Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Google: Ακολουθεί το παράδειγμα της Meta και προσφέρει «ανοιχτά» μοντέλα ΑΙ

Google: Ακολουθεί το παράδειγμα της Meta και προσφέρει «ανοιχτά» μοντέλα ΑΙ

Οι ιδιώτες και οι επιχειρηματίες δεν θα χρεώνονται για την ανάπτυξη προϊόντων που βασίζονται στα νέα μοντέλα Gemma.

Νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία οι προγραμματιστές θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν και τροποποιούν όπως νομίζουν, παρουσίασε την Τετάρτη η Google, έπειτα από αντίστοιχες κινήσεις της Meta Platforms και άλλων εταιρειών ΑΙ.

Η Google ανακοίνωσε ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις δεν θα χρεώνονται για την ανάπτυξη προϊόντων που βασίζονται στα νέα  μοντέλα Gemma.

H εταιρεία σκοπεύει να δημοσιοποιήσει βασικά τεχνικά δεδομένα, όπως τα αποκαλούμενα «βάρη» που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των μοντέλων.

Η κίνηση αυτή, σχολιάζει το Reuters, θα μπορούσε να προσελκύσει εταιρείες λογισμικού και να ενθαρρύνει τη χρήση του τμήματος cloud της Google, το οποίο πρόσφατα έγινε κερδοφόρο.

Τα μοντέλα έχουν «βελτιστοποιηθει» για το Google Cloud. Όσοι συνδεθούν στην υπηρεσία για πρώτη φορά προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το Gemma θα λάβουν δωρεάν πίστωση 300 δολαρίων.

Η Google πάντως δεν προσφέρει τα μοντέλα ως «ανοιχτό κώδικα», κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να θέτει όρους χρήσης και να διατηρεί την ιδιοκτησία τους.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι τα ανοιχτά μοντέλα ΑΙ μπορεί να γίνουν αντικείμενο κατάχρησης αν πέσουν σε λάθος χέρια, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η προσέγγιση αυτή διευρύνει τον αριθμό των επιχειρήσεων που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και ωφελούνται από αυτή.

Το Gemma μπορεί να είναι δωρεάν διαθέσιμο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα ισχυρότερα, κλειστά μοντέλα Gemini της Google.

Τα μοντέλα Gemma περιορίζονται στις 2 με 7 δισεκατομμύρια παραμέτρους –ο αριθμός των διαφορετικών τιμών που επεξεργάζεται ο αλγόριθμος για να παράγει απαντήσεις- ενώ το μέγεθος των μοντέλων Gemini δεν είναι γνωστό.

Τα μοντέλα Llama 2 της Meta κυμαίνονται από 7 μέχρι 80 δισεκατομμύρια παραμέτρους, ενώ το GPT-3 που παρουσίασε το 2020 η OpenAΙ έφτανε τα 175 δισεκατομμύρια.

Ο κατασκευαστής ημιαγωγών Nvidia ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συνεργάζεται με τη Google ώστε τα μοντέλα Gemma να είναι συμβατά με τους επεξεργαστές της.

Ανέφερε επίσης ότι θα προσφέρει λογισμικό chatbot που θα τρέχουν σε υπολογιστές Windows και θα τρέχουν τα μοντέλα Gemma.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 20:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 2ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024