Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κωνσταντινούπολη: Τεράστια συγκέντρωση για να μπει τέλος στην απομόνωση του Οτσαλάν

Κωνσταντινούπολη: Τεράστια συγκέντρωση για να μπει τέλος στην απομόνωση του Οτσαλάν

Στο συλλαλητήριο «Ελευθερία και Δημοκρατία» που διοργάνωσε το φιλοκουρδικό κόμμα DEM ζητήθηκε ο τερματισμός της απόλυτης απομόνωσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και των υπολοίπων στο νησί Ιμραλί.

Χιλιάδες πολίτες έδωσαν δυναμικό παρών την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη στο συλλαλητήριο «Ελευθερία και Δημοκρατία» που διοργάνωσε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (DEM) για να τερματιστεί η απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν αλλά και να κλείσουν οι φυλακές στο νησί Ιμραλί.

Στόχος του συλλαλητηρίου είναι να ζητηθεί ο τερματισμός της συνεχιζόμενης απόλυτης απομόνωσης όσων βρίσκονται στις φυλακές του νησιού Ιμραλί και να υποστηριχθεί η «Μεγάλη Πορεία Ελευθερίας» που ξεκίνησε για την ελευθερία του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται σε απομόνωση στο Ιμραλί εδώ και 25 χρόνια και για την τύχη του οποίου κανείς δεν έχει νέα εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

«Ζήτω η αντίσταση των φυλακών»

Όπως αναφέρει το κουδικό μέσο, medyanews.net, η συμπρόεδρος του DEM, Τουλάι Χατιμογούλαρι, απηύθυνε χαιρετισμό στο πλήθος, τονίζοντας τις εκτεταμένες επιπτώσεις των συνθηκών απομόνωσης σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των νέων, των εργαζομένων και της ευρύτερης κοινότητας.

Να κλείσει η φυλακή Ιμραλί

Ακόμα ζήτησε το κλείσιμο της φυλακής Ιμραλί και τον τερματισμό του συστήματος απομόνωσης και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου, της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως βάση για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων.

Επισημαίνοντας το μακροχρόνιο κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία, η Χατιμογούλαρι ζήτησε ειρηνικές και δημοκρατικές λύσεις, επικρίνοντας ως αποτυχημένες τις προηγούμενες προσεγγίσεις, όπως η απαγόρευση της γλώσσας και ο διορισμός επιτρόπων.

Τάχθηκε υπέρ της επίλυσης του κουρδικού ζητήματος ως βήμα προς την ειρήνη και την ενότητα στην περιοχή, προτείνοντας ότι η λύση του κουρδικού ζητήματος θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την ειρήνη στις γειτονικές χώρες.

Οι συμμετέχοντες, πολλοί από τους οποίους ήταν ντυμένοι με παραδοσιακά ρούχα, γέμισαν με ενθουσιασμό την πλατεία στην περιοχή Εσενγιούρτ, κρατώντας σημαίες του Κουρδιστάν στο κίτρινο, κόκκινο και πράσινο χρώμα και φωνάζοντας συνθήματα στα κουρδικά  όπως «Jin, jiyan, azadî» (Γυναίκα, ζωή, ελευθερία) και «Bijî berxwedana zindanan» (Ζήτω η αντίσταση των φυλακών).

Ο Κεσκίν Μπαϊντίρ, συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP), τόνισε την κοινή προσπάθεια από όλα τα μέρη του Κουρδιστάν να συγκεντρωθούν στην Κωνσταντινούπολη για την ελευθερία και υπογράμμισε τον αγώνα για την κουρδική ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

Πρόσωπο-κλειδί για τη λύση του κουρδικού ζητήματος ο Οτσαλάν

Αναφέρθηκε επίσης στις συνεχιζόμενες απεργίες πείνας στις φυλακές. Ο Μπαϊντίρ ζήτησε σθεναρά να τερματιστεί η απομόνωση του Αμπνουλάχ Οτσαλάν, τον οποίο υπέδειξε ως το πρόσωπο-κλειδί για τη λύση του κουρδικού ζητήματος.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν πολιτικοί και εκπρόσωποι δημοκρατικών μαζικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη «Μεγάλη Πορεία Ελευθερίας», η οποία ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου στις περιοχές της Τουρκίας με κουρδική πλειοψηφία. Χαιρέτησαν το πλήθος μαζί με Κούρδισσες μητέρες, οι οποίες πραγματοποιούσαν αγρυπνία για τη δικαιοσύνη με παρόμοια αιτήματα, και ενίσχυσαν τις εκκλήσεις για την ελευθερία του Οτσαλάν και τη λύση του κουρδικού ζητήματος με συνθήματα που αντηχούσαν σε όλη την πλατεία.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024