Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό - Στο επίκεντρο η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό – Στο επίκεντρο η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

«Η φρεγάτα μας, η ΥΔΡΑ, θα φύγει από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και θα πάει στην Ερυθρά Θάλασσα», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» για την επιχείρηση “ASPIDES” και “PROSPERITY GUARDIAN” στην Ερυθρά Θάλασσα, αναμένεται να επικυρώσει σήμερα το ΚΥΣΕΑ, που συνεδριάζει στις 10 το πρωί, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση της Ελλάδας για ενεργό συμμετοχή στον συνασπισμό προστασίας των εμπορικών πλοίων που διέρχονται την Ερυθρά Θάλασσα, με τους αντάρτες Χούθι να έχουν διαταράξει τις ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο και κυρίως τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου μέχρι στιγμής να έχουν πληρώσει υψηλό οικονομικό τίμημα από τις επιπτώσεις.

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», έχει δυνατότητες αντιαεροπορικού πολέμου, αποστολών εναντίον σκαφών επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου

Η κυβέρνηση, στα μέσα του προηγούμενου μήνα, δια του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έκανε γνωστή την πρόθεση να σταλεί η φρεγάτα, συμμετέχοντας στην πολυεθνική δύναμη που αναπτύσσεται στην περιοχή για την προστασία των πλοίων του εμπορικού ναυτικού από τις επιθέσεις των ανταρτών.

Δένδιας: Πάει για να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα πρώτα

Η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού αναμένεται να βάλει πλώρη προς το Σουέζ ώστε να περάσει στην Ερυθρά Θάλασσα και να ενωθεί με τις υπόλοιπες δυνάμεις στην περιοχή.

Το Σάββατο, από το Ρέθυμνο, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωνε: «Υπάρχει μια κατάσταση στην οποία απαιτείται να έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και σε λίγες μέρες η φρεγάτα μας, η ΥΔΡΑ, θα φύγει από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και θα πάει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ΥΔΡΑ δεν θα πάει εκεί γιατί μας το ζήτησε κάποιος ξένος. Άλλωστε εγώ ήμουν στο Συμβούλιο Υπουργών Εθνικής Άμυνας της ΕΕ που πρότεινα και πέτυχα να έχουμε το γενικό Στρατηγείο και τη γενική διεύθυνση αυτής της επιχείρησης που έχει ελληνικό όνομα, ΑΣΠΙΔΕΣ, στη Λάρισα. Θα πάει για να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα πρώτα».

Σύστημα αντι- drone

Όπως έχει γράψει το in, η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», μία από τις τέσσερις φρεγάτες τύπου MEKO 200HN όπως και οι άλλες του ίδιου τύπου, έχουν δυνατότητες αντιαεροπορικού πολέμου, αποστολών εναντίον σκαφών επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου καθώς διαθέτουν πυροβόλο Mk.45,  αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile), πυραύλους RGM-84 Harpoon, τορπιλοσωλήνες Mk.32 για προσβολή υποβρυχίων με τορπίλες τύπου Mk.46, δύο συστήματα Phalanx CIWS (Οπλικό Σύστημα Εγγύς Προστασίας), ενώ μπορούν να φέρουν και ελικόπτερο Aegean Hawk.

Πλοία τα οποία όταν αγοράστηκαν τη δεκαετία του ’90 χαρακτηρίζονταν ως τα καλύτερα εξοπλισμένα στην περιοχή τόσο στα συστήματα που έφεραν όσο και στα όπλα. Ωστόσο μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας τα συστήματα και τα όπλα τους θεωρούνται αρκετά ξεπερασμένα, δεδομένου ότι δεν έχουν εκσυγχρονιστεί για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών.

Το πλήρωμα στις ΜΕΚΟ φτάνει έως και τα 204 άτομα, μεταξύ των οποίων σε τέτοιες αποστολές και ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών. Στην «ΥΔΡΑ» έγινε προσαρμογή και συστήματος αντι- drone.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024