Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς εντοπίστηκαν οι φοιτητές που κατασκεύαζαν όπλα με τρισδιάστατο εκτυπωτή

Πώς εντοπίστηκαν οι φοιτητές που κατασκεύαζαν όπλα με τρισδιάστατο εκτυπωτή

Σκόπευαν να πουλούν τα όπλα από 3.000 έως 8.000 ευρώ - Διακινούσαν κάνναβη για να χρηματοδοτούν την κατασκευή των όπλων

Μια έρευνα που ξεκίνησε πριν 11 μήνες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) οδήγησε τελικά στη σύλληψη τεσσάρων φοιτητών που κατασκεύαζαν όπλα με τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον περασμένο Μάρτιο έφτασε στην ΕΥΠ η πληροφορία ότι ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και αναζητούσε πληροφορίες για το πώς θα μπορούσε να κατασκευάσει όπλο με τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Η παρακολούθηση

Η έρευνα ξεκίνησε προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο φοιτητής και διαπιστωθεί αν η πληροφορία ευσταθεί και ποιες τελικά είναι οι προθέσεις.

Ο φοιτητής ταυτοποιήθηκε και τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση.

Ο συναγερμός χτύπησε στις αρμόδιες υπηρεσίες, όταν τον περασμένο Οκτώβριο διαπιστώθηκε ότι ο 19χρονος κατάφερε να έρθει σε επαφή μέσω διαδικτύου με ένα άτομο εκτός Ευρώπης το οποίο είχε κατηγορηθεί στη χώρα του για διακίνηση πληροφοριακού υλικού και εγχειριδίων για την κατασκευή Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών και πυροβόλων όπλων.

Η παραγγελία του εκτυπωτή

Η επόμενη κίνηση που ανησύχησε τους αξιωματικούς που ερευνούσαν την υπόθεση ήταν όταν ο 19χρονος στα τέλη του ίδιου μήνα παρήγγειλε από την Γερμανία ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή καθώς και το ειδικό πλαστικό που χρησιμοποιείται για κατασκευές μέσω τέτοιων εκτυπωτών.

Το τηλέφωνο του 19χρονου παγιδεύτηκε και από τις συνομιλίες που είχε με άλλα τρία άτομα διαπιστώθηκε ότι όλοι μαζί σχεδίαζαν να κατασκευάσουν πιστόλια τύπου Glock καθώς και τύπου Ούζι.

Μάλιστα σκόπευαν να πουλούν τα πρώτα 3.500 ευρώ και τα ημιαυτόματα 8.000 ευρώ.

Τα έκρυβαν σε κουκλάκια

Παράλληλα από τις συνομιλίες προέκυψε ότι κάθε κομμάτι όπλου που κατασκεύαζαν μέσω του εκτυπωτή το έκρυβαν σε τάπερ και σε μέσα σε λούτρινα κουκλάκια.

Το τελευταίο βήμα που έκαναν και τελικά οδήγησε και στις συλλήψεις του ήταν όταν παρήγγειλαν από τις ΗΠΑ κάποια εξαρτήματα που δεν μπορούν να κατασκευαστούν με τρισδιάστατο εκτυπωτή αλλά είναι απαραίτητα προκειμένου τα όπλα να είναι λειτουργικά.

Η ΕΥΠ ενημέρωσε την υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε επιχείρηση σε Σάμο και Κοζάνη με τη σύλληψη τεσσάρων νεαρών ηλικίας 19 και 20 ετών.

Νέα μορφή οπλισμού

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι στη Σάμο έκαναν και διακίνηση κάνναβης προκειμένου, όπως έλεγαν να χρηματοδοτήσουν την επιχείρησή τους για την κατασκευή των όπλων.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια δύο φοιτητών εντοπίστηκε μεταξύ άλλων μια τρισδιάστατη εκτυπωμένη ημιαυτόματη καραμπίνα, «η οποία αποτελεί νέα μορφή οπλισμού», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης είχαν προμηθευτεί δύο πιστόλια κρότου λάμψης με σκοπό την μετατροπή τους σε ενεργά πυροβόλα όπλα και την πώλησή τους σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024