Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαίοι βιομήχανοι: Να μη φτάσουμε στην απανθρακοποίηση μέσω της αποβιομηχάνισης

Ευρωπαίοι βιομήχανοι: Να μη φτάσουμε στην απανθρακοποίηση μέσω της αποβιομηχάνισης

Εκπρόσωποι 70 μεγάλων βιομηχανιών της ΕΕ ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα - «Μειώστε τα κόστη, περιορίστε τους κανονισμούς»

Πάνω από 70 εκπρόσωποι μεγάλων βιομηχανιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Τζιμ Ράτκλιφ, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος του κολοσσού των χημικών Ineos Group, προτρέπουν την ΕΕ να εισαγάγει μια ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κατά τη διάρκεια της αλλαγής. Αιχμή του δόρατος είναι το κόστος ενέργειας και γραφειοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα, οι βιομήχανοι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω στον αγώνα δρόμου με την Κίνα και τις ΗΠΑ, για την εισαγωγή των τεχνολογιών που απαιτούνται για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών.

Με φόντο τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ

Η προειδοποίηση έρχεται μόλις μερικούς μήνες αφότου η ΕΕ οριστικοποίησε τους νόμους που καλύπτουν τομείς από την ενέργεια έως τις μεταφορές για να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών κατά 55% την τρέχουσα δεκαετία.

Τώρα, η ένωση προβάλλει έναν ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο – να μειώσει το 90% των εκπομπών έως το 2040.

Την ίδια στιγμή, το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι επιδοτήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν εγείρει φόβους για το μέλλον της ευρωπαϊκής βαριάς βιομηχανίας, επισημαίνει το Bloomberg.

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στη λεγόμενη ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη Γερμανία, την ώρα που πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι η κυριαρχία της ως βιομηχανικής υπερδύναμης τελειώνει.

Σωστοί στόχοι, λάθος τρόποι

«Η Ευρώπη έχει δίκιο όσον αφορά τους στόχους της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα – κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, αλλά η απάντηση δεν είναι να φτάσουμε στην απανθρακοποίηση μέσω της αποβιομηχάνισης», είπε ο Ράτκλιφ σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι τα τελευταία 15 χρόνια τα κέρδη της Ineos είχαν μετατοπιστεί από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία χρειάζεται επειγόντως περισσότερη βοήθεια, σύμφωνα με την ομάδα των βιομηχάνων που συναντήθηκαν με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρου στο εργοστάσιο της BASF στην Αμβέρσα, σήμερα Τρίτη.

«Αυτή η τεράστια πρόκληση έρχεται τη στιγμή που τόσο οι μεγάλες εταιρείες όσο και οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν τη σοβαρότερη οικονομική ύφεση της τελευταίας δεκαετίας, η ζήτηση μειώνεται, το κόστος παραγωγής αυξάνεται και οι επενδύσεις μεταφέρονται αλλού», αναφέρεται στη Διακήρυξη της Αμβέρσας.

«Εργοστάσια κλείνουν, η παραγωγή σταματά, οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια επιχειρηματική πρόταση».

Η πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων είναι μια βασική πρόκληση για τη φον ντερ Λάιεν εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική σχετικά με την προσέγγισή της για πράσινη οικονομία, ιδίως από τους αγρότες.

Οι πολίτες της ΕΕ θα κατευθυνθούν στις κάλπες τον Ιούνιο, με τα δεξιά κόμματα που αντιτίθενται ευρέως στην πράσινη συμφωνία να αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά τους, εκτιμά το Bloomberg.

Οι τομείς της χημικής βιομηχανίας, του χάλυβα και του τσιμέντου είναι από τους δυσκολότερους στην απανθρακοποίηση και θα πρέπει να βασιστούν σε τεχνολογίες όπως η δέσμευση πράσινου υδρογόνου και άνθρακα για τη μείωση των εκπομπών σύμφωνα με τους καθαρούς μηδενικούς στόχους.

«Οι κανονισμοί στην Ευρώπη είναι περίπλοκοι, είναι χρονοβόροι και δεν παρέχουν τα κίνητρα για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Martin Brudermueller, διευθύνων σύμβουλος της BASF και πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης χημικής βιομηχανίας Cefic. «Πρέπει να το ανατρέψουμε», κατέληξε.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024