Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Το φιλοκουρδικό κόμμα παρουσίασε την υποψήφιά του για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης

Τουρκία: Το φιλοκουρδικό κόμμα παρουσίασε την υποψήφιά του για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία κινδυνεύει πλέον να χάσει την Κωνσταντινούπολη - Το 2019 το φιλοκουρδικό κόμμα είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος

Το φιλοκουρδικό κόμμα DEM παρουσίασε την Παρασκευή την δική του υποψήφια για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, με ορατό τον κίνδυνο για την αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία να χάσει, στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο τέλος Μαρτίου, τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, που είχε κερδίσει το 2019 και με την στήριξη των Κούρδων.

Το DEM, που είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στην Τουρκία, είχε υποστηρίξει τότε τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου, απέναντι στο ισλαμoσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου είχε κερδίσει την πόλη το 2019, χάρη στην υποστήριξη του Καλού Κόμματος (Iyi — δεξιά) και την έμμεση στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος, που είχε αποφασίσει να μην «κατεβάσει» υποψήφιο, ώστε να μην διαιρεθούν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης σε αυτή την πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ζει μια σημαντική κουρδική κοινότητα τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων.

Πολλοί Κούρδοι εκλογείς δεν έχουν συγχωρέσει το CHP, που στράφηκε εναντίον τους ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Μάιο

Η Μεράλ Ντανίς Μπεστάς, βουλευτής Ερζερούμ, θα είναι υποψήφια του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Κόμματος Ισότητας των λαών και της δημοκρατίας (DEM), Αϊσεγκιούλ Ντογάν.

Ηλικίας 56 ετών, η Μπεστάς εργάστηκε για χρόνια ως δικηγόρος, ειδική στα ανθρώπινα δικαιώματα, προτού εκλεγεί τέσσερις φορές βουλευτής με το φιλοκουρδικό κόμμα από το 2015.

Σύμφωνα με το σύστημα συμπροεδρίας, το οποίο έχουν εμπνευστεί από τους Γερμανούς Πράσινους, που ισχύει για όλους τους εκλεγμένους του φιλοκουρδικού κόμματος, ο Μουράτ Τσέπνι, πρώην βουλευτής, θα είναι συνυποψήφιός της.

«Είμαστε ένα αρκετά ισχυρό και έμπειρο πολιτικό κίνημα, ώστε να μην περιοριζόμαστε από άλλους σχηματισμούς», δήλωσε η Ντογάν αιτιολογώντας την απόφαση του κόμματος.

Η Μπασάκ Ντεμιρτάς, σύζυγος του πολύ δημοφιλούς συμπροέδρου του DEM, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι φυλακισμένος από το 2016 και έχει αποσυρθεί επίσημα από την πολιτική, είχε αναφερθεί ως πιθανή υποψήφια στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο, η ίδια ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα έθετε υποψηφιότητα έπειτα από διαβούλευση με το κόμμα της.

Φοβούνται ότι θα χάσει ο Ιμάμογλου

Οι αντιτιθέμενοι σε μια υποψηφιότητα του DEM στην Κωνσταντινούπολη κατηγορούν το φιλοκουρδικό κόμμα ότι διευκολύνει μια ενδεχόμενη νίκη του AKP, στερώντας από τον απερχόμενο δήμαρχο του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, την υποστήριξη των Κούρδων εκλογέων.

Πολλοί Κούρδοι εκλογείς, όμως, δεν έχουν συγχωρέσει τη στάση του CHP, που στράφηκε εναντίον τους ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Μάιο.

Ο Ερντογάν επιφόρτισε τον Ιανουάριο τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, να ξανακερδίσει την Κωνσταντινούπολη, την πιο πλούσια πόλη της χώρας, όπου γεννήθηκε και της οποίας ήταν δήμαρχος τη δεκαετία του 1990, ώστε να εκδικηθεί για την πιο ταπεινωτική εκλογική ήττα του AKP σε 20 χρόνια κυριαρχίας.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024