Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι αγρότες στην Αθήνα: «Φούλαραν» τα ντεπόζιτα και πατάνε γκάζι για το μεγάλο συλλαλητήριο

Οι αγρότες στην Αθήνα: «Φούλαραν» τα ντεπόζιτα και πατάνε γκάζι για το μεγάλο συλλαλητήριο

Πανστρατιά στον αγροτικό κόσμο με το αυτί του πρωθυπουργού να μην ιδρώνει διαμηνύοντας ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν.

Το σύνθημα δόθηκε: «Αθήνα ερχόμαστε». Η «απόβαση» στην πρωτεύουσα για το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο προετοιμάζεται εδώ και μέρες με τον αγροτικό κόσμο να βρίσκεται στις επάλξεις απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα μέτρα – ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Εκατοντάδες τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα, φορτηγά και αγροτικά Ι.Χ. έχουν φουλάρει τα ντεπόζιτά τους και συντονισμένα ξεκίνησαν την κάθοδο προς την Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς επιβιβάζονται σε πούλμαν για να δώσουν βροντερό «παρών» με εργατικά συνδικάτα και μαζικούς φορείς να τους υποδέχονται για να ενώσουν τις φωνές τους.

Συντεταγμένη η κάθοδος στην Αθήνα

Όπως περιγράφουν στο in αγρότες από πέντε διαφορετικά μπλόκα της χώρας, οι αγρότες θα μετακινηθούν με λεωφορεία, βαν, αυτοκίνητα μέχρι και… πλοία από τα νησιά της χώρας για να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση.

Λεφτά δεν υπάρχουν λέει ο πρωθυπουργός

Στο Μαξίμου αγωνιούν με τις έρευνες κοινής γνώμης να δείχνουν πως οι πολίτες είναι με το μέρος των αγροτών αλλά τον πρωθυπουργό να μην ακούει και να δηλώνει (STAR) πως «έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια (…)» αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων και να ζητά από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν στο κέντρο των Αθηνών «να είναι απολύτως σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή».

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων και ποντάρει στο γεγονός ότι «αρχίζει η περίοδος της σποράς»

Αφού ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω» εκτιμώντας πως το παναγροτικό συλλαλητήριο «θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα κλιμάκωσης και μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους». Εξάλλου, είπε «αρχίζει και η περίοδος της σποράς».

Συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR

Τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η Τροχαία – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τα μέτρα για την «ασφαλή» κάθοδο των αγροτών. «Θα εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων» γνωστοποίησαν οι υπεύθυνοι τονίζοντας πως «είναι δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς όμως να διαταράσσεται η λειτουργία της πόλης».

Τα τρακτέρ θα προσέλθουν στην Αθήνα συνοδεία αστυνομικών με την ΕΛ.ΑΣ. να λαμβάνει δράση συνοδεύοντας τα γεωργικά μηχανήματα από τη Βοιωτία και τα Μέγαρα προς το κέντρο των Αθηνών.

Στο ΟΑΚΑ τα λεωφορεία με τους αγρότες

Τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους θα σταυθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο Μαρούσι.

Θα υπάρξουν προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους απ’ όπου διέρχονται τα τρακτέρ ενώ θα υπάρξουν και τροποποιήσεις στις μετακινήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Αναφορικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από το μεσημέρι της Τρίτης (20/02) προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας θα ισχύσει κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα και συγκεκριμένα στο τμήμα Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη.

Ο χάρτης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων

Τα τρακτέρ Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Ακολούθως, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

Η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη. Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Τριψήφιος αριθμός αγροτικών οχημάτων στο Κάστρο Βοιωτίας

Το πρώτο μεγάλο κομβόι με κατεύθυνση την Αθήνα ήταν αυτό από τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα. Το απόγευμα της Δευτέρας, στο Κάστρο Βοιωτίας, έκαναν την εμφάνισή τους τα τρακτέρ με τους συναδέλφους τους στο μπλόκο του Κάστρου να τους υποδέχονται με χειροκροτήματα.

Πρώτο σημείο συνάντησης αγροτών και κτηνοτρόφων από τη Λάρισα και το Βόλο ήταν στη Λαμία (στο ύψος της Ανθήλης). Εκεί ενώθηκαν με συναδέλφους τους από την Καρδίτσα και μαζί με αυτούς από την Φθιώτιδα ξεκίνησαν το ταξίδι τους για το Κάστρο Βοιωτίας.

