσότερη έκθεση στις εταιρείες τους στα προσωπικά τους χαρτοφυλάκια.

Αντίθετα, πουλούσαν κάτι που κινδυνεύει να στείλει το μήνυμα ότι οι μετοχές τους είναι πλήρως αποτιμημένες — και ήρθε η ώρα να βγάλουν χρήματα από το τραπέζι.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024