Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οικοδομή από «χρυσάφι» - Στα 3.000 ευρώ/τ.μ. το κόστος κατασκευής [πίνακες]

Οικοδομή από «χρυσάφι» – Στα 3.000 ευρώ/τ.μ. το κόστος κατασκευής [πίνακες]

Σημαντικές είναι οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων την τελευταία διετία.

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος, με τις τιμές των υλικών να παίρνουν κάθε μήνα την ανηφόρα.

Η οικοδομή έχει βγει από τον λήθαργο της οικονομικής κρίσης, με τους κατασκευαστές να «σηκώνουν» νέες πολυκατοικίες σύγχρονων προδιαγραφών, ειδικά στα βόρεια και νότια προάστια. Οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά δεν έχουν τέλος, συμπαρασύροντας το κόστος κατασκευής νέων κτιρίων, αλλά συνολικά τις τιμές ακινήτων.

Οι ανατιμήσεις περιλαμβάνουν: τούβλα (14,3%), υαλοπίνακες ασφαλείας (11,6%), σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (8,8%), θερμαντικά σώματα (7,6%), μαρμαρόπλακες (7,1%)

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της  ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος δείκτης τιμών υλικών κατασκευής του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2023 – Δεκεμβρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 7,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2022, έναντι αύξησης 11% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Οι ανατιμήσεις ανά υλικό

Ανατιμήσεις καταγράφηκαν μεταξύ άλλων  σε: τούβλα (14,3%), υαλοπίνακες ασφαλείας (11,6%), σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (8,8%), θερμαντικά σώματα (7,6%), μαρμαρόπλακες (7,1%), κουφώματα αλουμινίου (6,9%), αγωγούς χάλκινους (6,9%), εντοιχισμένα ντουλάπια (6,8%), ντουλάπες ξύλινες (6,7%).

Παράγοντες της κτηματαγοράς μιλώντας στον ΟΤ αναφέρουν ότι πριν περίπου 3 χρόνια, όταν οι κατασκευαστές ξεκινούσαν τις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών για να χτίσουν κάποια οικοδομή, είχαν προϋπολογίσει ότι το τετραγωνικό μέτρο, θα τους κόστιζε γύρω στα 1.300 ευρώ. Σήμερα, έπειτα από τις μεγάλες αυξήσεις που μπήκαν σε όλα τα δομικά υλικά, το κόστος κατασκευής μιας οικοδομής έχει φτάσει μεταξύ 2.500 – 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντίστοιχα υψηλό είναι το κόστος των ανακαινίσεων, που καταγράφει αυξήσεις εξωπραγματικές της τάξης του 50-60% ανά τετραγωνικό μέτρο συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Τα Νότια και τα Βόρεια Προάστια της Αττικής καθώς και οι Κυκλάδες βρίσκονται ανάμεσα στις πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας για αγορά κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σύμφωνα ανάλυση του Spitogatos Insights με βάση το δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI). Πιο συγκεκριμένα, το τέταρτο τρίμηνο του 2023η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών αυξήθηκε κατά 11,9% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ανάμεσα στις πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας περιλαμβάνεται και o Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ ενδιαφέρον προκαλούν και οι αυξημένες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης στα νησιά του Ιονίου, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών είναι συχνά άνω των 2.000€/τ.μ.

Ακριβό μου σπίτι

Η πιο ακριβή περιοχή της Αττικής για αγορά κατοικίας είναι η Βουλιαγμένη στα Νότια Προάστια, με μέση ζητούμενη τιμή 18,1€/τ.μ. και 6.488€/τ.μ. αντίστοιχα. Η περιοχή Κολωνάκι – Λυκαβηττός και η Γλυφάδα επίσης κατατάσσονται στις ακριβότερες περιοχές της Αττικής για αγορά κατοικίας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας είναι η Καλαμαριά (2.765€/τ.μ.) και το κέντρο της Θεσσαλονίκης (2.593€/τ.μ.). Ο Πειραιάς και τα Προάστιά του βρίσκονται υψηλά στην κατάταξη των περιοχών της Αττικής που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Καλλίπολη – Φρεατίδα (2.692€/τ.μ.) αυξήθηκε κατά 36,3%, ενώ οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στη Δραπετσώνα και στον Ταύρο αυξήθηκαν κατά 35,9% και 35,0% αντίστοιχα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022. Στο Νέο Ψυχικό η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών αυξήθηκε κατά 35,2% (4.146€/τ.μ.). Σημαντική αύξηση κατά 33,3% καταγράφηκε και στο Ίλιον (2.000 €/τ.μ.).

Η έρευνα

Οι Έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις φετινές τιμές των ακινήτων. Όπως δείχνει ειδική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέες σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων φέτος ετοιμάζονται οι πολίτες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες εκτιμούν ότι το επόμενο 12μηνο οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν πάνω από 8%, ποσοστό τετραπλάσιο σε σχέση με την Ευρωζώνη, όπου προβλέπεται μέση αύξηση 2,2%, ελαφρά χαμηλότερη από το 2,4% στην αντίστοιχη έρευνα της ΕΚΤ τον Νοέμβριο.

Οι προσδοκίες αυτές συνδέονται προφανώς με τις υψηλές αυξήσεις των τιμών στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, παρά τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια, ενώ στην Ευρωζώνη σημειώθηκε αισθητή επιβράδυνση και σε ορισμένες χώρες μειώσεις των τιμών.

Τα αίτια

Τα αίτια των «φουσκωμένων» τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα εξετάζει μελέτη αναδεικνύοντας το τεράστιο χάσμα που επικρατεί μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, η αναζήτηση των παραγόντων που έχουν οδηγήσει σε αυτή τη σημαντική απόκλιση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης έχουν δημιουργήσει μια σημαντική ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης οικιστικών ακινήτων, η οποία δυστυχώς θα είναι δύσκολο να γεφυρωθεί σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Πηγή: ot

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024