Στον τελικό προορισμό έφτασαν πάνω από 80 τρακτέρ και μαζί τους, αρκετά, γεωργικά μηχανήματα και φορτηγά όπως επίσης και αγροτικά αυτοκίνητα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα διανυκτερεύσουν στο Κάστρο όπου θα «κλειδώσουν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες για το ταξίδι τους προς την Αθήνα.

Περιπολικά της αστυνομίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της διέλευσης των οχημάτων κατά μήκος του εθνικού δικτύου, συνόδευαν τα αγροτικά οχήματα που δεν κινούνταν με περισσότερα από 40 χιλιόμετρα ανά ώρα σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πρωί της Τρίτης, αναμένεται να προστεθούν πάνω από 30 τρακτέρ από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας ενώ στο Σχηματάρι θα προστεθούν άλλα 15 τρακτέρ από την Εύβοια. Ο τελικός αριθμός των τρακτέρ δεν μπορεί να προβλεφθεί καθώς ενισχύσεις αναμένονται από σημεία της Θήβας και της Αττικής.

Στους παραπάνω αριθμούς έρχονται να προστεθούν και τα δεκάδες λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες και κτηνοτρόφους στην Αθήνα.

Μεγάλη κινητοποίηση

Με λεωφορεία και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα θα μεταβούν στην Αθήνα αγρότες από τα μπλόκα της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Ειδικότερα, αγρότες από την Αιγιάλεια, την Δυτική Αχαΐα, την Ωλενία και τον Ερύμανθο, θα αναχωρήσουν το πρωί της Τρίτης από την Αχαΐα και μετά την στάση στην περιοχή των Μεγάρων θα κατευθύνουν προς το κέντρο της πρωτεύουσας.

Επίσης, αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία θα αναχωρήσουν και αυτοί το πρωί της Τρίτης από τις περιοχές τους, με προορισμό την Αθήνα.

Στην περιοχή των Μεγάρων, οι αγρότες από την Δυτική Ελλάδα αναμένεται να συναντηθούν με αγρότες από τα μπλόκα της Πελοποννήσου.

Τρακτέρ σε παράδρομο της εθνικής οδού.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς της Πελοποννήσου, για συμμετοχή στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο, ενώ η προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 στην πλατεία Ομονοίας.

Στην Αθήνα καταφθάνουν και αγρότες από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, θα φτάσουν με αυτοκίνητα και λεωφορεία. Στο μεταξύ, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νησέλι Ημαθίας, φόρτωσαν ήδη εννέα τρακτέρ σε νταλίκα τα οποία και μεταφέρθηκαν στο Κάστρο Βοιωτίας, απ’ όπου νωρίς το πρωί θα ξεκινήσει κομβόι με προορισμό την Αθήνα.

Οι αγρότες της Χαλκιδικής αναμένεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ σε οργασμό προετοιμασιών βρίσκονται οι διαδικασίες των αγροτών για την μεταφορά των τρακτέρ τους στην Αθήνα, πολλά εκ των οποίων αναμένεται να φορτωθούν σε νταλίκες.

Δεν θα είναι μόνοι

Στην είσοδό τους στην Αθήνα για το συλλαλητήριο αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι θα έχουν στο πλευρό τους εργατικά συνδικάτα, φοιτητές και μαζικούς φορείς της Αττικής.

Οι προσυγκεντρώσεις που είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα (στις 5.30 μ.μ.) έχουν ως εξής:

  • Ομόνοια: Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στα Τρόφιμα – Ποτά, στο Φάρμακο, στον Τύπο – Χαρτί και τη Κλωστοϋφαντουργία, Σωματεία Εργαζομένων στην Ενέργεια, στο Νερό και στη Χημική Βιομηχανία, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.
  • Πλατεία Σανταρόζα (απέναντι από REX): Σωματεία εργαζομένων σε Τηλεπικοινωνίες, Ταχυμεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Ομοσπονδία και σωματεία Λογιστών – Ελεγκτών, Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματεία Καλλιτεχνών, Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών.
  • Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Σύλλογοι Σπουδαστών Κατάρτισης
  • Σύνταγμα: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματεία στις Κατασκευές, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών και εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες, μαζικοί φορείς Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Πολίτες συμπαραστέκονται στους αγρότες.

Παράλληλα, οι φοιτητές αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών. «Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών όλης της χώρας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους, κόντρα στην καταστολή των διεκδικήσεων τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συντονισμός των φοιτητικών Συλλόγων.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024