Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα 313 τρισ. δολ. εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος - Νέο ιστορικό ρεκόρ

Στα 313 τρισ. δολ. εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος – Νέο ιστορικό ρεκόρ

Η μισή αύξηση προήλθε από ώριμες αγορές, κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία

Στο νέο ιστορικό υψηλό των 313 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασε το 2023 το παγκόσμιο χρέος, με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να καταγράφουν νέο ρεκόρ σε ό,τι αφορά την αναλογία του χρέους ως προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ στο τέλος του 2023 διαμορφώθηκε σε περίπου 105 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 5 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερο από πέρυσι.

Σύμφωνα με μελέτη του Institute of International Finance (IIF) το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 15 τρισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Το ποσό αυτό ήταν περίπου 210 τρισεκατομμύρια δολάρια σχεδόν πριν από μια δεκαετία.

«Περίπου το 55% αυτής της αύξησης προήλθε από ώριμες αγορές, κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία», ανέφερε το IIF στο Global Debt Monitor, προσθέτοντας ότι ο λόγος παγκόσμιου χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχεδόν 330% το 2023.

Ενώ η μείωση αυτού του δείκτη ήταν «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» στις ανεπτυγμένες χώρες, ορισμένες αναδυόμενες αγορές είδαν νέα υψηλά στην ανάγνωση που δείχνει την ικανότητα μιας χώρας να αποπληρώσει χρέη. Η Ινδία, η Αργεντινή, η Κίνα, η Ρωσία, η Μαλαισία και η Νότια Αφρική κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σηματοδοτώντας πιθανές αυξανόμενες προκλήσεις στην αποπληρωμή του χρέους.

Ο ρόλος της Fed

«Με τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed στον ορίζοντα, η αβεβαιότητα γύρω από την τροχιά των αμερικανικών επιτοκίων και του δολαρίου ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την αστάθεια της αγοράς και να προκαλέσει αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης για χώρες με σχετικά υψηλή εξάρτηση από εξωτερικό δανεισμό», ανέφερε η έκθεση.

Το IIF πρόσθεσε ότι η παγκόσμια οικονομία αποδεικνύεται «ανθεκτική» στην αστάθεια του κόστους δανεισμού, οδηγώντας σε ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος.

Η όρεξη για δανεισμό αυξάνεται ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές το 2024, καθώς ο όγκος των διεθνών εκδόσεων κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί.

Η αρχή της χρονιάς – γενικά μια πολυάσχολη εποχή για πωλήσεις χρέους όλων των ειδών – είδε τη Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και μια σειρά από άλλες εκδόσεις ομολογιών, οι οποίες σημείωσαν ρεκόρ όλων των εποχών τον Ιανουάριο στα 47 δισ. δολάρια.

«Αν διατηρηθεί, αυτό το αισιόδοξο κλίμα θα πρέπει επίσης να αναστρέψει τη συνεχιζόμενη απομόχλευση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες σε ώριμες αγορές, οι οποίες είναι τώρα λιγότερο χρεωμένες από ό,τι στην περίοδο πριν από την πανδημία».

Το IIF, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Επίσης, η γεωπολιτική είχε αναδειχθεί γρήγορα ως «διαρθρωτικός κίνδυνος αγοράς», είπε το IIF, με τον βαθύτερο κατακερματισμό να εγείρει ανησυχίες για τη δημοσιονομική πειθαρχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Τα δημοσιονομικά ελλείμματα εξακολουθούν να ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα και η επιτάχυνση των περιφερειακών συγκρούσεων θα μπορούσε να προκαλέσει μια απότομη αύξηση των αμυντικών δαπανών».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024