Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα παιδιά του χειμώνα - Μια σπινθηροβόλα ταινία για όλες τις ηλικίες

Τα παιδιά του χειμώνα – Μια σπινθηροβόλα ταινία για όλες τις ηλικίες

Ένας κατσούφης δάσκαλος, μια πενθούσα μαγείρισσα και ένας οξύθυμος νεαρός μαθητής βρίσκονται μαζί για τις γιορτές στην εξαιρετική χριστουγεννιάτικη δραμεντί του Αλεξάντερ Πέιν.

Την τελευταία δεκαετία, φαινόταν ότι ο Αλεξάντερ Πέιν είχε χάσει το mojo του. Μετά την επιτυχία του Nebraska το 2013, ο Αμερικανός σκηνοθέτης έπεσε έξω με τον Μικρόκοσμο του 2017. Το αποκορύφωμά του ήρθε κυριολεκτικά με το αναβράζον Πλαγίως του 2004, μια ευγενική και απολαυστική κωμωδία για ένα οδικό ταξίδι με κρασί.

Το βασικό συστατικό εκείνης της ταινίας ήταν ο ηθοποιός Πολ Τζιαμάτι, ο οποίος εμφανίζεται ξανά στα Παιδιά του Χειμώνα (The Holdovers) αναλαμβάνοντας τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο μετά από χρόνια, ως καθηγητής κλασικής φιλολογίας –είναι ο αλλήθωρος Πολ Χάνχαμ.

Ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός συνεργάζονται όπως το βούτυρο και το μέλι για το τέλος μιας κολεγιακής γιορτής, εναρμονιζόμενοι με ευκολία στην αισθητική της ταινίας των 35mm της δεκαετίας του 1970, χάρη στον κινηματογραφιστή Eigil Bryld. Υπάρχει η αίσθηση της επιστροφής στην πατρίδα μετά από ένα επίπονο χειμερινό εξάμηνο. Μάλλον νιώθοντας βολικά νοσταλγικά, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι η ταινία γυρίστηκε στον 21ο αιώνα.

Δείτε το τρέιλερ 

Λατρεία με την ελληνική ιστορία

Ο Χάνχαμ είναι ένας κατσούφης γεροξεκούτης, ντυμένος με «σκουριασμένο» κοτλέ και ένα περιφερόμενο γυάλινο μάτι. Βρίζει τους μαθητές του ως Φιλισταίους που δεν ξεχωρίζουν τον Τάκιτο από τον Μάρκο Αυρήλιο και απορρίπτει τη ζεστασιά ενός χριστουγεννιάτικου μπισκότου από τους συναδέλφους που δεν εμπιστεύεται.

Δεν είναι ο αγαπημένος κινηματογραφικός κύριος Τσιπς ή ο εμπνευσμένος Τζον Κίτινγκ από τον Κύκλο Των Χαμένων Ποιητών, διατηρώντας μια απροθυμία να γίνει αρεστός, που θυμίζει περισσότερο τον Χένρι Χίγκινς από την ταινία Πυγμαλίων.

Αυτό συνεχίζεται και στις χριστουγεννιάτικες διακοπές, όταν του ανατίθεται η επίβλεψη των μαθητών που δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους για τον έναν ή τον άλλο λόγο – οι «κρατούμενοι» (holdovers) του τίτλου.

Μάλλον νιώθοντας βολικά νοσταλγικά, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι η ταινία γυρίστηκε στον 21ο αιώνα

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Μια υπέροχη σύνθεση αναφορών

Ο Αλεξάντερ Πέιν συνδυάζει τις υγιεινές υφές του «αντιπολιτισμικού» σκηνοθέτη Χαλ Άσμπι με τη σχολική γοητεία του Ράσμορ, του Αρχάριου, του Γουές Άντερσον – αν και ο μαθητής/πρωταγωνιστής του, Άνγκους Τάλι, είναι πολύ πιο έξυπνος και σύνθετος χαρακτήρας.

Το μεγαλύτερο μέρος των Παιδιών του Χειμώνα παίζεται μεταξύ του Χάνχαμ και του Τάλι, μια αξιοσημείωτη πρώτη ερμηνεία από τον Dominic Sessa, ο οποίος παίζει με ευχέρεια τις ατελείωτα πνευματώδεις ατάκες του συγγραφέα David Hemingson. Οι ανταλλαγές τους θυμίζουν τη γοητεία των φθινοπωρινών αριστουργημάτων του Γούντι Άλεν, που διαδραματίζονται ανάμεσα σε δείπνα με ψητό κρέας και ζεστά σουαρέ με τζαζ.

Υπάρχει μια ζεστασιά στην κινηματογραφική παρουσία αυτού του ζευγαριού που λιώνει τον πάγο, τόσο κυριολεκτικά μιας και έξω χιονίζει όσο και μεταφορικά. Ο τέλειος ρυθμός του Αλεξάντερ Πέιν επιτρέπει τόσο στον Χάνχαμ όσο και στον Τάλι να μαλακώσουν μπροστά στα μάτια μας, δημιουργώντας μια ξεκαρδιστική και συγκινητική σχέση δασκάλου-μαθητή.

Ο Χάνχαμ είναι ένας κατσούφης γεροξεκούτης, ντυμένος με «σκουριασμένο» κοτλέ και ένα περιφερόμενο γυάλινο μάτι

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Ανάμεσα στη θλίψη και το χιούμορ

Αλλά ποτέ δεν είναι γλυκανάλατη αυτή η σχέση ή ανυπόφορα απομονωμένη στο περιβάλλον του οικοτροφείου. Η φοβερή και τρομερή Da’Vine Joy Randolph φροντίζει γι’ αυτό στο ρόλο της μαγείρισσας Μαίρη Λαμπ, η οποία χρησιμεύει ως η είσοδος και η έξοδός μας από αυτόν τον άνετο χώρο προνομιακής μάθησης.

Ο γιος της ήταν μαθητής του σχολείου ως προνόμιο της εργασίας της, και ενώ οι συνομήλικοί του έγιναν δικηγόροι και ακαδημαϊκοί, εκείνος σκοτώθηκε στο Βιετνάμ. Η Randolph ισορροπεί με λεπτότητα ανάμεσα στη θλίψη και το χιούμορ του χαρακτήρα, πάντα πρόθυμη να βάλει τις φωνές στους άντρες και να προσθέσει δραματικότητα στο σενάριο του Hemingson.

Η παρέα αυτού του τρίο είναι τόσο «αγκαλιάσιμη» που είναι δύσκολο να πεις αντίο. Το πλεονέκτημα του χριστουγεννιάτικου σκηνικού είναι ότι ο Αλεξάντερ Πέιν μας χάρισε μια ταινία που προορίζεται να την παρακολουθούμε κάθε χρόνο. Είναι σαν να βρίσκεις ένα κλασικό έργο που δεν έχεις παρακολουθήσει κάτω από το δέντρο το πρωί των Χριστουγέννων.

Αλλά και όλες τις άλλες εποχές του χρόνου.

  • Οι Αλεξάντερ Πέιν και Πολ Τζιαμάτι -o οποίος κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού-, θα βρεθούν στην Αθήνα για την πρεμιέρα της ταινίας «Τα παιδιά του χειμώνα» (The holdovers) η οποία ανοίγει στις αίθουσες την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου. Η πρώτη προβολή της ταινίας στην Αθήνα θα γίνει τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Θέατρο Pierce του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, παρουσία των δύο καλλιτεχνών που μετά το πέρας της θα συνομιλήσουν με το κοινό της αίθουσας.

*Με στοιχεία από lwlies.com

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024