Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο σκύλος που αξίζει ένα Όσκαρ για την ταινία Ανατομία μιας Πτώσης

Ο σκύλος που αξίζει ένα Όσκαρ για την ταινία Ανατομία μιας Πτώσης

Το Μπόρντερ Κόλεϊ έκλεψε την παράσταση στο γεύμα των υποψηφίων για Όσκαρ, παρά το γεγονός ότι σνομπάρεται για τον ρόλο του στο γαλλικό δικαστικό θρίλερ. Αλλά η ερμηνεία του είναι μια από τις καλύτερες ερμηνείες.

Στο πάνθεον των σπουδαίων «σκύλων ηθοποιών», εκτός από τον Rin στον Tin Tin και την Lassie, κανένας δεν είχε, στη συνέχεια, μεγάλη επιρροή στα βραβεία Όσκαρ.

Ένα ήρεμο, γαλανομάτικο border collie ονόματι Messi, επτά ετών, αυτή τη στιγμή ζει τις μέρες δόξας του, χάρη στον βασικό του ρόλο στο βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα δικαστικό δράμα Anatomy of a Fall της Justine Triet – αυτή την εβδομάδα γοήτευσε τους πάντες στο γεύμα των υποψηφίων για τα Όσκαρ.

Μια κατηγορία υποκριτικής για ζώα;

Και ενώ ο Messi δεν είναι στην πραγματικότητα υποψήφιος για το χρυσό ανθρωπάκι – παρά τις φωνές των οπαδών του στο διαδίκτυο που λένε ότι θα έπρεπε να είναι – η άνοδος της δημοτικότητάς του απέδειξε ότι ίσως η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών θα πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια κατηγορία υποκριτικής για ζώα.

Ο ανθρώπινος δεσμός με τους εξημερωμένους φίλους μας, τους λύκους, είναι βαθύς και αυτονόητος -το ίδιο ισχύει και για την κινηματογραφική μας ιστορία μαζί τους. Μερικά σπουδαία μελοδράματα, από το Old Yeller (1957) της Disney μέχρι το ιταλικό μελόδραμα Umberto D (1952), έχουν ως επίκεντρο τους σκύλους. Άλλωστε, είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι ένας σκύλος σε κίνδυνο είναι ο ταχύτερος τρόπος για να βάλει κανείς το κοινό στη δίνη του τρόμου.

Στην Ανατομία μιας Πτώσης, ακριβώς αυτό το σενάριο συμβαίνει στον χαρακτήρα του Messi, τον οικογενειακό σκύλο Snoop, τον αθώο θεατή σε αυτό το μυστήριο δολοφονίας σε μια ιστορία ηθικής και ψυχολογικής πολυπλοκότητας.

«Δεν ήταν απλώς ένας ακόμη χαρακτήρας ή κάποιο ζώο που τριγυρνάει ασκόπως, αλλά εξίσου μέρος του συνόλου της ταινίας με οποιονδήποτε από τους άλλους ηθοποιούς»

Πολύ καλή ηθοποιία

Σε μια σκηνή αμείλικτης ταραχής και φόβου, ο Snoop μοιάζει να έχει ξαφνικά δηλητηριαστεί. Ο Μessi κυλιέται στο πάτωμα, δείχνοντας γνήσια και τρομακτικά αδιάθετος- η σκηνοθέτις Justine Triet έχει δηλώσει ότι ο Μessi «δεν ήταν απλώς ένας ακόμη χαρακτήρας ή κάποιο ζώο που τριγυρνάει ασκόπως, αλλά εξίσου μέρος του συνόλου της ταινίας με οποιονδήποτε από τους άλλους ηθοποιούς» και αποκάλυψε ότι μετά από 22 ημέρες παραμονής του στα γυρίσματα, οι ηθοποιοί και το συνεργείο της ταινίας χειροκρότησαν όρθιοι τον πρωταγωνιστή σκύλο.

Δικαιολογημένα- η ερμηνεία του είναι μια από τις ερμηνείες που ανήκουν στον κανόνα των σκύλων και ο Messi στέκεται απέναντι στη Sandra Hüller, η οποία υποδύεται τη μητριάρχη της οικογένειας και βασική ύποπτη για τη δολοφονία του συζύγου της.

Η Λάουρα Μάρτιν Κοντίνι, μακροχρόνια εκπαιδεύτρια και προπονήτρια σκύλων, στην οποία ανήκει ο Μessi από τότε που ήταν κουτάβι, ήταν ενθουσιασμένη που τον είχε στην ταινία της Triet και σημείωσε ότι το αγόρι που υποδύεται τον Ντανιέλ, ο Μίλο Ματσάδο Γκρανέρ, ήρθε ιδιαίτερα κοντά στον Μessiόσο περνούσε ο καιρός.

Δείτε το τρέιλερ του Anatomy of a Fall

Ένα τετράποδο αστέρι γεννιέται

Ήταν ακριβώς το είδος του δεσμού της πραγματικής ζωής που χρειαζόταν το αγόρι και ο σκύλος για να γίνει ο Snoop τόσο πειστικός στην ιστορία. Με την ταινία να παρουσιάζει επανειλημμένως τα γεγονότα από την οπτική γωνία του σκύλου, ο Μessi καταφέρνει μερικές πραγματικά εντυπωσιακές σκηνές – ιδιαίτερα όταν ουσιαστικά «παριστάνει τον νεκρό» -τόσο πειστικά που η γλώσσα του βγαίνει από το στόμα του. Αυτό γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, δεδομένου ότι στα επτά του χρόνια, αυτός είναι ο μεγαλύτερος ρόλος του Μessi μέχρι σήμερα- η κηδεμόνας του, Κοντίνι, λέει ότι πάντα ήξερε ότι το είχε μέσα του, αλλά μέχρι τότε είχε κάνει μόνο μερικές διαφημίσεις στην πατρίδα του, τη Γαλλία.

Παρά το σνομπάρισμα από τα Όσκαρ, ο Μessi έχει αποδειχθεί αγαπημένος ανάμεσα στους δίποδους θεατρικούς συναδέλφους του, ενώ εθεάθη να συνομιλεί με έναν εντυπωσιασμένο Ράιαν Γκόσλινγκ, που ήταν εκεί για τη συμμετοχή του στην ταινία της Barbie.

Εν τω μεταξύ, με φωστήρες όπως ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Μάρτιν Σκορτσέζε στην αίθουσα, ο Μessi μπορεί τουλάχιστον να ελπίζει ότι η δύναμη του άστρου του δεν θα περάσει απαρατήρητη σε μια φουρνιά ταλαντούχων δημιουργών.

Αξιαγάπητος, αξιομνημόνευτος, με αυτά τα μεγάλα μπλε μάτια, και αποφασιστικά ικανός για κάθε είδους εκπληκτικά καθήκοντα πέρα από το να «φαίνεσαι χαριτωμένος», ο Μessi έχει όλα τα προσόντα για να γίνει ένας σπουδαίος ηθοποιός σκύλων.

*Με στοιχεία από bbc.com

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024