Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρουσάκης για κακοκαιρία: «Γραμμή λαίλαπας θα σαρώσει τη χώρα σε λίγες ώρες»

Μαρουσάκης για κακοκαιρία: «Γραμμή λαίλαπας θα σαρώσει τη χώρα σε λίγες ώρες»

Για ραγδαία επιδείνωση του καιρού, με έντονα φαινόμενα, προειδοποιεί ο μετεωρολόγος - Πού θα και πότε θα εκδηλωθούν

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25/2) μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης (27/2).

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την ΕΜΥ, τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους εντάσεως έως 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Μαρουσάκης: «Γραμμή λαίλαπας θα σαρώσει τη χώρα σε λίγες ώρες»

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει ότι ο καιρός στη χώρα μας αναμένεται να παρουσιάσει επιδείνωση μέσα στην Κυριακή και από τα δυτικά προς τα ανατολικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες, αλλά και τους τοπικά πολύ ισχυρούς έως και θυελλώδεις νοτιάδες.

Η πρόγνωσή του

Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας μέσα στην Κυριακή και από τα δυτικά προς τα ανατολικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες, αλλά και τους τοπικά πολύ ισχυρούς έως και θυελλώδεις νοτιάδες.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μετατόπιση μίας ύφεσης (βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας) από την περιοχή της Ιταλίας ανατολικότερα δημιουργώντας κατά μήκος του ψυχρού μετώπου μια ζώνη καταιγίδων μεγάλου μήκους και μικρού πλάτους η οποία και θα σαρώσει μεγάλο τμήμα της χώρας μας και με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα.

Στον παρακάτω χάρτη από το μετεωρολογικό μας μοντέλο αποτυπώνεται αυτή η γραμμή λαίλαπας με ένα στιγμιότυπο που έχει ληφθεί από τη χρονοσειρά των προγνωστικών δεδομένων που λάβαμε και που αφορά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας με τη ζώνη των καταιγίδων (γραμμή λαίλαπας) να έχει καλοσχηματιστεί καθώς το ψυχρό μέτωπο της ύφεσης (μπλε καμπύλη με τα τοξάκια) απομακρύνεται από την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και εισέρχεται στη θάλασσα του Αιγαίου με ένα εκτιμώμενο μήκος της ζώνης αυτής καταιγίδων πιθανόν να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα. Αυτή θα είναι και η χρονική στιγμή (πρωινές ώρες Δευτέρας) όπου εκτιμούμε ότι θα επηρεαστεί και ο νομός Αττικής με ένα σύντομο μεν, με μεγάλη ένταση δε, πέρασμα καταιγίδων.

Στον ίδιο χάρτη σημειώνουμε με το γράμμα «Χ» το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού το οποίο υπολογίζεται προς το νότιο Ιόνιο και το οποίο θα συνοδευτεί από έντονη αστάθεια που σημαίνει ότι μετά και το πέρασμα της γραμμής λαίλαπας θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος βροχών – καταιγίδων που θα αφορά τα νότια γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας από όπου και αναμένεται να περάσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού του οποίου το ταξίδι πάνω από τη χώρα μας υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το πρωί της Τρίτης, οπότε και θα μιλάμε για γενικευμένη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024