Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
SLIM: Το ιαπωνικό σκάφος άντεξε την παγωνιά της σεληνιακής νύχτας

SLIM: Το ιαπωνικό σκάφος άντεξε την παγωνιά της σεληνιακής νύχτας

Τις 14 ημέρες που διαρκεί η σεληνιακή νύχτα τα ηλιακά πάνελ δεν λειτουργούν και η θερμοκρασία πέφτει από τους 100 στους -130 βαθμούς Κελσίου.

Παρόλο που δεν ήταν σχεδιασμένο να αντέξει το σκοτάδι και το κρύο μιας σεληνιακής νύχτας που διαρκεί δύο γήινες εβδομάδες, η ιαπωνική σεληνάκατος SLIM ξύπνησε και επικοινώνησε ξανά με τη Γη.

«Χθες το βράδυ εστάλη μια εντολή στο SLIM και ελήφθη απάντηση» ανακοίνωσε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA.

Χάρη στην προσσελήνωση του ρομποτικού σκάφους τον περασμένο μήνα, η Ιαπωνία έγινε μόλις η πέμπτη χώρα που πατά το φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία.

Το SLIM δοκίμασε μια νέα ιαπωνική τεχνολογία που επιτρέπει προσεδάφιση με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων, μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με άλλες αποστολές όπου η απόκλιση φτάνει συνήθως τα αρκετά χιλιόμετρα.

Η σεληνάκατος αντιμετώπισε ωστόσο προβλήματα καθώς προσεδαφίστηκε γερμένη κατά 90 μοίρες, με τη «μύτη» της να αγγίζει το έδαφος. Ως αποτέλεσμα, οι ηλιακοί συλλέκτες δεν ήταν στραμμένοι στο φως και JAXA έθεσε το σκάφος σε κατάσταση αναμονής για να εξοικονομήσει ενέργεια.

Οι πρώτες εικόνες επιβεβαίωσαν ότι η σεληνάκατος δεν έχει τον σωστό προσανατολισμό (JAXA)

Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, ο Ήλιος είχε μετακινηθεί αρκετά στον ουρανό ώστε να φωτίσει τους συλλέκτες, οπότε η επικοινωνία με τη Γη αποκαταστάθηκε.

Παρόλα αυτά, η JAXA είχε προειδοποιήσει πως το SLIM πιθανότατα θα σταματούσε οριστικά να λειτουργεί στη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας, οπότε τα ηλιακά πάνελ δεν λειτουργούν και η θερμοκρασία πέφτει από τους 100 στους -130 βαθμούς Κελσίου.

Η σεληνάκατος αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο.

Το SLIM προσεδαφίστηκε εντός 55 μέτρων από το προεπιλεγμένο σημείο λίγο νότια του ισημερινού της Σελήνης.

Την περασμένη Πέμπτη ακολούθησε η προσσελήνωση του Odysseus, μιας σεληνακάτου της εταιρείας Intuitive Machines που μεταφέρει επιστημονικό εξοπλισμό για το πρόγραμμα Artemis της NASA.

Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η τεχνολογία ακριβούς προσσελήνωσης θα διευκολύνει την εξερεύνηση του ανώμαλου εδάφους στον νότιο πόλο, όπου έχουν ανακαλυφθεί κρατήρες των οποίων ο πυθμένας παραμένει βυθισμένος σε αιώνιο σκοτάδι.

Μέσα τους πιστεύεται ότι κρύβονται μεγάλες ποσότητες πάγου, οι οποίες εκτός από νερό για τις μελλοντικές αποικίες μπορεί να διασπαστεί με ηλεκτρόλυση και να δώσει οξυγόνο και υδρογόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024